JustPaste.it

Słodycze dla ochłody. Nie tylko na upalne dni.

W upalne dni zimny deser to wspaniały sposób na orzeźwienie, przy którym temperatura rozgrzanych ciałprzyjemnie spadnie.

W upalne dni zimny deser to wspaniały sposób na orzeźwienie, przy którym temperatura rozgrzanych ciałprzyjemnie spadnie.

 

Wymyślili je ponad 4000 lat temu Chińczycy, którzy robili ten smakołyk ze śniegu lub z rozkruszonego lodu
z dodatkiem miodu, ubogacając go owocami. Obecnie jest wiele konwencji przyrządzania tego pysznego,
acz mroźnego deseru.


Zimny przysmak znany był też w starożytnej Grecji, gdzie wachlarz dodatków do śniegu znacznie
wydłużył, a wyglądał tak - sok owocowy, lub wino dla osiągnięcia bardziej wyrafinowanego smaku.
Azjaci wymyślili coś, co miało przypominać współczesny sorbet, a nazwali go szorbetem.
Rzymianie z kolei mieli bardziej wysublimowane gusta i swoje lody wzbogacali takimi ingrediencjami jak
cynamon, woda różana i fiołki. I to oni właśnie odkryli możliwości smakowe lodów bakaliowych.


XV wiek był złotym wiekiem dla Wenecji, bo to właśnie tam i właśnie wtedy robiono doskonałe lody.
Przyrządzane jedynie w domach zacnych i bogatych ludzi. Dlatego przyrządzane były bezpośrednio przed
spożyciem. Wszystko uległo zmianie, gdy wynaleziono chłodnie. Wówczas lody stały się popularne także
wśród zwykłych ludzi.


Do Polski moda na lody dotarła dopiero w czasach saskich.
Dziś lodów nie robi się ze śniegu (tego zimą mamy pod dostatkiem) ale z mleka, śmietany, jogurtu z
dodatkiem cukru. Do ich najpopularniejszych smaków należą te czekoladowe, waniliowe i owocowe.
Sporym uznaniem wśród osób dbających o linię czy będących na diecie stały się lodowe sorbety owocowe
przyrządzane z wody i owoców. Świetnie neutralizują kubki smakowe. Choć klasyczne lody nie są
deserem dietetycznym, choć to jedne z najmniej kalorycznych słodyczy, to mają wiele wartościowych
składników - są źródłem łatwo przyswajalnego przez nasz organizm wapnia, oraz witamin A,B2,D,E i K.


Zatem zajadajmy się nimi bez zbędnych wyrzutów sumienia.
* Lekkostrawne - chętnie jedzone zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze. Dozwolone od lat 2 do 102 lat!
* Ich działanie przeciwbólowe, przeciwkrwotoczne i przeciwobrzękowe. Dlatego tak ochoczo zalecane są
przy zabiegach wycięcia migdałków.* Nigdy nie popijajmy ich gorącą herbatą czy gorącą kawą. W takiej
sytuacji nasze gardło przeżyje spory szok termiczny i zafunduje nam jakieś nieprzyjemne i uciążliwe
zapalenie.


Lody mogą być z maszyny, mieć ekskluzywną, deserową formę - ciasto francuskie podawane z gorącym
bananem w kontraście gałką zimnych lodów. Śmietankowe, waniliowe, z bakaliami, i niemniej pyszne
soczyście owocowe. Nic nie sprawia większej przyjemności w życiu, jak podczas upałów spałaszować
pucharek lodów.