JustPaste.it

Energia ziół w praktyce Jogi

Korzystanie z dobrodziejstw ziół jest niezwykle pomocne w praktyce jogi. Można je stosować w leczeniu chorób, do wyciszania umysłu i zwiększenia poziomu wewnętrznej energii.

Korzystanie z dobrodziejstw ziół jest niezwykle pomocne w praktyce jogi. Można je stosować w leczeniu chorób, do wyciszania umysłu i zwiększenia poziomu wewnętrznej energii.

 

Zioła pomogą nam wzmocnić organizm oraz wydobyć z niego głębokie energie witalne. W tym celu najlepiej stosować orientalne zioła tonizujące, takie jak żeń-szeń czy ashwaganda. Wegetarianie oraz weganie, którzy mogą potrzebować dodatkowego odżywienia, mogą z pomocą ziół wzmacniać również swoje mięśnie. Musimy pamiętać, że nawet powszechnie dostępne zioła i przyprawy, na przykład imbir, kurkuma czy lukrecja, są wartościowe dla wszystkich osób praktykujących jogę.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze grupy ziół przydatne podczas praktykowania asan:

Zioła zwiększające elastyczność oraz pobudzające krążenie

Pomagają we właściwym wykonywaniu asan, ponieważ poprawiają sprawność i koordynację mięśni szkieletowych. Zwykle są zaliczane do grupy środków przeciwreumatycznych i przeciwartretycznych. Typowe zioła z tej kategorii to: guggul, mirra, kurkuma, szafran, żeń-szeń oraz arcydzięgiel. Zazwyczaj przyjmuje się je z miodem i ciepłą wodą lub z ostrymi przyprawami o działaniu pobudzającym, takimi jak imbir lub cynamon, aby nasilić ich właściwości. Możemy zwiększyć skuteczność ich działania, stosując dodatkowo masaż olejkami, zwłaszcza olejem sezamowym.

Zioła dodające energii fizycznej i witalności

Zwykle mają działanie tonizujące i odmładzające oraz silne właściwości odżywcze. Wzmacniają także układ rozrodczy, poprawiają wytrzymałość i odporność oraz ułatwiają stabilne utrzymanie asan i równowagę w pranajamie. Typowe zioła to: ashwagandha, amalaki, shatavari, żeń-szeń, pochrzyn, nasiona lotosu, lukrecja, rdest wielokwiatowy.

Zazwyczaj przyjmuje się je z mlekiem, cukrem nierafinowanym, ghee i innymi produktami odżywczymi, co nasila ich działanie wzmacniające. Dobrze łączą się z surowym, niepodgrzewanym miodem, zwłaszcza świeżym (mającym najwyżej sześć miesięcy). Najlepiej stosować je wraz z pożywną dietą wegetariańską. Należy do nich dodać przyprawy, takie jak imbir lub cynamon, dzięki czemu łatwiej będzie je strawić, jako że są ciężkie.

Zioła wychładzające i oczyszczające

Usuwają toksyny z krwi, tkanek i narządów wewnętrznych. Zwykle mają smak gorzki lub cierpki i mogą zawierać dużą ilość chlorofilu. Typowe zioła to: żel aloesowy, goryczka, berberys, brahmi, babka lancetowata, mniszek lekarski, liście żywokostu, pokrzywa, krwawnik oraz szczaw kędzierzawy.

Zioła te przyjmuje się z ghee, żelem aloesowym, miodem i innymi środkami o działaniu ściągającym. Często łączy się je ze spożywaniem surowych produktów, zielonych soków i innych środków odtruwających.

 

Opracowanie na podstawie:

Joga i ajurweda. Samouzdrawianie i samourzeczywistnienie. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.