JustPaste.it

Zajadaj się póki sezon

Bez witamin nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Ale z drugiej strony potrzebujeich niewiele, dlatego wystarczająca ich ilość dostarczana wraz z jedzeniem.

Bez witamin nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Ale z drugiej strony potrzebujeich niewiele, dlatego wystarczająca ich ilość dostarczana wraz z jedzeniem.

 

Podział witamin klasyfikuje się na te, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Do tej grupy należą witaminy
A,D,E,K. Aby je przyswoić, powinno się spożywać produkty tłuszczowe w postaci sałatek zawierających
olej roślinny.


Druga grupa witamin to te, które rozpuszczalne są w wodzie, czyli witaminy C, oraz te z grupy B –
B1,B2,B6,B12 oraz kwas foliowy i antenowy, biotyna jak i niotyna. Produkty je zawierająca nie należy zbyt
długo gotować w wodzie, bo składniki odżywcze zostaną bezpowrotnie wypłukane.
Dobrym sposobem przyrządzania jest ten na parze albo też sezonowe warzywa i owoce jeść w formie
surowej. Najlepiej spożywać je, gdy są jak najświeższe.


Jeden wypalony papieros zabija w organizmie do 100 mg wit. C., a aspiryna powoduje jej zwiększone
wydalanie.


Zadymione miasta nie pozwalają człowiekowi produkowanie witaminy D. Dym absorbuje promieniowanie
ultrafioletowe.


Wypijany alkohol; obniża przyswajanie witaminy B i kwasu foliowego.


Tabletki antykoncepcyjne zmniejszają wchłanianie kwasu foliowego.


Witaminowe szaleństwo
Letnie owoce są nie tylko pyszne, ale też pełne witamin i składników ważnych dla naszej
witalności.Codziennie, zamiast tłustych, słonych, słodkich, niezdrowych przekąsek. Dobrze się odżywiając,
nie potrzebujemy dodatkowych witamin, czy soli mineralnych. Wszystko, co dla naszego organizmu
niezbędne, zawarte jest w pożywieniu.


Bezcenne i bogate źródło witamin i mikroelementów, które zimą musimy dostarczać w postaci
chemicznych suplementów diety. Płuczemy wodą dość delikatnie, bo jedzenie ich nieumytych grozi na
przykład zarażeniem się tasiemcem. Owoce same w sobie mają spore pokłady cukru zwanego fruktozą.

Truskawki
Owoce naszej pierwszej prezydencji w radzie, które znikały z unijnych stołów jak świeże bułeczki.
Nieklasyfikowane źródło wit. A,B,C, naturalny sposób na obniżenie wysokiego poziomu HDL oraz ciśnienia
krwi. Odtruwają cały organizm, łatwiej przyswajają żelazo z innych pokarmów. Zawierają też aspirynę.
Pomagają w reumatyzmie i artretyzmie. Bogate w sole mineralne, poprawiają przemianę materii.
Korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmowych.
Zawierają fosfor, wapń, żelazo, chronią przed anemią, są krwiotwórcze i wzmacniają nasz organizm.
Obniżają kwasowość moczu.

Maliny
Bogate w kwas foliowy, niezbędny kobietom w ciąży, witaminę C i błonnik, który zapobiega zaparciom.
Zapobiegają tez nowotworom dzięki zawartym antyoksydantom. Niezastąpione w przeziębieniach i co
ciekawe w bólach miesiączkowych.

Agrest
Sprawia, że nasz organizm produkuje więcej żółci, co znacznie poprawia trawienie, oraz zapobiega
uciążliwym zaparciom. Zawiera żelazo i witaminę c, przyspiesza metabolizm.

Jagody
Zawierają substancje poprawiające wzrok, przeciwdziałają jaskrze i zaćmie. Usuwają z organizmu
toksyny, co pomaga w podtruciach.

Borówki amerykańskie
Bogate w kwas foliowy, jak maliny i jagody.

Śliwki
Zapobiegają chorobom serca oraz miażdżycy. A skóra wolniej się starzeje. Ma czynne właściwości
przeczyszczające.

Morele
Wspomagają tworzenie erytrocytów, zaleca się je osobom po ciężkich chorobach oraz kobiet cierpiących
na obfite, bolesne miesiączki. Działają moczopędnie, więc zapobiegają obrzękom.

Czereśnie
Zawierają witaminy A,B 1,B2,B5, potas. Neutralizując działanie wolnych rodników, wyraźnie spowalnia
procesy starzenia się skóry, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Usuwają nadmiar soli, co wpływa korzystnie na układ krążenia i nerki. Zmniejszają ilość kwasu
moczowego we krwi. Odkwaszają cały organizm doprowadzając do równowagi kwasowo – zasadowej.

Warzywa
Kalafior
Kopalnia witamin K,B1,B2,B6, oraz selen, fosfor, fluor, karoteny i jody. Najlepiej chroni przed rakiem wedle
Amerykańskiej Akademii Nauk. Zapobiegają chorobom nerek, pęcherza moczowego i jelita grubego.
Przeciwdziała wysokiemu ciśnieniu krwi, zapaleniu stawów i astmie. Zawiera allicynę zmniejszającą
ryzyko udaru. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

Kapusta
Witamina C, wapno, żelazo, błonnik. Oczyszcza organizm, chroni przed nowotworami przewody
pokarmowego. Kiszonka znacznie poprawia odporność, działa łagodząco na wątrobę, śledzionę,
pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu czy reumatyzm.

Marchew
Beta – karoten, prowitamina witaminy A, witaminy C,B,E,H,K,PP, wapń, potas, sód żelazo, miedz, fosfor,
magnez, cynk, kobalt, kwas foliowy oraz jabłkowy, pektyny, duża ilość błonnika. Ma korzystny wpływ na
nasz wzrok, dzięki beta – karotenie. Pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Delikatnie
wygładza zmarszczki. Nadaje skórze piękny koloryt. Spowalnia działanie wolnych rodników.

Pomidory
Witaminy C,K,B1,B2,B6, oraz kwas foliowy, biotyna, sód, potas, magnez. Wapń, mangan, żelazo, kobalt,
miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, likopen.
Chronią przed zawałem serca, chorobami neurologicznymi. Mają pozytywne działanie na nerw wzrokowy.
Zalecane osobom pracującym przed komputerem. Wpływają korzystnie również na skórę i drobne
naczynia krwionośne. Nie powinny się nimi objadać osoby chore na dnę moczanową.

Szparagi
Zawierają witaminy C,E,A,K, fosfor, kwas foliowy, mangan, miedź, inulinę, która przechodzi przez jelita w
formie niestrawionej, "wymiatając" po drodze niezdrowe bakterie. W ten sposób obniża ryzyko alergii
pokarmowej, czy raka jelita grubego.

Mają cenne właściwości przeciwzapalne oraz neutralizują wolne rodniki. Zapobiegają gromadzeniu się
cholesterolu w organizmie, chroniąc serce i ściany tętnic przed uszkodzeniem.
Syntetyki są tak samo dobre, jak te naturalne, wiec warto korzystać z ich właściwości zimą, gdy warzywa
są mało wartościowe. Problem z witaminami leży w dużej mierze ze spożywania większych ilości
żywności przetworzonej oraz ze źle dobranej diety