JustPaste.it

Całoroczne warzywa na talerzu

Specjaliści od żywienia zalecają jedzenie surowych warzyw co najmniej 5 razy dziennie.

* ZIEMNIAK - nigdy się nie znudzi, podobnie jak nasz chleb powszedni. Do Europy trafia z Peru już w
XVIII wieku, gdzie zadamawia się u nas na dobre. Podawany w różnej postaci - purée, frytki, duszone, ze
śmietaną i masłem, smażone talarki, w mundurkach, placki ziemniaczane. Ziemniak zawiera sporo
witaminy C, zdecydowanie więcej niż jabłko i cebula.


* BURAK - wspomaga siłę odpornościową dodaje witalności, przeciwdziała anemii - wystarczy pić sok z
buraczanej kiszonki. Zwiększa ilość czerwonych ciałek. Burak wypłukuje szkodliwe pokłady kwasu
moczowego. Hamuje rozwój komórek nowotworowych. Unikać go powinny osoby chorujące na cukrzyce,
ze względu na jego naturalną słodycz. Barszcz czerwony czy ćwikła to klasyka kulinarna naszej kuchni.


* KISZONA KAPUSTA - najbardziej popularna surówka obiadowa. A tak na prawdę istna bomba
witaminowa. Tak to jest z kiszonką, że pod wpływem kwasu mlekowego zachodzi naturalny proces
fermentacji. Dzięki tym drobnoustrojom lepiej funkcjonują jelita. Dodatkowo hamują wszelkie stany
zapalne, procesy gnilne, namnażanie się szkodliwych dla zdrowia bakterii.Wiaderka z kiszonką dostępne
w hipermarketach najprawdopodobniej są fermentowane, a raczej zakwaszane przy pomocy octu
spirytusowego, by znacznie przyspieszyć ten proces, pozbawiają kapustę zdrowych szczepów
bakterii.Świeża główka zawiera cała gamę witamin - A,B,C, K oraz rutynę, flawonoidu, który zmniejsza
występowanie chorób serca i układu krążenia.


* CEBULA - gdy grypa zbiera swoje chorobowe żniwo, to właśnie ona jest wprost niedoceniona. Znakiem
rozpoznawczym jest wyciskanie łez podczas jej obróbki, które też przyczyniają się do oczyszczania
oczu.Rzymianie poznali się na cebulowych właściwości prozdrowotnych. Nawet sam Neron korzystał z jej
dobroczynnych składników. Współcześnie również znane są dowody wdzięczności dla cebuli. Mer
Drohobycza zasponsorował pomnik tego warzywa w podzięce za uratowanie ukraińskiego przed klęską
grypy. Prosty, babciny przepis na syrop z cebuli skutecznie wyleczy nawet najbardziej uporczywy kaszel.
Wystarczy dorodną cebule pokroić w krążki, grubo zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce aż puści
dobroczynny sok. Smacznego. Cebula podnosi odporność organizmu, obniża złowrogi poziom
cholesterolu, oraz cukru we krwi. Poprawia trawienie, reguluje prace jelit.


* CZOSNEK - mało kto powie o nim, że jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Jego największą wadą
jest to, że w sposób znaczący powoduje brzydki zapach z ust. Mówi się o tym specyficznej woni, że to nie
czosnek śmierdzi, a człowiek, który go zjada. Sporo w tym prawdy. Istnieją dobre i sprawdzone sposoby,
by ów zapaszek zneutralizować, gryząc np. ziarenka kawy lub zielone listki pietruszki.Od lat uznawany za
naturalny antybiotyk. Zmniejsza podatność na infekcje, skutecznie obniża ciśnienie krwi i reguluje
cholesterol. To siarczki allilowe oraz allicyna sprawiają, że czosnek to taki cudowny specyfik. Szczególnie
zimą warto się z nim przeprosić.

Specjaliści od żywienia zalecają jedzenie surowych warzyw co najmniej 5 razy dziennie.