Login lub e-mail Hasło   

Zmierz się z mięsem! Fakty i mity na temat mięsa

W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie tak gotowaniem, jak i zdrowym odżywianiem.
Wyświetlenia: 278 Zamieszczono 05/05/2017

W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie tak gotowaniem, jak i zdrowym odżywianiem. Nie tylko chcemy smaczniej jeść, ale także staramy się świadomie wybierać wartościowe produkty. Wierząc w powtarzane mity, często przeciwko składnikom tradycyjnego jadłospisu stawiamy modne dodatki i suplementy. Niejednokrotnie  eliminujemy ze swojej diety mięso. Czy słusznie? Oto fakty i mity dotyczące mięsa.

MIT: Mięso jest zbędne dla organizmu człowieka.

To zdanie szczególnie często powtarzane przez zwolenników wegetarianizmu. Białko pochodzenia zwierzęcego można zastąpić białkiem roślinnym, ale jest to o wiele bardziej czasochłonne i skomplikowane. Jeśli nie mamy wystarczającej wiedzy na temat tworzenie zbilansowanych posiłków na bazie produktów roślinnych, możemy łatwo wpędzić się w anemię. – W mięsie zwierzęcym zawarte jest pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko. Dobrej jakości mięso ma o wiele więcej cennych wartości odżywczych, jak np. białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, kreatyna, żelazo. Wegetarianie zwykle cierpią na ich niedobór – wyjaśnia Paulina Domagała, dietetyk. Dlatego też na zakupach warto sięgać przede wszystkim po wędliny i kiełbasy wysokomięsne, wytwarzane z wyselekcjonowanych mięs, jak np. kiełbasa Polska i Szynka z linii z Kociewskiej Spiżarni od firmy Gzella.

 

FAKT: Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem diety.

Pośród prawdziwych smakoszy czasem odbywa się rozmowa o wyższości wieprzowiny i wołowiny nad drobiem. Głównym zarzutem jest mniejsza wyrazistość białego mięsa. Wystarczy jednak sięgnąć po wędzony drób, jak np. wysokomięsny Indyk z Kociewskiej Wędzarni firmy Gzella, aby przekonać się o bogactwie aromatów i smaków. Dodatkowym atutem produktu jest kruchość i delikatność. Co więcej, mięso drobiowe jest wartościowym składnikiem diety. Najwięcej białka i zarazem najmniej tłuszczu zawiera mięso indyka i mięso kurcząt. Warto też pamiętać o mięsie kaczek i gęsi. Drób jest bogaty także w witaminy i składniki mineralne, takie jak cynk, potas czy magnez.

 

MIT: Mięso jest tuczące.

Jedynie takie, które jest silnie przetworzone, a co za tym idzie jest produktem niskiej jakości. – Badania udowodniły, że białko przyspiesza metabolizm nawet o 80%. Jedząc wyłącznie dobrej jakości mięso, możemy zrobić znaczne postępy w odchudzaniu. Jest ono po prostu dużo bardziej sycące, dzięki czemu zjemy mniejszy posiłek  – mówi Paulina Domagała, dietetyk. Warto wybierać zatem wędliny wytworzone z bardzo dobrej jakości mięsa i w odpowiednich proporcjach.

 

MIT: Trudno kupić regionalne wędliny naprawdę wysokiej jakości

Popularność trendu na zdrową żywność skłoniła już niejedną osobę do poszukiwania jaj, drobiu lub wieprzowiny na targach i jarmarkach. Wychodzimy z błędnego założenia, że lokalne wędliny, przygotowywane wedle tradycyjnych receptur, nie są obecne w sieciach sklepów.  – Regionalne produkty firmy Gzella to symbol bogactwa smaku. Wędliny z Borów Tucholskich powstają z myślą o najbardziej wymagających koneserach. Wytwarzane ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa, pochodzącego od zaufanych i sprawdzonych hodowców, stanowią produkty pełnowartościowe. Dla uzyskania szlachetnego koloru oraz unikalnego aromatu, każdy gatunek wędliny wędzony jest na odpowiednio skomponowanym dymie drzewnym. W tej kwestii, tak jak w przypadku doboru mieszanek przypraw, jesteśmy wierni wskazówkom i metodom dawnych mistrzów masarskich – wyjaśnia Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Produktów regionalnych nie musimy szukać na targach. Dla przykładu w ofercie Delikatesów Mięsnych Gzella znajdziemy całą gamę produktów, których receptury z jednej strony bazują na tradycyjnych metodach i przepisach, a z drugiej ich nieodłącznym elementem jest wysokiej jakości mięso od sprawdzonych dostawców.

Podobne artykuły


25
komentarze: 84 | wyświetlenia: 2080
17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1094
16
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1783
15
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1472
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 1015
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 920
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 821
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 600
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 510
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 333
13
komentarze: 21 | wyświetlenia: 905
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 305
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 560
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 672
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Ja jestem zwolennikiem żywienia optymalnego dr. Jana Kwaśniewskiego. Jest to żywienie tzw wysokotluszczowe gdyż dzienny stosunek białka, węglowodanów i tłuszczu wynosi 1:0,5:3 2:1:6.
To żywienie jest Super !
Nie trzeba się odchudzać bo waga się sama stabilizuje. Żywienie jest oparte na mięsie i tłustych rzeczach. Jest bardzo zdrowe. Leczy wiele chorób.
Jest oparte na naukowych podstawach :-)))

  Hamilton,  09/05/2017

@Polska Laicka: aleś się nagadał.

  Hamilton,  09/05/2017

Jedząc będziesz jak bela podkreśla Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska