Login lub e-mail Hasło   

Włoska kultura jedzenia

Włoska kultura jedzenia
Wyświetlenia: 297 Zamieszczono 26/10/2016

Miłość do śródziemnomorskich obyczajów to częsta słabość Polaków. Pyszne jedzenie, dobre wino są tylko niektórymi z powodów, dla których tak bardzo lubimy przywoływać włoski klimat w naszych kuchniach. Czyżby to była tajemna recepta na szczęśliwsze życie?

Slow food rodem z Włoch

W dzisiejszych czasach wszystko odbywa się w biegu, a dni uciekają w niewyobrażalnym tempie. A gdyby tak na chwilę zatrzymać się w tym całym zgiełku? Brzmi kusząco, dlatego coraz więcej osób popiera koncepcję Slow Food. Powstała ona ponad 30 lat temu, jednak obecnie cieszy się o wiele większą popularnością niż na samym początku. Zainicjował ją Włoch – Carlo Petrini, sprzeciwił się on wówczas powstaniu znanej restauracji fast food, tuż obok Schodów Hiszpańskich w Rzymie. Slow Food poza promowaniem najwyższej jakości jedzenia i regionalnych produktów, zachęca do spotykania się z rodziną, przyjaciółmi i spędzaniu wspólnie czasu na rozmowach i zabawie bez telewizora oraz telefonu. Czyż to nie piękne? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco, to nie pozostaje nic innego jak poznać bliżej ideę Slow Food i przemycić ją do polskiej kultury.

Smak Włoch na polskim talerzu

Włoska dieta uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie, to właśnie w niej dominują produkty zbożowe, ryby, owoce morza i aromatyczne zioła. Nie bez powodu też twierdzi się, że ludzie z południa starego kontynentu cieszą się dobrym zdrowiem i pogodą ducha.  Z pewnością pomocne w tym jest odpowiednie podejście do życia i celebrowanie każdej chwili, również tej spędzonej na jedzeniu posiłku. Pośpiech jest niewskazany, ponieważ potrawy przygotowywane na bazie najwyższej jakości produktów wymagają tym samym odpowiedniej oprawy. Na konsumpcję należy poświęcać więcej czasu, który pozwoli na rozkoszowanie się ich smakiem. Na adaptację włoskiego Slow Food w polskiej diecie pozwolą nam przede wszystkim produkty świeże – warzywa, owoce oraz ryby. Nie zapominajmy także o jednym z najbardziej charakterystycznych specjałów z Italii – makaronie. W Polsce do włoskiej kuchni idealnie nadają się makarony Malma. Powstają one z najwyższej jakości pszenicy Amber Durum, dlatego świetnie sprawdzą się w kuchni najbardziej wymagających miłośników pasty i idealnie podkreślą smak potrawy.

Prostota kluczem do smaku

Im mniej, tym lepiej – na tej zasadzie opiera się kuchnia włoska. Nie ma potrzeby używania dużej ilości składników w daniu, o wiele ważniejsza jest ich wysoka jakość. Często wystarczą zatem jedynie zioła, makaron i oliwa z oliwek by na talerzu zagościł prawdziwie śródziemnomorski klimat. My postanowiliśmy dodatkowo podkręcić ich smak dodając pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę – zatem poniżej serwujemy przepis na danie idealnie wpisujące się w koncepcję Slow Food. Jedzmy wolniej, żyjmy dłużej to maksyma, której warto się trzymać, by móc cieszyć się zdrowiem przez długi czas. Smacznego! 

Penne alla caprese (porcja dla 3 osób)

Składniki: Przygotowanie:

  • 350 g makaronu Malma Penne Rigate
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • Ząbek czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 150 g pomidorków koktajlowych żółtych
  • 5 listków bazylii
  • 5 listków bazylii czerwonej
  • Kulka mozzarelli
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Smażymy czosnek i pomidory koktajlowe przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Dodajemy pomidory z bazylią i mozzarellą do makaronu i dokładnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Więcej informacji:

Maspex:

Dorota Liszka

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej

e-mail: d.liszka@maspex.com

tel.: 33 870 82 04

 

Biuro prasowe:

Ewelina Łukasiak

Account Executive

e-mail: e.lukasiak@synertime.pl

tel.: 22 544 05 15

***

Malma to druga, zaraz po Lubelli, najbardziej rozpoznawalna marka makaronowa na rynku polskim. Topowe kształty makaronów dedykowane są do pysznej, znanej na całym świecie włoskiej kuchni, której fenomen i sukces tkwi w doborze najlepszych składników. Dlatego makarony Malma, dzięki swojej najwyższej jakości, bez wątpienia spełnią wymagania każdego miłośnika makaronów. Do ich produkcji wykorzystywana jest specjalna odmiana pszenicy twardej – Amber Durum, pochodząca z Ameryki Północnej. Oprócz wszystkich właściwości charakterystycznych dla pszenicy twardej, Amber Durum cechuje się wysoką szklistością ziaren oraz unikalną, bursztynową barwą. Te cechy wpływają na najwyższą jakość dań makaronowych. Malma to marka jedyna w swoim rodzaju – najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem. Stworzona po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 607
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 892
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 950
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 375
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 957
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 726
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1636
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 495
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 426
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 983
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 438
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 912
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 493
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 345
10
komentarze: 13 | wyświetlenia: 356
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska