JustPaste.it

Parówkowi skrytożercy podbijają rynek

Na sama myśl o ich produkcji wrażliwców zbiera na mdłości.

Na sama myśl o ich produkcji wrażliwców zbiera na mdłości.

 

Pazurki, skorki, MON, czyli mięso oddzielane mechaniczne, wymiona. Wszystko skrupulatnie zmielone. Same regionalne rarytasy! Tym świństwem zajadają się nasze dzieci, a my dorośli dajemy im bezkarne przyzwolenie.

Zwyczajne parówki z podważalną i wątpliwą zawartością mięsa w mięsie. Mimo tak niechlubnych opinii
zajadamy się parówkowymi potworkami. Polacy wydają na te "smakołyki" 1,5 mld zł rocznie. Dlatego
mamy spore szanse stać się potentatem na europejski rynek. Coraz częściej można kupić bułkę z
parówką w ulicznych punktach gastronomicznych czy popularnych foodtrackach, stąd ich rozwijająca się
popularność i wzrost sprzedaży.


Z wyliczeń wynika, że przeciętny Polak wydaje na parówki całe 80 zł rocznie, więc wychodzi na to, że
parówki są pierwszym towarem z półki wędliniarskim. Daleko z tyłu znajdują się kiełbasy i inne wędliny.
Wśród popularnych parówek znanych firm znane są typowe chwyty marketingowe. Maksymalną ilością
czystego mięsa jest 80% ich zawartości. Sektor parówkowy rozciąga się od super tanich produktów
parówkowopodobnych w cenie 5 zł za kilogram po mega ekskluzywne za ponad 30 zł.


Cena jak na parówki jest bajońska. Za te pieniądze można kupić wiele wartościowych produktów.
Parówki urastają do wysokiej rangi potrawy narodowej. W sumie jest w czym wybierać - Jedynki, Berlinki,
Morlinki, Sokoliki, produkty z własnej manufaktury Henryka Kani.

A teraz ranking parówek dostępnych na pólkach sklepowych:
Sokołów z szynki - 93 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 18,76 zł
Sokoliki - 87 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Wieprzowe Pikok - 83 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,32 zł
Morlinki dla dzieci - 78 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Delikatesowe - 73 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,80 zł
Berlinki classic - 71 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 17,96 zł
Wyborne - 71 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 13,80 zł
Parówki Sokołów - 70 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 28,50 zł
Domowe - 55 proc. mięsa, 0 proc. MOM, 5,94 zł
Z indykiem klasyczne - 37,2 proc. mięsa, 28,9 proc. MOM, 13,64 zł
Parówki wędzone z kurczaka - 30 proc. mięsa, 25 proc. MOM, 5,95 zł
Drobiowe Koziegłowy - 18 proc. mięsa, 43 proc. MOM, 6,76 zł

Jeśli już parówki doczekały się swoich odrębnych reklam, to musi znaczyć coś poważnego. Rynek nie
może zmarnować tak dużego potencjału. Dlatego smacznego.