Login lub e-mail Hasło   

Chyawanprash z szafranem – siła i zdrowie

Chyawanprash to specjalna mieszanka 45 ziół przygotowana według ajurwedyjskiej receptury. Ma wszechstronne właściwości lecznicze, działa wzmacniająco i odżywczo.
Wyświetlenia: 397 Zamieszczono 24/10/2016

Regularne stosowanie Chyawanprash przyczynia się do utrzymania młodości i witalności. Wypróbuj jego działanie!

Chyawanprash zwiększa odporność organizmu, zmniejsza podatność na choroby i infekcje, a także na stres. Ze względu na swe właściwości ma działanie: tonizująco-odżywcze, odmładzające oraz oczyszczające. Jest też naturalnym afrodyzjakiem.

Według ajurwedy chyawanprash jest połączeniem wszystkich smaków oprócz słonego. Dominującym jego smakiem jest smak słodki. Konsystencją przypomina galaretkę.

Podstawą tego preparatu jest amla (inaczej amalaki) – jedno z ziół o najsilniejszym działaniu odmładzającym według ajurwedy.

Amla jest bogatym naturalnym źródłem witaminy C (w jednym owocu jest jej średnio około 3000 mg). Chyawanprash poprawia apetyt, oczyszcza jelita i reguluje poziom cukru we krwi. Wpływa korzystnie na krew, kości, wątrobę i serce. Regeneruje oraz odżywia tkanki oraz zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi. Oczyszcza jamę ustną, wzmacnia zęby, odżywia kości oraz pobudza porost włosów i paznokci. Poprawia wzrok, hamuje krwawienie dziąseł oraz łagodzi stany zapalne żołądka i jelita grubego.

Chyawanprash to najbardziej znany w ajurwedzie środek odmładzający. W jego skład oprócz owocu amalaki wchodzi także kilkadziesiąt innych ziół stosowanych w celu uzyskania efektu synergii. Do preparatu jest często dodawana substancja słodząca, na przykład nierafinowany cukier brązowy, ewentualnie miód, co nadaje mu intensywną, skoncentrowaną słodycz. Owoc amalaki, jak również inne zioła, które wchodzą w skład chyawanprash, gwarantują, że słodycz zostaje właściwie strawiona i nie powoduje żadnej szkodliwej reakcji.

Zalecana dawka chyawanprash to 1-2 łyżeczki, przyjmowana codziennie rano. Ajurweda zaleca, by po zażyciu chyawanprash wypić szklankę ciepłego mleka. Do chyawanprash można też dodać jeden lub dwa suszone daktyle namoczone przez noc w wodzie. Następnego dnia należy rozciąć napęczniałe daktyle, wypełnić preparatem chyawanprash oraz zblanszowanym migdałem i powoli przeżuwać. Tak przygotowany chyawanprash wzmaga produkcję kolagenu, wspomaga regenerację komórek oraz wzmacnia włosy i paznokcie.

Chyawanprash jest uznawany za „ajurwedyjski superpokarm” ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i bogate właściwości odmładzające oraz regenerujące. Jest oparty na starej, ajurwedyjskiej recepturze, co gwarantuje najwyższą jakość produktu. Można dodawać go do potraw, rozpuszczać w mleku lub rozsmarowywać na chlebie czy tostach. Albo ze smakiem spożywać prosto z opakowania.

Chyawanprash firmy Patanjali został wzbogacony o dodatek szafranu. Szafran jest środkiem odżywiającym krew oraz pobudzającym krążenie i żeński układ rozrodczy, jak również ogólnie metabolizm. Jest jednym z najlepszych ziół łagodzących pitta oraz regulujących funkcjonowanie śledziony i wątroby.

Szafran – dodany do chyawanprash – korzystnie wpływa na skórę i włosy. Odżywia tkanki głębokie, wzmacnia układ nerwowy, działa tonizująco na serce. Jest afrodyzjakiem, działa odmładzająco, zwiększa witalność.

Podobne artykuły


11
komentarze: 172 | wyświetlenia: 480
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1138
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 276
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 668
6
komentarze: 81 | wyświetlenia: 310
6
komentarze: 58 | wyświetlenia: 2464
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1031
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141778
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 239729
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 111148
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 122171
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska