Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki na 2 porcje :
Makaron Malma Spaghetti 500g
Mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200g
Szafran: szczypta
Białe wino 100 ml
Groszek zielony 50 g
Papryka czerwona 1/2
Cebula czerwona 1 szt.
Masło 100g
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Cytryna 1/2
Przygotowanie:
Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta.
Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę .
Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło.
Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.