JustPaste.it

Lizaki i landrynki – cukierki dla dzieci i dorosłych

Za pomocą kubków smakowych człowiek rozpoznaje cztery podstawowe smaki: gorzki, kwaśny, słony, słodki.Spośród nich prym wiedzie słodki, który kojarzy się z przyjemnością.

Za pomocą kubków smakowych człowiek rozpoznaje cztery podstawowe smaki: gorzki, kwaśny, słony, słodki.Spośród nich prym wiedzie słodki, który kojarzy się z przyjemnością.

 

Bynajmniej skojarzenie to nie wynika wyłącznie z preferencji smakowych, ale faktycznej reakcji ludzkiego organizmu na określoną dawkę słodyczy – cukru.

Słodycze a dobry humoru

Po zjedzeniu słodyczy w mózgu zostaje aktywowany ośrodek przyjemności i nagrody. Dostarczany do organizmu cukier zwiększa bowiem ilość wytwarzanych hormonów – endorfin, a przede wszystkim serotoniny, hormonu szczęścia, poprawiającego nastrój. Każdy od czasu do czasu sięga po słodycze i wiek absolutnie nie ma tu żadnego znaczenia. Wprawdzie najbardziej gustują w nich dzieci, jednak sentyment do nich czują również dorośli, którzy chętnie wracają do ulubionych smaków z dzieciństwa.

Lizaki owocowe przysmakiem dzieci

Dzieci najchętniej wybierają lizaki owocowe, które doskonale łączą słodycz z odrobiną kwaśnego smaku. Nadzienie ukryte w samym środku cukierka wzbogacone jest o sok z owoców tak cytrusowych, jak też rodzimych. Cytryna, pomarańcza, grapefruit, truskawka, malina, jabłko – dziecko może wybrać lizaki o smaku swoich ulubionych owoców.

Twarde landrynki przysmakiem z dzieciństwa

Dla osoby dorosłej jednym z niezapomnianych smaków dzieciństwa są twarde landrynki. Najpopularniejsze wydają się być owocowe, zaraz po nich miętowe – w tym również o intensywnym smaku. Jednak największym słodkim przysmakiem dla dorosłych są karmelki, czyli twarde landrynki z naturalnym ekstraktem aromatycznej kawy.

O jakości słodkich wyrobów

Kolorowe, twarde i miękkie, nadziewane i z gumą do żucia, zawijane w papierku lub na patyczkach – wybór dostępnych na rynku słodkich przysmaków jest naprawdę bardzo duży, dzięki czemu każdy znajdzie smak idealny dla siebie. Jednak smak cukierków to nie wszystko. Istotne znaczenie ma jakość produktu. Wśród wielu przysmaków dostępne są również słodycze oznaczone certyfikatem IFS (International Food Standard) świadczącym o jakości produkcji.

Źródło informacji: http://www.argo.net.pl/