Login lub e-mail Hasło   

Jak wygląda współczesna produkcja pieczywa?

Dziś coraz mniej zakładów piekarniczych stosuje dawne techniki produkcji pieczywa, decydując się na mechanizację. Jednak konsumenci uważają, że chleb nie smakuje tak jak niegdyś.
Wyświetlenia: 222 Zamieszczono 10/02/2017

piece piekarniczeW czasach sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie oczekuje się regularnych dowozów pieczywa świeżego, mechanizacja wyrobu jest procesem naturalnym i progresywnym. Największe piekarnie stawiają na systemy wydajne, a zatem maleje element człowieka. Obecnie wyposażenie zakładów to wielkie systemy urządzeń, wśród których znajdziemy różne piece piekarskie, piece cukiernicze i kompleks urządzeń o wąskiej specjalizacji.

Wizja działalności zakładu piekarniczego zależy w zdecydowanej części od skali przerobu i grupy klientów. O ile przedsiębiorstwo nastawia się na transporty dla dużej kolekcji kontrahentów, to zdecydowanie popłaca kompleksowa technologizacja, z akcentem na maksymalną efektywność maszyn. Jednak małe piekarnie, cenione lokalnie mogą zdecydować się na kosztowniejsze piece piekarskie, rozpalane nawet drewnem. Oczywiście wyprodukowany w nich chleb jest wyjątkowo pyszny.


Piece modułowe to bez wątpienia hit na rynku piekarnictwa. Konstrukcja urządzenia bazująca na modułach powoduje że taki piec może być stale powiększany. Stosownie do oczekiwań każda komora może piec inny typ asortymentu. Takie sprzęty mogą działać jako piece cukiernicze i piece piekarskie. Używane są do wyrobu drobnego chleba tradycyjnego jak i szerokiej grupy produktów cukierniczych.
Popularny w piekarnictwie piec sklepowy dzięki modularnej strukturze i zastosowaniu zasilania na prąd stanowi wyposażenie wielu stoisk z gastronomią jak, sklepy czy kawiarnie. Jest doskonałym wyjściem gdyż umożliwia w 5 minut z pieczywa mrożonego uzyskać ciepłe bułki, zapewniając ich walory odżywcze.


Postęp techniczny sprawia że, dzisiejsze piece piekarnicze to aparaty, którymi daje radę operować z poziomu laptopa w gabinecie kontrolnym. W efekcie udział ludzki ogranicza się do dopasowania proporcji, kompletowania materiałów w maszynach. Automatyzacja dotknęła już każdy etap produkcji, czyli opracowanie, kształtowanie, dojrzewanie, pieczenie oraz pakowanie.
Z pewnością przy wyborze maszyn firmy mają na uwadze jak najlepszą efektywność. Im więcej funkcji prezentuje urządzenie, tym lepsza oszczędność nakładu czasu, aktywności o charakterze ręcznym a zwłaszcza miejsca. Przykładowo piec elektryczny doskonale przydaje się się jako piec cukierniczy czy piec sklepowy.


Unowocześnianie wyrobu chleba ma naturalnie swoich wrogów. Spora grupa podnosi że pieczywo podupadło na walorach smakowych, stało się nadmuchane. Nie zaskakuje więc rosnąca wziętość lokalnych producentów, dzięki którym tradycyjne piece ceramiczno-rurkowe przeżywają drugą świetność. Tego typu piece piekarnicze, skonstruowane z elementów ceramicznych warunkują wyjątkowy smak chleba. Otrzymany wyrób ma wilgotny, połyskującą powierzchnię i przez długi czas jest zdatny do spożycia.

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 1237
17
komentarze: 50 | wyświetlenia: 1593
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1016
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 847
14
komentarze: 32 | wyświetlenia: 956
13
komentarze: 16 | wyświetlenia: 888
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 932
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 768
12
komentarze: 8 | wyświetlenia: 766
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 885
12
komentarze: 53 | wyświetlenia: 553
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 523
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska