Teść miał zawał serca. Rolnik na emeryturze (73) kiedyś okaz zdrowia, obecnie trochę chorowity nie można powiedzieć by w życiu stronił od alkoholu, normalna kolej rzeczy…
Rodzina teścia kupiła jakąś większą liczbę frytek i dwa dni sobie dogadzała, smażąc je w oleju rzepakowym - dwa posiłki dwa dni – nic szczególnego. Teść wylądował w szpitalu. Do tej pory teść miał przekonanie że serce ma jak dzwon – tak mu lekarz powiedział. Przypadkiem natknąłem się na następującą informację o olejach roślinnych:
http://www.truthaboutabs.com/fat-burning-kitchen.html
Artykuł przestrzega przed żywnością wywołującą choroby serca: pszenica, oleje roślinne, cukier.
Zwrócił moją uwagę drugi powód dla którego nie powinno się jadać olejów roślinnych – poniżej moje tłumaczenie:
Powód drugi – Oleje roślinne zawierają utlenione ‘’zmutowane tłuszcze’’, które są gorsze od tłuszczów Trans i powodują ataki serca.
Wszystkie oleje roślinne zawierają utlenione tłuszcze powstałe na skutek procesu rafinacji i chemicznych reakcji z tłuszczami wielonienasyconymi zawartymi w oleju.
Ekspert żywieniowy publicysta, Catherine Shanahan, MD, nazywa tłuszcze w oleju roślinnym ‘’Mega Trans’’, ponieważ pomimo podobieństwa chemicznego do tłuszczów trans, są znacznie bardziej szkodliwe.
Większość pakowanej żywności przetworzonej zawiera tłuszcze Mega Trans z olejów roślinnych, podobnie jak praktycznie wszystkie frytki serwowane w restauracjach i barach.
Dowiedziono, że frytki natychmiast uszkadzają tętnice po ich zjedzeniu:
Wolne rodniki formowane podczas procesu rafinacji oleju roślinnego stwarzają te ‘’Mutanty’’ tłuszczowe, które uszkadzają błony komórkowe i chromosomy, powodując ogromny stan zapalny.
Wolne rodniki w oleju roślinnym również uszkadzają tętnice, co prowadzi wprost do ataku serca. Proszę być świadomym, że nie jest tu mowa o efekcie długoterminowym.
Istnieją badania pokazujące natychmiastową dysfunkcję tętnic, również nazywaną –dysfunkcją śródbłonka .
Catherine Shanahan, MD przytacza w swojej książce ‘’Deep Nutrition’’ badania z Nowej Zelandii pokazujące osoby u których stwierdzono pogorszenie funkcji śródbłonka w tętnicach zaraz po zjedzeniu frytek w restauracji – funkcja rozszerzenia z normalnej wynoszącej 7 % przed posiłkiem zmniejszyła się praktycznie do zera (tylko 1%) po zjedzeniu frytek. To spokojnie może już wywołać atak serca.
Jeżeli ktoś myśli że to przesada to niech jeszcze raz przemyśli:
Dr Shanahan prześledziła setki pacjentów dowiezionych do szpitala w związku z atakiem serca i odkryła, że każdy pojedynczy pacjent, który miał atak serca spożywał żywność zrobioną z użyciem oleju roślinnego w swoim ostatnim posiłku przed atakiem serca.
PS Artykuł ten czytałem dość dawno przed Teścia atakiem serca – napisałem to czując niejaki przymus podzielenia się tą wiedzą.