Login lub e-mail Hasło   

Czas na wielkie grillowanie. Co warto wrzucić na ruszt?

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że wiosenno-letnia aura sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu i grillowaniu.
Wyświetlenia: 226 Zamieszczono 05/05/2017

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że wiosenno-letnia aura sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu i grillowaniu. Spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, wspólne biesiadowanie oraz długie rozmowy w plenerze przy wspaniałych aromatach roztaczających się z grillowych dań, to coś co Polacy lubią najbardziej. Jeśli tej wiosny jeszcze nie korzystaliście z dobrodziejstw rusztu,  to miesiąc maj to najlepsza okazja, by zainaugurować sezon grillowy.

Owoce, warzywa, pieczywo – z rusztu wszystko smakuje lepiej. To, co zrumienione nad grillowym żarem warto podać z ciekawymi dodatkami na bazie sezonowych produktów i ulubionych przypraw. Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdej uczty na świeżym powietrzu jest odpowiednio przyrządzone mięso – i to w każdej postaci!

 

Sztuka grillowania

Zanim jednak zorganizujemy ucztę w plenerze, warto przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad zdrowej sztuki grillowania. Po pierwsze, nie pieczemy mięsa na żywym ogniu, ale na żarze. Aby uchwycić właściwy moment, należy obserwować węgielki – powinny pokryć się cienką warstwą popiołu. Po drugie, dania grillujemy na tackach z głębokim rowkowaniem, gdyż bezpośredni kontakt mięsa z ogniem przyczynia się do wytwarzania szkodliwych dla zdrowia związków. Z kolei tłuszcz kapiący na żar wydziela intensywny zapach, który może być zarówno lubiany, jak i niechętnie wyczuwany w trakcie grillowania. Tacki rozwiązują oba te problemy. Po trzecie, dbajmy o proporcje i kolejność w doprawianiu. Przed grillowaniem największą uwagę należy poświęcić przyrządzeniu marynat i odpowiedniemu doborowi przypraw, zapewniającymi gwarancję ulubionych smaków. Pamiętajmy, by mięso przed położeniem na ruszt grillowy przez kilka godzin marynowało się w lodówce, gdyż to właśnie marynata często decyduje o finalnym kulinarnym zwycięstwie. Dodatkowo, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak mięs warto dorzucić do węgla gałązki ulubionych ziół, które zadziałają podobnie jak dodatki stosowane w tracie wędzenia, wzbogacając smak potraw.

 

Grillowe menu dla każdego

 

Gwiazdą każdego spotkania przy grillu bez wątpienia jest mięso. Kwestia wyboru odpowiedniego ma związek przede wszystkim z upodobaniami, warto zadbać jednak o różnorodność na ruszcie -  do grillowania idealnie nadają się karkówka, schab, steki, udka czy piersi drobiowe. Obok świeżego mięsa, na grillu możemy przyrządzić ulubione kiełbasy, nierzadko w nowej odsłonie. W poszukiwaniu nowych propozycji, naprawdę smacznych i wartościowych, należy zwracać uwagę na produkty wysokomięsne, pozbawione dodatku: fosforanów czy glutaminianu sodu. Podczas spotkań ze znajomymi warto wspólnie spróbować intrygujących połączeń smakowych, jak np. Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim od firmy Gzella. Produkt ten zawiera aż 94% mięsa, a dodatek w postaci czosnku niedźwiedziego zapewnia wyszukany, wyrazisty aromat leśnych ziół. To propozycja o bogatym smaku, która przekona do grilla nawet największych sceptyków. Wiosenno-letnie biesiadowanie na świeżym powietrzu to także okazja, aby przypomnieć sobie o tradycyjnych polskich wyrobach, jak np. kaszanka czy znana z Borów Tucholskich kiszka ziemniaczana. Obydwie propozycje przez cały rok mogą być przyrządzane w piekarniku lub podsmażane na patelni, ale to właśnie na grillu zyskują unikalny smak. Oryginalna Kiszka Ziemniaczana od firmy Gzella, rodem z Borów Tucholskich, w której znajdziemy gotowane polskie ziemniaki, boczek wieprzowy i cebulkę, będzie doskonale smakować zapieczona w folii, z dodatkiem świeżych warzyw – stanowiąc podstawę grillowego menu, czy też wyśmienity dodatek do mięs. Z kolei dla wielbicieli smakowych innowacji firma Gzella przygotowała kaszankę w wersji meksykańskiej, bogato doprawioną suszonymi warzywami i papryką, bez dodatku hemoglobiny. Ten klasyczny wyrób w nowej odsłonie zachęca do eksperymentów, dlatego Kaszankę Meksykańską możemy nie tylko grillować czy zapiekać w folii z dodatkami. Będzie także doskonale smakować w postaci wegetariańskiego hot-doga – ze zrumienioną bułką, dużą ilością warzyw
i domowym sosem.

 

Kolorowe dodatki

 

Przygotowując grilla, nie zapominajmy o tak ważnych zarówno dla smaku, jak i doskonałego wyglądu grillowego stołu dodatkach – sosach, dressingach i sałatkach. Aromatyczne mięso z grilla samo w sobie jest pyszne, ale zyskuje jeszcze bardziej w połączeniu z klasycznym sosem tzatziki i świeżymi ogórkami. Wcale nie trzeba być zaawansowanym mistrzem grilla, aby pokusić się o przygotowanie sałatki greckiej z fetą, domowego ketchupu czy sosu na bazie oliwy i świeżych ziół. Nawet niewprawieni kucharze poradzą sobie także z przyrządzeniem cukinii, nadziewanej Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni. Kreatywność w kuchni to podstawa, dlatego możliwości jest bez liku – wystarczą dobre chęci i zapał, które zostaną wynagrodzone satysfakcją biesiadników.

Podobne artykuły


25
komentarze: 84 | wyświetlenia: 2080
17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1094
16
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1783
15
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1472
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 1015
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 920
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 821
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 600
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 510
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 333
13
komentarze: 21 | wyświetlenia: 905
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 305
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 560
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 672
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska