Login lub e-mail Hasło   

Ciekawostki o pingwinach

Pingwiny - nie tylko te z Madagaskaru - to bardzo urocze zwierzęta. Czy wiedziałeś, że pingwiny kiedyś latały? Poznaj ciekawostki związane z tymi ptakami.
Wyświetlenia: 304 Zamieszczono 08/06/2018

Pingwiny na naszej planecie pojawiły się bardzo dawno, dawno temu. Naukowcom udało się mniej więcej określić nawet okres, z którego pochodzą. Szacuje się, że pierwsze pingwiny chodziły po ziemi już 61 milionów lat temu, czyli za czasów, gdy władały tutaj dinozaury. Świadczą o tym resztki pingwina znalezionego na terenie Nowej Zelandii.

Jednym z niepodważalnych faktów jest, że te ptaki pierwotnie potrafiły latać, jednak zatraciły te zdolność na skutek zmiany warunków ich życia. Obecnie nie muszą one latać i nie pamiętają jak to się robi.

Pingwiny ciekawostki - zastanawiałeś się kiedyś jakiego wzrostu są pingwiny? Średnio osiągają one 40 centymetrów. Jednak są wyjątki - należy do nich pingwin cesarski, który potrafi mierzyć nawet 140 centymetrów.

Ptaki te nie posiadają uzębienia, zaś posiłki spożywają przy użyciu swojego dzioba. Zdarza się, iż przez przypadek połykają one kamienie. Jednak nie jest to nic strasznego, stanowią one dodatkowy balast w przypadku głębokiego nurkowania. Na dodatek ułatwiają one proces trawienia w żołądku.

Zwierzęta te przechodzą w pewnym momencie życia nietypową fazę, w której tracą całe upierzenie i są całkowicie nagie. Pióra rosną ponownie na ciele pingwina po około trzech tygodniach.

Cechą charakterystyczną tych zwierząt jest fakt, iż spędzają swój czas wspólnie. Są to zwierzęta stadne - spożywają posiłki oraz polują na jedzenie w grupach.

Kolejna ciekawostka związana jest z zamiłowaniem pingwinów do spędzania czasu w wodzie. Średnio spędzają one tam aż 3/4 swojego życia. Uwielbiają one nurkować - nawet na głębokość do 500 metrów - a także mogą się znajdować pod wodą do 20 minut. Jednak co ciekawe, najważniejsze funkcje życiowe takie jak rozmnażanie, czy znoszenie jaj odbywa się na lądzie.
Co lubią jeść? Głównie ryby, które wyłowią z zimnego morza.

Nie zamieszkują one Madagaskaru, a głównie zimne rejony. Ich największe skupiska znajdują sę głównie na półkuli południowej - Antarktyda, czy Nowa Zelandia.

Pingwiny to bardzo towarzyskie zwierzęta. Rzadko uciekają widząc człowieka (choć też rzadko go widują). Mam nadzieję, że przedstawione przeze mnie ciekawostki potrafiły zainteresować czytelników. Jeśli znasz jakiś ciekawy fakt związany z tymi zwierzętami, podziel się nim w komentarzu.

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 577
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 577
11
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1841
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1046
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 451
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 604
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 827
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 416
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 557
9
komentarze: 124 | wyświetlenia: 439
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 688
9
komentarze: 36 | wyświetlenia: 525
9
komentarze: 10 | wyświetlenia: 724
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 636
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 537
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Jeśli chodzi o te z Madagaskaru, to uroczy jest jedynie szeregowy.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska