JustPaste.it

Jak wygląda współczesna produkcja pieczywa?

Dziś coraz mniej zakładów piekarniczych stosuje dawne techniki produkcji pieczywa, decydując się na mechanizację. Jednak konsumenci uważają, że chleb nie smakuje tak jak niegdyś.

Dziś coraz mniej zakładów piekarniczych stosuje dawne techniki produkcji pieczywa, decydując się na mechanizację. Jednak konsumenci uważają, że chleb nie smakuje tak jak niegdyś.

 

piece piekarniczeW czasach sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie oczekuje się regularnych dowozów pieczywa świeżego, mechanizacja wyrobu jest procesem naturalnym i progresywnym. Największe piekarnie stawiają na systemy wydajne, a zatem maleje element człowieka. Obecnie wyposażenie zakładów to wielkie systemy urządzeń, wśród których znajdziemy różne piece piekarskie, piece cukiernicze i kompleks urządzeń o wąskiej specjalizacji.

Wizja działalności zakładu piekarniczego zależy w zdecydowanej części od skali przerobu i grupy klientów. O ile przedsiębiorstwo nastawia się na transporty dla dużej kolekcji kontrahentów, to zdecydowanie popłaca kompleksowa technologizacja, z akcentem na maksymalną efektywność maszyn. Jednak małe piekarnie, cenione lokalnie mogą zdecydować się na kosztowniejsze piece piekarskie, rozpalane nawet drewnem. Oczywiście wyprodukowany w nich chleb jest wyjątkowo pyszny.


Piece modułowe to bez wątpienia hit na rynku piekarnictwa. Konstrukcja urządzenia bazująca na modułach powoduje że taki piec może być stale powiększany. Stosownie do oczekiwań każda komora może piec inny typ asortymentu. Takie sprzęty mogą działać jako piece cukiernicze i piece piekarskie. Używane są do wyrobu drobnego chleba tradycyjnego jak i szerokiej grupy produktów cukierniczych.
Popularny w piekarnictwie piec sklepowy dzięki modularnej strukturze i zastosowaniu zasilania na prąd stanowi wyposażenie wielu stoisk z gastronomią jak, sklepy czy kawiarnie. Jest doskonałym wyjściem gdyż umożliwia w 5 minut z pieczywa mrożonego uzyskać ciepłe bułki, zapewniając ich walory odżywcze.


Postęp techniczny sprawia że, dzisiejsze piece piekarnicze to aparaty, którymi daje radę operować z poziomu laptopa w gabinecie kontrolnym. W efekcie udział ludzki ogranicza się do dopasowania proporcji, kompletowania materiałów w maszynach. Automatyzacja dotknęła już każdy etap produkcji, czyli opracowanie, kształtowanie, dojrzewanie, pieczenie oraz pakowanie.
Z pewnością przy wyborze maszyn firmy mają na uwadze jak najlepszą efektywność. Im więcej funkcji prezentuje urządzenie, tym lepsza oszczędność nakładu czasu, aktywności o charakterze ręcznym a zwłaszcza miejsca. Przykładowo piec elektryczny doskonale przydaje się się jako piec cukierniczy czy piec sklepowy.


Unowocześnianie wyrobu chleba ma naturalnie swoich wrogów. Spora grupa podnosi że pieczywo podupadło na walorach smakowych, stało się nadmuchane. Nie zaskakuje więc rosnąca wziętość lokalnych producentów, dzięki którym tradycyjne piece ceramiczno-rurkowe przeżywają drugą świetność. Tego typu piece piekarnicze, skonstruowane z elementów ceramicznych warunkują wyjątkowy smak chleba. Otrzymany wyrób ma wilgotny, połyskującą powierzchnię i przez długi czas jest zdatny do spożycia.