Login lub e-mail Hasło   

7 powodów, dlaczego warto jeść miód

Koi nerwy, zapobiega chorobom układu krwionośnego, a do tego uważa się go za naturalny antybiotyk. Mowa oczywiście o miodzie, płynnym złocie. Poznaj wszystkie jego właściwości.
Wyświetlenia: 311 Zamieszczono 22/07/2016

Miód znany jest ludzkości od wieków. Szerokie zastosowanie znalazł również w polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do słodzenia deserów i herbaty, ale również do żeberek, białego sera czy pieczywa. Jednak ten pyszny produkt pszczelej pracy służy nie tylko w kulinariach, znany jest również medycynie i farmakologii. Mówi się, że obok cebuli, czosnku i imbiru, miód jest kolejnym naturalnym antybiotykiem. Jednak to tylko jedna z wielu właściwości tego pysznego i zdrowego produktu.

Na serce

Do jednej z najważniejszych właściwości miodu należy jego wpływ na serce i układ krążenia. Zaleca się go osobom chorującym m.in. na miażdżycę, niewydolność serca i nadciśnienie. Powoduje wzmożenie skurczów pompy sercowej, poszerza naczynia krwionośne i stabilizuje ciśnienie krwi.

Na nerwy

Na zszargane nerwy zaleca się przede wszystkim miód lipowy, który ma działanie uspokajające, pomaga w zasypianiu, jego pozytywne działanie wykazano również przy leczeniu nerwic i lęków. Dzięki swoim właściwościom zaleca się go także przy walce ze stresem.

Na przeziębienie

Jak już wspominaliśmy miód, ma opinię naturalnego antybiotyku, dlatego idealnie nadaje się do walki z przeziębieniem i grypą. Należy pamiętać, że jako dodatek do gorącej herbaty, należy wlewać go do temperatury ok. 80°C, wyższa temperatura zabija jego antybakteryjne właściwości.

Na żołądek

Miód działa regenerująco na błonę śluzową, dlatego regularne spożywanie tego produktu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na wrzody żołądka. W dodatku wspomaga metabolizm.

Na wątrobę

Na schorzenia wątroby zaleca się miód gryczany lub akacjowy. Mają one właściwości odtruwające i osłaniające ten wciąż przez nas narażany na uszkodzenie organ.

Na alergię

Miód wielokwiatowy znany jest ze skuteczności w walce z alergią. Terapia odczulania miodem polega na regularnym spożywaniu, przez kilka miesięcy przed okresem pylenia, miodu, pochodzącego z pasiek znajdujących się maksymalnie 10 km od miejsca zamieszkania alergika. To swego rodzaju szczepionka na alergię przynoszącą zadziwiające rezultaty. Niestety uważać muszą osoby... uczulone na sam miód!

Na pamięć

Uczniowie regularnie spożywający miód szybciej się uczą i mają mniejsze problemy z koncentracją. Prawdziwym skarbem dla naszego mózgu jest miód z dodatkiem orzechów włoskich, które również wspomagają pamięć i procesy myślowe. Tego typu produkt dostępny jest w sklepie internetowym z domowymi przetworami Spiżarnia.

.

Podobne artykuły


12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1114
11
komentarze: 278 | wyświetlenia: 917
10
komentarze: 37 | wyświetlenia: 828
10
komentarze: 97 | wyświetlenia: 647
9
komentarze: 31 | wyświetlenia: 578
9
komentarze: 75 | wyświetlenia: 466
9
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1126
9
komentarze: 33 | wyświetlenia: 808
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 980
9
komentarze: 42 | wyświetlenia: 674
8
komentarze: 6 | wyświetlenia: 482
8
komentarze: 105 | wyświetlenia: 576
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska