JustPaste.it

Pij mleko będziesz wielki? Jedz gluten będziesz zdrowy!

 

 

Pamiętając o tym, że efekt placebo może sięgać 30 % zaczynam obnażać kolejny świetnie opakowany zdrowy towar  jakim jest GLUTEN.

Gluten free cereals corn, rice, buckwheat, quinoa, millet, pasta and flour with scratched text gluten on brown wooden background,overhead horizontal view

Gluten free cereals corn, rice, buckwheat, quinoa, millet, pasta and flour with scratched text gluten on brown wooden background,overhead horizontal view

 

 

Nie wiedzieć czemu, ale nawet nasza piłkarska kadra narodowa wkręciła się w ściemę jaką jest dieta bezglutenowa. Kucharz kadry serwuje potrawy bezglutenowe wszystkim piłkarzom z pasją Jarka Kreta w zapowiadaniu pogody.

Matko! Ludzie! Gdzie my żyjemy? A co na to lekarz reprezentacji? Może dlatego, że dr Jaroszewski  jest ortopedą nie reagował, aby nie psuć ducha w zespole. Mega zabawna sytuacja miała miejsce przed EURO, kiedy to co nóź kolejni piłkarze deklarowali zerwanie z okropnym glutenem i przejście na dietę cud, autorstwa dietetyka, mentora żywienia i gastrologa wszech czasów… Anny Lewandowskiej.

Najzabawniejszy był TurboGrosik (dla osób niewtajemniczonych: skrzydłowy naszej kadry Kamil Grosicki), który zachwalał postępy na boisku pod wpływem bezglutenowej diety. Za nic w świecie nie widzę różnicy ale może jestem tylko mało spostrzegawczym kibicem. Jest tak samo dobry i szybki jak wcześniej

Wszyscy mądrzy tego świata zachodzą w głowę i zastanawiają się jak silna jest psychika człowieka, który wierzy w moc braku glutenu. Pamiętając o tym, że efekt placebo może sięgać 30 % zaczynam obnażać kolejny świetnie opakowany zdrowy towar  jakim jest GLUTEN.

Biznes „glutenowy” to już miliardy dolarów w skali roku

Na celiakię czyli chorobę wywołaną przez gluten choruje według różnych szacunków 1 % populacji. Jest to rynek zdecydowanie za mały, aby można było go określać mianem „Rynek”. Nikt oczywiście świadomie nie wpadł na wykreowanie tego „Rynku” do 2011 roku, kiedy to pewien australijski lekarz prof. Peter Gibson, gastroenterolog z australijskiego Monash University zrobił badania kliniczne (1) z których wyciągnął – jak się później okazało – pochopne wnioski. W badaniach (1) tych udowodnił, że gluten może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nawet u co trzeciej osoby na świecie, w szczególności u mieszkańców tzw. „Zachodu”. W świat poszła informacja, że gluten nie tylko szkodzi chorującym na celiakię ale również zdrowym ludziom.

I masz ci babo placek! Chłop poszedł po rozum do głowy i zrobił kolejne badania (2) dużo bardziej dokładne. Jego wątpliwości wynikały z przypuszczenia, że w pierwszym badaniu znalazły się produkty, które maskowały prawdziwą przyczynę dolegliwości. W drugim badaniu chociaż kryteria były dużo ostrzejsze, i w badaniu wzięły udział osoby, które przypuszczają, że posiadają nietolerancję glutenu choć nie cierpiały na celiakię, nie wykazano związku między dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a glutenem. Badani pacjenci, którym w tajemnicy podawano produkty z glutenem, nie mieli absolutnie żadnych dolegliwości. O tych badaniach nie było już jednak tak głośno jak o pierwszych badaniach profesora Gibsona.

 Dieta bezglutenowa jest bardzo niezdrowa dla osób bez celiakii

Zarówno lekarze jak i eksperci z Instytut Żywności i Żywienia jasno i kategorycznie odradzają dietę bezglutenową w przypadku osób, które nie mają rozpoznanej celiakii lub alergii pokarmowej na gluten. Dlaczego ?

  1. Gluten to mieszanina białek będąca naturalnym składnikiem części żywności, głownie zbóż. Występuję w ciastkach, herbatnikach, keczupie i wielu innych. Bardzo trudno de facto go uniknąć.
  2. Odrzucając gluten zawarty w jęczmieniu i życie (nieco inaczej jest z produkowaną na masową skale pszenicą) rezygnujesz z produktów zbożowych, które są częścią piramidy żywienia.
  3. Produktu naturalnie zawierające gluten tak jak jęczmień, żyto czy owies oraz produkty z nich wytwarzane zawierają bardzo cenny błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, wapń, cynk i selen. Brak glutenu z naturalnych źródeł=brak witamin i minerałów. Dlatego osoby chorujące na celiakię i zmuszone do takiej diety przez swoje schorzenie, mają niedobory witamin i minerałów i są pod stała opieką lekarzy.
  4. Gluten odpowiada za sprężystość, lepkość i plastyczność potrwa. Bez glutenu pieczywo, makaron czy pizza byłyby po prostu twarde i bez smaku. Dlatego eliminując gluten producenci produktów „gluten free”, aby nadać im smak muszą dodać sól, cukier i tłuszcz, które w nadmiarze są bardzo szkodliwe dla organizmu!!!
  5. Kromka chleba przetworzonego przez producentów produktów „gluten free” zawiera ponad 2 razy więcej tłuszczu niż kromka chleba z glutenem, oraz 1,5 raza więcej kalorii!!
  6. Aby usunąć białko (w tym gluten) producenci żywności „gluten free” muszą bardzo mocno przetworzyć mąkę pszenną. Zatem chcąc być zdrowym serwujesz sobie przetworzone jedzenie bez witamin i minerałów o „śmieciowych właściwościach”.

Odchudzające właściwości diety bezglutenowej?

Ciastka, pizza, makaron i pieczywo zawierają w sobie cukier, tłuszcze, wodę i gluten. Spożywane codziennie normalne ilości glutenu nie zwiększają w praktyce znaczące masy ciała. Tuczą zawarte w tych produktach cukier i tłuszcze. Odstawiając „gluten” odstawiamy de facto  tłuszcze i cukier. Często osoby na diecie bezglutenowej dodatkowo spożywają więcej warzyw i owoców oraz ćwiczą. W efekcie chudną w wyniku ograniczenia spożycia tłuszczy i cukrów oraz zbilansowanej diety pełnej warzyw i owoców.

Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i stąd duża jej popularność. W drugiej fazie osoby które wyłączają z diety naturalne produkty bezglutenowe tyją często ponownie, ponieważ włączają w zamian modyfikowane produkty bezglutenowe oznaczone „gluten free”, które jak wyżej wspomniano są jeszcze bardziej kaloryczne. Warto również dodać, że osoby które unikają glutenu mogą doprowadzić do celiakii wtórnej, czyli po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości związku doprowadzą do reakcji i objawów charakterystycznych dla alergii lub nietolerancji na gluten.

Dlaczego Lewandowscy są zatem tacy zdrowi i piękni?

Zastanawiacie się zapewne dlaczego zatem tak zdrowo wygląda wspomniany na początku Robert Lewandowski i jego urocza małżonka? Poza dietą bezglutenową odżywiają się w sposób niezwykle zbilansowany, co wymusza na nich uprawienie sportu, a to siłą rzeczy daje bardzo dobre efekty. Można oczywiście nie jeść glutenu, tylko po co???

 

Wykaz badań i publikacji z których korzystałem pisząc tekst:

 

Autor: Paweł Jarosz