JustPaste.it

5 przypraw, które pomogą Ci schudnąć

Niezależnie od tego, co jemy, prawdziwy smak i aromat nadają potrawie przyprawy. Co więcej, niektóre z nich mają spore możliwości odchudzające. Poznaj je!

Niezależnie od tego, co jemy, prawdziwy smak i aromat nadają potrawie przyprawy. Co więcej, niektóre z nich mają spore możliwości odchudzające. Poznaj je!

 

W ostatnich latach polska kuchnia stała się dość kolorowa i różnorodna. Jedni wciąż stawiają na „staropolskie” jadło typu bigos, pierogi, rosół, czy golonka, a inni stali się fanami smakołyków w stylu „wege, trendy, fit and energetic”: kuskusu, jarmużu, makaronów pełnoziarnistych, czy hummusu. W każdej z tych grup to przyprawy odgrywają jednak największą rolę. Nic dziwnego, niektóre z nich oprócz wyjątkowego aromatu posiadają inne, bardzo cenne właściwości. 

 

Oto lista przypraw, które znacznie ułatwiają odchudzanie:

 

  1. Cynamon

Cynamon regularnie stosowany w kuchni przyczynia się do zwiększenia redukcji tkanki tłuszczowej oraz wzrostu masy mięśniowej. Dzieje się tak dzięki zdolności do stymulowania pracy enzymów uczestniczących w metabolizmie węglowodanów. Ponadto, poprzez wydobywanie z potraw słodkiego smaku, zmniejsza zapotrzebowanie na cukier. Do jakich potraw dodawać cynamon? Dobrze komponuje się z ryżem, płatkami owsianymi,  jako dodatek do jabłek (np. w deserach). Warto dodawać go również do pieczonego mięsa (np. gęsiny, czy baraniny).

 

  1. Chilli

To prawdziwy ogień, nie tylko na podniebieniu. Odpowiedzialna za to jest kapsaicyna – składnik odpowiedzialny za ostry, piekący smak przyprawy. To nie jedyna jego właściwość – kolejną, jakże istotną z punktu widzenia procesu odchudzania,  jest pobudzanie termogenezy i zdolność do spalania energii. Jak? Poprzez oddziaływanie na receptory obecne w komórkach tłuszczowych, ograniczając tym samym spożywanie kalorii i redukując objętość tkanki tłuszczowej. Chilli najlepiej dodawać do potraw mięsnych, ryżu, sosów, czy sałatek.

 

  1. Imbir

Ta przyprawa ma bardzo szerokie właściwości, jeśli chodzi o proces odchudzania. Na dłużej nasyca, ułatwia trawienie tłuszczu, działa kojąco na ból mięśni (czego bardzo potrzebujemy np. po wyczerpujących ćwiczeniach), a dodatkowo przyczynia się do obniżania ‘złego’ cholesterolu. Można ją wykorzystywać w wielu potrawach, np. w zupach (dyniowej, czy nawet pomidorowej), jako dodatek do herbat i innych napojów, czy też jako składnik wypiekanego pieczywa.

 

  1. Kardamon

Wciąż niezbyt popularna w Polsce przyprawa. I niestety dość droga, ale warta swej ceny. Głównie dlatego, że oprócz unikatowego smaku i zapachu, wpływa pozytywnie na wydzielanie soków trawiennych, przez co przyspiesza przemianę materii. Ponadto pomaga blokować wzrost cholesterolu we krwi. Świetnie smakuje z kawą, potrawami owocowymi, czy jako składnik marynat.

 

  1. Czarny pieprz

Chyba najczęściej używana przyprawa w polskich kuchniach. Sięgają po nią zarówno tradycjonaliści, jak i tzw. ‘trendsetterzy’. Nic dziwnego, pieprz to doskonały zawodnik w walce z dodatkowymi kilogramami. A pomaga mu w tym sporo piperyna, zawarta w wierzchniej jego warstwie. To substancja, która poddawana była już wielu badaniom, w wyniku których udowodniono m.in., że pobudza wchłanianie istotnych składników odżywczych (selenu, beta-karotenu, witaminy B), posiada zdolność do stymulowania produkcji enzymów trawiennych, ogranicza uczucie łaknienia, a także pobudza tworzenie tkanki mięśniowej. Więcej o piperynie można przeczytać na stronie www.piperineforte.com

 

Wypróbuj tych przypraw w swojej codziennej diecie – na pewno nie pożałujesz!