Login lub e-mail Hasło   

Włoski Nowy Rok

Sylwester w Italii obchodzony jest bardzo uroczyście, spędza się go najczęściej w gronie rodziny lub przyjaciół.
Wyświetlenia: 329 Zamieszczono 29/12/2016

Sylwester w Italii obchodzony jest bardzo uroczyście, spędza się go najczęściej w gronie rodziny lub przyjaciół. Poza hucznymi zabawami, prym tego dnia wiodą oczywiście najlepsze włoskie specjały, które od lat goszczą na sylwestrowych i noworocznych stołach. Chcąc przywołać południowy klimat na własnym przyjęciu, warto poznać potrawy bez których Włosi nie wyobrażają sobie tego czasu.

 

Tradycje sylwestrowe rodem z Italii

Sylwestrowa noc, podobnie jak w innych państwach, przebiega w tym państwie na hucznych zabawach i spotkaniach towarzyskich. Warto jednak wspomnieć, że Włosi z uwagi na swój silny związek z tradycją, często w ostatnią noc roku wracają do starodawnych zwyczajów. Jeden z nich mówi, że  31 grudnia należy pozbyć się złych myśli i emocji, zostawić je w starym roku, a do nowego wejść z uśmiechem i pogodą ducha. Zapala się wówczas bożonarodzeniowy polano – kawałek rozłupanego drewna, który ma symbolizować oczyszczenie. Jego zadaniem jest także ogrzewanie przez całą sylwestrową noc. Co więcej, wielu Włochów w ostatni dzień roku praktykuje zwyczaj wyrzucania przez okno – prosto na ulicę, drobiazgów związanych ze starym rokiem. Ma to uchronić przed pechem i utworzyć przestrzeń dla nowych rzeczy, które nadejdą wraz z datą 1 stycznia. Zwyczaj ten jest charakterystyczny dla południowych Włoch. Jeśli zdarzy się nam zatem przebywać w Italii

i wybrać się na noworoczny spacer, to nie zdziwmy się widokiem porzuconych przedmiotów – to znak, że Włosi weszli w Nowy Rok.  

 

Kulinarny Nowy Rok

Odpowiednia oprawa kulinarna jest kolejnym ważnym elementem, bez którego mieszkańcy południa kontynentu nie wyobrażają sobie Sylwestra i Nowego Roku. W te dni na włoskim stole nie może zabraknąć takich produktów jak wieprzowina, soczewica, granat czy tamtejszy  specjał – wino Nero d’Avola. Typowa sylwestrowa kolacja to między innymi właśnie pieczona wieprzowina i gulasz z soczewicy (lenticchie). Oba te specjały poza z niesamowitym  smakiem, niosą  za sobą pewną symbolikę. Otóż przyjęło się we włoskiej kulturze, że ten rodzaj mięsa pozwala zachować dobre zdrowie, a z kolei soczewica swoim kształtem przypomina monety, dlatego ma przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo. Dla Włochów potrawka z jej udziałem jest obowiązkową pozycją w sylwestrowym menu, najczęściej podawana jest tuż przed północą. Nieodłącznym elementem jest również kiełbaska
z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, czyli cotechino. Oczywiście na stole nie może zabraknąć także sztandarowego włoskiego przysmaku, czyli makaronu. W ostatnią noc roku najczęściej podaje się go ze wspomnianą wcześniej wieprzowiną, serami pleśniowymi czy owocami morza. Noworoczna uczta w Italii to także owoce i słodkości, wśród których znaleźć możemy pochodzącą z Mediolanu Panettone – babkę z rodzynkami i kandyzowanymi cytrusami czy winogron. Mieszkańcy południa o północy zjadają go po jednym na każde uderzenie zegara. Natomiast szczęście w miłości ma zapewnić granat zjadany z ukochaną osobą.

 

Włoskie specjały w polskim wydaniu

Jeśli nowy rok chcemy przywitać z uśmiechem i dobrym samopoczuciem, wówczas najlepiej jest sięgnąć po prawdziwie włoskie specjały, które przeniosą nas do stolicy południa i pozwolą zakosztować w smakach Italii. Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu. Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!

Podobne artykuły


13
komentarze: 49 | wyświetlenia: 1469
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1579
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 2040
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 1200
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 2805
11
komentarze: 17 | wyświetlenia: 2409
10
komentarze: 20 | wyświetlenia: 1137
10
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1439
10
komentarze: 156 | wyświetlenia: 794
10
komentarze: 123 | wyświetlenia: 971
10
komentarze: 81 | wyświetlenia: 2316
10
komentarze: 69 | wyświetlenia: 671
10
komentarze: 3 | wyświetlenia: 526
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska