JustPaste.it

Panna młoda w cukierni, czyli o weselnym torcie

Jest jasne, że organizując przyjęcie weselne, trzeba się niemało nabiegać. Najmniej problemowy, choć nie najmniej ważny element tej bieganiny to wybór tortu.

Jest jasne, że organizując przyjęcie weselne, trzeba się niemało nabiegać. Najmniej problemowy, choć nie najmniej ważny element tej bieganiny to wybór tortu.

 

 

wedding-cake-1375777_1280_small.jpg

Dlaczego najmniej problemowy? Bo nie krępuje nas terminami, tak jak rezerwacja sali, zespołu czy didżeja... W niektórych cukierniach tort wystarczy zamówić na tydzień przed planowaną uroczystością. Choć dla własnego komfortu lepiej tego aż tak nie odwlekać.

Przyjęło się, że tort weselny to koniecznie tort kilkupiętrowy – ze względu na dużą liczbę gości i na efekt. Wcale jednak nie musi tak być. Można zdecydować się na tort klasyczny w, na przykład, trzech „egzemplarzach” i za kaucją wypożyczyć z cukierni fikuśną piętrową paterę – co nie zmniejszy, raczej zwiększy atrakcyjność podania. Taka opcja jest z zasady tańsza niż tort piętrowy.

Torty o dużym formacie, na prostokątnych blachach, to także możliwe rozwiązanie – choć może mniej kojarzące się z tą konkretną okazją.

Jeżeli jednak uznamy, że nasz budżet to wytrzyma i zdecydujemy się na piętrowy tort weselny, to prawdopodobnie będziemy wybierać spośród tortów pokrytych lukrem plastycznym – łatwą do kształtowania i dosyć trwałą masą, z której cukiernicy wyczarowują trójwymiarowe ozdoby, i która wpływa na stabilność połączenia poszczególnych pięter.

Forma i ozdobne detale to jedno, smak – drugie. Warto przekonać się, co ma do zaoferowania ta czym tamta cukiernia, zanim podejmiemy decyzję. Przeważnie poza katalogiem tortów ślubnych do przejrzenia otrzymamy także możliwość degustacji, płatnej jedynie symbolicznie. Moja  znajoma wspomina, że porcje do degustacji były tak solidne, że razem z towarzyszącą jej mamą z trudem zdołała je „przejeść”. Widocznie cukiernia uznała, że warto rozpieścić przyszłą pannę młodą – no i dobrze.

Torty ślubne to bez wątpienia dobrze działający biznes – tort nie musi być jednak aż tak kosztowny, jak można by się obawiać. W zależności od liczby porcji, tego, czy tort jest piętrowy czy klasyczny, możemy zapłacić od ok. 200 (bez pięter) do ok. 1500 zł.

 

Torty na Każdą okazję oferuje Cukiernia Rem Marco

ul. Przemysłowa 6
86-005 Białe Błota
tel. (+48) 523400022