Login lub e-mail Hasło   

Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza

Trucizna w niedużych ilościach nie jest szkodliwa.
Wyświetlenia: 240 Zamieszczono 10 dni temu

"...Amerykańscy  psychologowie twierdzą, że zmniejszenie w jadłospisie człowieka ilości cukru, mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50%. Według nich – wniosek jest jeden – przestępczość jak i chorobę należy leczyć naturalnym pokarmem.
Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej. Mądrość wschodnia głosi:

„Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza”.

Przecież jest nie do pomyślenia: jak można żyć bez wędliny, białego pieczywa, kawy, cukierków, czekolady itp. Można. Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów. Należy z nich umiejętnie korzystać.
Jeśli bardzo chcemy, to możemy czasami zjeść, cukierka, ulubione ciastko czy kawałek wędliny. Trucizna w niedużych ilościach nie jest szkodliwa.

Jaki więc pokarm daje nam energię życia?

Taki, który rośnie pod promieniami Słońca. Tylko Słońce jest uniwersalnym źródłem energii i wszystkiego co żywe. Natura obdarzyła rośliny zdolnością akumulowania i przerabiania energii słonecznej, która potem oddają człowiekowi.
Najkrócej mówiąc, pokarm człowieka powinien składać się z owoców i warzyw i to głównie w postaci surowej, mogą być również warzywa gotowane, orzechów – migdałów, orzechów kokosowych, orzechów włoskich i laskowych, orzechów ziemnych, nerkowców, nasion – słonecznika, dyni, ziarna kakaowca oraz kiełków i glonów morskich jak również pestek moreli, brzoskwiń, jabłek, śliwek w niewielkich ilościach.
Najlepiej, gdyby owoce i warzywa były zmiksowane w połączeniu z zieleniną. Zielenina zawiera chlorofil, zbiera wszystkie trucizny i toksyny i wypłukuje je z organizmu. Takie jedzenie dobrze nawodnione świeżymi sokami owocowymi, przygotowanymi we własnym zakresie, jest bogate we wszystkie składniki odżywcze, niezbędne organizmowi do życia, jest dobrze przyswajane przez organizm i trawione bardzo krótko przez około 15-20 minut. Im mniej energii zużyje ciało na trawienie, tym więcej pozostanie mu na inne ważne funkcje.”.

Fragment z http://zdrowieizycie.eu/odzywianie/ art. Przygotował: Kazimierz Szafranek
Fundacja „Zdrowie i Życie”

Podobne artykuły


18
komentarze: 3 | wyświetlenia: 654
15
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1489
15
komentarze: 6 | wyświetlenia: 846
15
komentarze: 7 | wyświetlenia: 525
15
komentarze: 16 | wyświetlenia: 650
15
komentarze: 2 | wyświetlenia: 539
15
komentarze: 5 | wyświetlenia: 573
15
komentarze: 1 | wyświetlenia: 1043
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 683
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 931
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1703
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 830
14
komentarze: 3 | wyświetlenia: 964
14
komentarze: 3 | wyświetlenia: 899
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 321
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Sam tytuł, ma w sobie więcej treści niż tysiące artykułów ;)

  piotracki  (www),  3 dni temu

Cukier, sól - bez tego można spokojnie żyć. Niestety są to dwa najbardziej uzależniające i powszechne substancje. Dużo bym dał, żeby nigdy nie poznać ich smaku...



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2016 grupa EIOBA. Wrocław, Polska