JustPaste.it

Blender - urządzenie wielofunkcyjne

Choć charakteryzuje się małymi gabarytami, a zapłacić za niego przyjdzie nam dość niską cenę, świat nie przestaje się zachwycać blenderem.

Choć charakteryzuje się małymi gabarytami, a zapłacić za niego przyjdzie nam dość niską cenę, świat nie przestaje się zachwycać blenderem.

 

bbbc732a1a2055ddf791298b59f0aba2.jpg

 

Czy rzeczywiście jesteśmy w stanie zastąpić cały ekwipunek kuchenny tym jednym, niepozornym przedmiotem?

Od kilku lat używanie blendera okazuje się niezastąpionym sposobem na szybkie i skuteczne przygotowanie kuchni nie tylko nowoczesnej - sprawdzi się również przy doskonaleniu dawnych, znanych wszystkim przepisom. Nie bez powodu zyskał on zresztą przydomek wielofunkcyjnego, sprawdzi się on bowiem nie tylko przy miksowaniu składników, ale także przy ich ubijaniu czy mieleniu. Przyjrzyjmy się jednej tej kwestii bliżej.

Najpopularniejsze wydanie blendera - czyli sama rączka, w której ukryty jest silniczek, oraz kilka wymiennych wkładek, najczęściej jest to tzw. żyrafa, doskonale sprawdzą się do zmiażdżenia wszelkiego rodzaju żywności. Składników nie musimy przekładać do specjalnej komory, możemy zmielić je bezpośrednio w garnku czy patelni, co będzie nieocenioną pomocą w przygotowaniu pysznych zup-kremów. Urządzenie o silnej mocy, najczęściej wyposażone w funkcję "turbo" w kilkanaście sekund dokładnie zmieli zawartość garnka, która, zaznaczmy charakteryzuje się różną konsystencją, na gładki krem.

Wspomniane wyżej końcówki to ubijaczka, która w połączeniu z mocą oferowaną przez blender w oka mgnieniu pozwoli nam na uzyskanie białej, zwartej piany z białek lub dokładnie ubitej śmietanki. Do blendera możemy także podłączyć końcówkę w kształcie litery "S", którą często spotykamy w mikserach, a która świetnie sprawdzi się do produktów o konsystencji gęściejszej niż śmietana ale zbyt płynnej na użycie wspomnianej wyżej żyrafy. Końcówka, o której mowa, świetnie sprawdzi się do dokładnego zmiksowania składników na ciasto czy na krem do tortu, unikając ich napowietrzenia (które może doprowadzić do zważenia masy) i zapobiegając powstawaniu grudek.

Oferowane przez producentów zestawy nierzadko zawierają także kielichy - szklane lub plastikowe, mniejsze lub większe - które umożliwią nam przygotowanie innych potraw, dokładniej je miksując. Użycia kielicha najczęściej wymagają bardziej zwarte, stałe produkty, takie jak orzechy, z których przygotujemy w domu masło orzechowe w zaledwie kilka minut, warzywa, np. suszone pomidory, z których "ukręcimy" pesto, popularną włoską pastę do makaronów, czy owoce, które stworzą bazę do przepysznych koktajli, np. banany. To właśnie kielich umożliwi nam kruszenie blenderem lodu, a co za tym idzie, przygotowanie deserów lodowych oraz sorbetów z mrożonych owoców.

Nie da się zatem ukryć, że blender zasłużył sobie na miano wielofunkcyjnego - świetnie radząc sobie z żywnością płynną i stałą, zimną i gorącą, słodką i słoną. Pamiętajmy, by przy jego zakupie zwrócić uwagę na oferowaną przez producenta moc (najlepiej, by wynosiła ~500 W) oraz liczne dodatki, takie jak ostrza wykonane ze stali nierdzewnej czy antypoślizgowe gumeczki nałożone na podstawę kielicha czy rączkę samego blendera. Znacznie ułatwi to i umili korzystanie z urządzenia.

 

Najlepsze blendery można kupić w sklepie Promis.pl