ROLNICTWO
Podwodne truskawki
Brak ziemi uprawnej? Wystarczy dostęp do morza
Sześć metrów pod powierzchnią Morza Śródziemnego trwa eksperymentalna uprawa roślin umieszczonych w przezroczystych plastikowych bąblach. Truskawki, bazylia, fasola i pomidory rosną jak szalone we wnętrzu swych podwodnych domów wypełnionych powietrzem. Woda wokół zapewnia stałą temperaturę oraz idealną wilgotność, którą tak trudno uzyskać na lądzie. Słodka woda ciurka do środka balonów – jej źródłem jest woda morska, która paruje, a potem się skrapla. Podwodne szklarnie w pobliżu włoskiego wybrzeża to być może forpoczta morskiego rolnictwa. Projekt realizuje Ocean Reef Group, firma produkująca sprzęt dla nurków. Jej prezes Sergio Gamberini postanowił założyć takie uprawy hydroponiczne, gdy po pierwszych próbach okazało się, że idea wcale nie jest taka szalona. Chciałby teraz zarazić swoim pomysłem te kraje, które mają dostęp do ciepłych mórz, ale brakuje im ziem uprawnych. Gamberini otrzymał już propozycje współpracy między innymi od Arabii Saudyjskiej i Malediwów. Jego syn, Luca Gamberini, podkreśla jednak, że to dopiero pierwsze próby. „Nasz pomysł jest dość utopijny” – przyznaje.
Autor: Sabrina Imbler