Login lub e-mail Hasło   

Naukowcy stworzyli widelec, który zmienia smak żywności

autor: Anna Borkowska Każdy rodzic doskonale wie, jak trudne jest zachęcenie dziecka do spożywania zdrowej żywności. Już wkrótce jednak, problem ten może odejść...
Wyświetlenia: 249 Zamieszczono 21/10/2016

 

autor: Anna Borkowska

Każdy rodzic doskonale wie, jak trudne jest zachęcenie dziecka do spożywania zdrowej żywności. Już wkrótce jednak, problem ten może odejść do lamusa. Dzięki urządzeniu o nazwie Taste Buddy nielubiane przez wielu maluchów warzywa, będą miały na przykład smak czekolady.

Naukowcy z University of London opracowali urządzenie, które może zmienić smak znanej nam żywności. Gadżet został zaprezentowany na targach The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair w Birmingham i sprawia, że zaczynamy fałszywie postrzegać daną żywność jako bardziej słodką lub słoną.

Jesteście ciekawi, jak to właściwie działa?

Urządzenie o nazwie Taste Buddy, emituje słaby prąd elektryczny, który wpływa na różne receptory smakowe w jamie ustnej, wykorzystując reakcje chemiczne zachodzące w ustach, kiedy jemy. W wyniku tego, osoba zaczyna odczuwać smak, jakiego dany produkt faktycznie nie posiada. Na przykład, żywność o niskiej zawartości cukru, wydaje się danej osobie słodsza niż jest w rzeczywistości.

„Coś, co zaczęło się jako zabawny eksperyment, zamieniło się w coś spektakularnego o wielkim potencjale. Taste Buddy może dosłownie uratować ludziom życie, sprawiając, że zaczną się skłaniać ku zdrowszemu odżywianiu” – powiedział profesor Adrian Cheok z University of London.

„Wiele dzieci nie znosi smaku warzyw. Chciałem stworzyć urządzenie, które umożliwi im jedzenie warzyw, które smakują jak czekolada” – dodał Cheok.

Naukowcy twierdzą, że gadżet ten może być zintegrowany z praktycznie dowolnym naczyniem codziennego użytku: widelcem, łyżką czy kubkiem. W niedalekiej przyszłości planują usprawnić swój wynalazek do tworzenia bardziej złożonych smaków. Chcą na przykład, by Taste Buddy był w stanie odtworzyć smak czekolady w warzywach, lub na przykład, smak soczystego steka w tofu.

Podobne artykuły


8
komentarze: 79 | wyświetlenia: 1268
111
komentarze: 32 | wyświetlenia: 60982
54
komentarze: 56 | wyświetlenia: 32668
54
komentarze: 68 | wyświetlenia: 31362
50
komentarze: 27 | wyświetlenia: 63668
49
komentarze: 18 | wyświetlenia: 65091
39
komentarze: 50 | wyświetlenia: 23359
39
komentarze: 30 | wyświetlenia: 28972
37
komentarze: 9 | wyświetlenia: 28628
36
komentarze: 37 | wyświetlenia: 23662
34
komentarze: 21 | wyświetlenia: 26373
32
komentarze: 12 | wyświetlenia: 26758
 
Autor
Dodał do zasobów: milord36
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska