Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania : 40 minut
Składniki :
Makaron Lubella Classic Świdry 400g
2 słodkie ziemniaki
2 granaty
2 piersi z kurczaka
Kozi ser pleśniowy
Garść kolendry
Sok z 2 cytryn
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, cukier
Olej
Przygotowanie :
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
- Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat
z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z niego czerwone pestki. - Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.