Login lub e-mail Hasło   

Słodkie trendy kulinarne

Wiosną warto trochę poeksperymentować z nowymi, słodkimi smakami, żeby zapobiec rutynie. Z poniższego artykułu dowiecie się, jakie dania są modne w 2018 roku.
Wyświetlenia: 189 Zamieszczono 06/06/2018

Nowe połączenia

Przewidywania dotyczące trendów kulinarnych na ten rok obejmują m.in. jedzenie hybrydowe. Polega ono na połączeniu dwóch lub więcej potraw. Co więcej, ma to swoje zastosowanie nie tylko w przypadku produktów, ale również technik kulinarnych. Już teraz w wybranych cukierniach możemy zjeść wonuty, czyli gofry pieczone na głębokim oleju jak pączki. Klasycznie używamy do ich przygotowania gofrownicy. Jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy je przyrządzić smażąc je w tłuszczu, w ten sam sposób jak robimy to z tradycyjnymi pączkami. Dodatkowo ciasto wykrawamy w kształt koła, który ma wyglądem przypominać donuty. Jeśli zależy nam na ich puszystości, dodajmy do ciasta maślanki, np. tej Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Inną gofrową nowością mającą podbić podniebienia jest waffogato. Różnią się one od klasycznych gofrów tym, że są moczone w espresso, czyli mocnej kawie. Modyfikacje w przepisie są niewielkie, bo wystarczy do podstawowych składników dodać 20 ml espresso. Zmiana jednak jest odczuwalna w smaku i działaniu. Pobudzające gofry to świetne rozwiązanie na poranne śniadanie! Zarówno wonuty, jak i waffogato, możemy ozdobić ubitą kremówką z polewą czy posypką. Nadamy im wówczas jeszcze bardziej oryginalnego wyglądu.

Dla ochłody i na słodko

Wiosną, ze względu na wzrost temperatur za oknami, świetnie sprawdzą się desery w wersji na zimno. W tym roku na popularności zyskuje crème chantilly, który jest połączeniem kremówki z cukrem i aromatyzowaną wanilią. Taki krem podaje się często schłodzony w zestawie z owocami lub lodami. Najistotniejsza w przygotowaniu jest tutaj śmietanka, bo to od jej jakości zależy, czy uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na pewno sprawdzi się gostyńska kremówka.

To, że muffinki podbijają serca miłośników słodkości, wiadomo nie od dziś. Nowością jest natomiast, że podawane są także w wersji na zimno, prosto z zamrażalnika. Dopełnieniem będzie udekorowanie ich słodką śmietanką i świeżymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Każdy, kto na bieżąco śledzi trendy kulinarne, wie, że prym wiodą tzw. super foods, czyli żywność zawierająca wiele składników odżywczych, m.in. matcha. To nic innego jak japońska, sproszkowana zielona herbata. Teraz mamy też okazję używać jej w wersji niebieskiej! Jak wykorzystać ją w pieczeniu? Odważni dodają ją do sernika, nadając mu zdecydowanie nietuzinkowego wyglądu. Jego turkusowy kolor na pewno zostanie w pamięci naszych gości i domowników. 


Do picia

Nowości w 2018 dotyczą również napojów. Jak zostało wcześniej wspomniane, matcha podbija nasze kuchnie. Na wielu portalach społecznościowych możemy podziwiać smakowicie wyglądające zielone napoje z pianką. Co to takiego? Matcha tea latte! Żeby jej skosztować, nie musimy od razu biec do kawiarni. Do jej przygotowania potrzebna jest łyżeczka herbaty matcha, cukier i ciepła woda. Do wymieszanych składników dolewamy jeszcze ciepłe, spienione mleko i gotowe. Napój ten nie tylko jest smaczny, ale także oryginalnie wygląda.

Smakoszom kawy natomiast polecamy spróbować lodów z espresso. Najlepiej smakują te domowej roboty. Waniliowe, na przykład, możemy przyrządzić z jajek, śmietany kremówki i cukru pudru lub mleka zagęszczonego słodzonego oraz laski wanilii lub ekstraktu waniliowego. Z wymieszanych składników otrzymujemy masę, którą następnie zamrażamy. Do wykonania kawowego deseru potrzeba 2 gałek lodów umieszczonych w pucharku, które następnie zalewamy dwoma espresso. Całości charakteru nada dodanie zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych. Wierzch posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi. Z dekoracjami możemy eksperymentować w zależności od naszej fantazji i preferencji smakowych. 

Choć trendy kulinarne co jakiś czas się zmieniają, to czasem warto iść za modą i spróbować ciekawej alternatywy. Jak się później może okazać, niektóre z takich nowości wpisują się na stałe do naszego repertuaru dań.

 

 

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 861
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 338
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 920
13
komentarze: 105 | wyświetlenia: 246
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 932
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 693
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1803
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1530
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 402
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 463
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 389
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 873
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 388
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 958
10
komentarze: 4 | wyświetlenia: 769
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska