Login lub e-mail Hasło   

Sylwestrowe przekąski

Sylwester to data wyczekiwana na całym świecie. Towarzyszą mu liczne miejskie zabawy, bale i domowe prywatki.
Wyświetlenia: 365 Zamieszczono 29/12/2016

 Menu na takie okazje również musi być odpowiednio dobrane – tak, aby było smaczne i jednocześnie nie wymagało zbyt wiele pracy. Jakie potrawy najlepiej przygotować w ostatni dzień roku, radzi ekspert kulinarny – Piotr Ceranowicz.

 

Tradycja świętowania

31 grudnia jest dniem wyczekiwanym przez większość z nas. Świętuje się wówczas odejście starego roku, a hucznie wita nadejście nowego. W Polsce tradycje uroczystego obchodzenia sylwestra zapoczątkowała staropolska szlachta, która to tego dnia organizowała wystawne przyjęcia. W towarzystwie odpowiednich potraw i trunków świętowała wówczas odejście starego roku.
W mniej zamożnych gospodarstwach również odbywały się spotkania, choć charakterem bardziej przypominały one odświętny wieczór spędzony z bliskimi niż huczną zabawę.

 

Sylwester od kuchni

Dziś nieco zmieniło się sylwestrowe menu i coraz częściej prym wiodą małe i szybkie w przygotowaniu przekąski. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i zimno, a swoim wygodnym kształtem świetnie sprawdzą się na mniejszych i większych przyjęciach. Jak potwierdza sam ekspert kulinarny marki Lubella, Piotr Ceranowicz – Dziś na przyjęciach rządzą potrawy kolorowe. Warto tu wspomnieć chociażby o granacie, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących w prosty sposób nadawać daniu świeżego akcentu. Co więcej, jego intensywna barwa znakomicie sprawdza się jako dekoracja na przykład małych przekąsek. W tym roku prawdziwym trendem są mini odpowiedniki tradycyjnych potraw – kanapeczki, małe sałatki, mini roladki czy też kuleczki makaronowe, które są bardzo proste w przygotowaniu, a z pewnością swoją formą zachwycą gości. Co zatem warto przygotować w tym roku na sylwestrowy stół? Szczegóły poniżej.

 

Ostatni dzień roku

Sylwester to dobra okazja, by trochę zaszaleć w kuchni i wykorzystać bardziej finezyjne produkty niż na codzień. Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu Lubella, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jak
i nadchodzącego nowego roku.

Podobne artykuły


16
komentarze: 111 | wyświetlenia: 2076
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 801
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 847
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1471
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1277
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 408
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 925
10
komentarze: 298 | wyświetlenia: 950
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 664
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 641
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 688
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 962
9
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1108
9
komentarze: 3 | wyświetlenia: 569
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 575
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska