Login lub e-mail Hasło   

Cudowny olejek z Neem

Poznaj właściwości olejku z ajurwedyjskiej rośliny Neem.
Wyświetlenia: 372 Zamieszczono 24/10/2016

Olejek z Neem (Miodli Indyjskiej) to niesamowity dar od natury! Wytwarzany z popularnej rośliny ajurwedyjskiej, ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce naturalnej.

NEEM – WŁAŚCIWOŚCI

Neem jest jednym z najsilniejszych środków odtruwających i oczyszczających krew stosowanych w ajurwedzie. Obniża gorączkę i usuwa toksyny obecne w większości chorób zapalnych skóry, a także toksyny znajdujące się w owrzodziałej błonie śluzowej. Jest silnym środkiem przeciwgorączkowym, skutecznym w gorączkach przerywanych i okresowych (jest wówczas zazwyczaj stosowany wraz z czarnym pieprzem i goryczką).

Neem można przyjmować zawsze wtedy, gdy wskazane jest oczyszczenie lub terapia redukująca. Usuwa każdą obcą tkankę lub jej nadmiar, ma też działanie ściągające, które przyspiesza gojenie. W przypadku silnego zmęczenia lub wyczerpania należy go stosować ostrożnie.

W postaci olejku leczniczego jest jednym z najlepszych środków przyspieszających gojenie i dezynfekujących w chorobach skóry, a także lekiem przeciwzapalnym zalecanym w razie bólów stawów i mięśni.

Co ciekawe każda część drzewa ma właściwości korzystnie wpływające na ciało człowieka. Substancja aktywna Neem – azadirachtyna nadaje roślinie właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytniczne. Składnik ten znajduje się zarówno w gałęziach, liściach, korze owocach oraz kwiatach.

Stosowana część: kora, liście

Energetyka: gorzkie/wychładzające/ostre

Układy: trawienny, krążenia, oddechowy, moczowy

Działanie: gorzki środek tonizujący, przeciwgorączkowe, oczyszczające krew, antyseptyczne, przeciwwymiotne

Wskazania: choroby skóry, pokrzywka, egzema, grzybica, pasożyty, gorączka, kaszel, pragnienie, mdłości, wymioty, cukrzyca, guzy, otyłość, artretyzm, reumatyzm, żółtaczka

Przeciwwskazania: choroby przebiegające z wyziębieniem i ubytkiem tkanek

Sposób przygotowania: napar (gorący lub zimny), wywar, proszek (250–500 mg), pasta, lecznicze ghee, olejek leczniczy

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ OLEJEK Z NEEM?

Chroni przed efektami starzenia się skóry

Olejek z Neem zawiera dużą dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Zawiera karotenoidy – silne przeciwutleniacze które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Nierafinowany olej neem jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które są łatwo wchłaniane przez skórę, dzięki czemu ją odmładzają i poprawia jej elastyczność. Regularnego stosowanie neem wygładza również zmarszczki, drobne linie i zwalcza oznaki starzenia się skóry.

Pomaga w walce z trądzikiem

Olej Neem jest idealny do cery trądzikowej, ponieważ usuwa bakterie i zanieczyszczenia które mogą powodować powstawanie wyprysków. Olej z miodli indyjskiej zawiera substancję usuwającą bakterie które powodują powstawanie wyprysków na skórze,  zmniejsza także zaczerwienienie skóry i łagodzi stany zapalne. Kwasów tłuszczowe zawarte w neem chronią skórę i pomagają w leczeniu blizn, które występują z powodu trądziku i nie jest zatyka porów. Stosowany jest jako maseczka oczyszczająca na twarz w celu usunięcia zanieczyszczeń z  zamkniętych porów skóry.

Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry

Atopowe zapalenie skóry wywołuje genetycznie uwarunkowana, nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego. Olej Neem pomaga złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. Wysoka zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych, które szybko wnikają w zewnętrzną warstwę skóry, pomagają przywrócić barierę ochronną i zapobiega utracie wilgoci.Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry. Nimbidn i jego związki zawarte w oleju neem łagodzą zaczerwienienie i obrzęk skóry oraz pomagają w leczeniu suchej i uszkodzonej skóry, a dzięki właściwością antyseptycznym pomaga walczyć z infekcjami.

Walczy z grzybicą

Zakażenia grzybicze skóry, paznokci i grzybica stóp są często spotykane. Neem jest jednym z najpotężniejszych środków przeciwgrzybiczych dostępnych w przyrodzie. Dzięki zawartości gedunin i nimbidin olej neem wykazuje działanie grzybobójcze na ponad 14 różnych kultur grzybów!

Zmniejsza suchość skóry

Olej z nasion neem jest doskonałą odżywką dla skóry. Głęboko nawilża skórę dzięki czemu skóra przestaje być sucha i szorstka. Często jest używany jako składnik kosmetyków nawilżających. Naturalne działanie olejku neem zapewnia wolną od pęknięć i piękną skórę.

Podobne artykuły


11
komentarze: 172 | wyświetlenia: 470
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1132
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 256
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 660
6
komentarze: 81 | wyświetlenia: 293
6
komentarze: 58 | wyświetlenia: 2451
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1022
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141766
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 239662
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 111123
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 122159
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska