Login lub e-mail Hasło   

Sztuka Flair - barmaństwo po nowemu

Znajomość alkoholi i ich właściwości to połowa sukcesu dla dobrego barmana, który współcześnie jest jużkimś więcej. Mistrzowie flairu i ich kunszt przezywają swój renesans.
Wyświetlenia: 396 Zamieszczono 11/05/2016

Efektowne przyrządzanie i serwowanie koktajli czy "bezalkoholowych" drinków przy zastosowaniu
szklanych butelek i metalicznych szejkerów.

Podrzuty, wywrotki wyglądają jak cyrkowe akrobacje. Setki
potłuczonego szkła, bolesne skaleczenia. Jest to zdecydowanie ciekawsze od zwykłego mieszania.

Miskologia – umiejętne łączenie dowolnych smaków, by uzyskać pożądany efekt końcowy. Liczy się też
wiedza z techniki mieszania poszczególnych produktów, do których należą: alkohole, soki, syropy, owoce,
przeciery.


Do pokazu flair dołącza się energetyczną muzykę, w rytm której również barmanki wykonują
spektakularne triki. Nie brakuje żonglerki, do której najlepiej wykorzystuje się butelki gładkie, z dłuższą
szyjka ułatwiającą pewny uchwyt. Do ćwiczeń stosuje się butelki treningowe, niczym nie różniące się od
tych oryginalnych. Każdy pokaz wieńczy fireshow. Jego ostatecznym wynikiem są apetyczne i kolorowe
napoje, podawane z długą słomką i parasolką. Nie tylko mojito wchodzi w grę.


Praca barmana z jednej strony bywa bardzo interesująca ze względu na ilość spotykanych w barze ludzi i
ich przeróżnych wachlarz psychologiczny. Ekskluzywny dodatek flair sprawia, że dotychczasowe
barmaństwo nabiera świeżej energii i może przyczynić się do rozszerzenia tego trendu na cały świat.
Najlepszym poświadczeniem coraz większej popularności sztuki flair są zawody Roadhouse World Flair
organizowane w Londynie.

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 916
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 331
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 855
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 927
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1524
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 686
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 731
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1759
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 381
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 376
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 365
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 458
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 864
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 952
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 422
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska