JustPaste.it

Sól kamienna Kłodawska.

Tylko taka sól kamienna Kłodawska w twoim domu do wszystkiego nie inna, a teraz czas na kiszenie. Wspieraj to co nasze polskie i najlepsze dla twojego zdrowia , dobra sól to prąd dla twojego organizmu. Warzona płukana sól z antyzbrylaczami w składzie jest trucizną dla twojego organizmu którą dodają też do przetworzonej żywności, ale nie sól kłodawska kamienna.

A oto odpowiedz z Kłodawskiej kopalni soli na mojego maila warto dzielić sie tym ze wszystkimi.

Bardzo cieszy nas Państwa zainteresowanie tematem naturalnej bogatej w mikroelementy soli

Generalnie aby wyjaśnić

Kopalnia Soli Kłodawa jest przedsiębiorstwem górniczym wydobywającym z głębokości około 700m

Naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną o zabarwieniu od białego poprzez szary, różowy na niebieskim skończywszy.

My naszą sól wydobywamy w tradycyjny sposób :

Ładunkami wybuchowymi odstrzeliwujemy kawałek skały solnej przewozimy to do kruszarni i mielimy

Zmieloną sól pakujemy w opakowania w zależności od potrzeb i uwaga nie jest to wspomniany przez Państwa NACL 99.9% czyli czysty chlorek sodu

Czysty chlorek sodu czyli białą sól kuchenną uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody wydobycie rozpuszczonej solanki odparowanie i uzyskanie wtedy właśnie jałowej czystej soli kuchennej.

Taka sól dodatkowo aby zapobiec zbrylaniu się jest traktowana tzw antyzbrylaczem czyli ŻELAZOCJANKIEM POTASU

To tak na marginesie dlatego w sklepach na półkach wygląda ładnie miękko i biało natomiast każda sól kamienna czy to z Kłodawy czy z Himalajów zawsze będzie się zbrylała i po kilku dniach na półce sklepowej będzie przypominała „cegiełkę”

Wracając jednak do tematu

Sól kamienna produkowana jako sól kuchenna dla łatwiejszego stosowaniu mielimy ją do postaci ziarenek około 05-1mm przy takim zmieleniu zapewniam Państwa że nawet sól różowa będzie wyglądała jak biała lub szara.

Fakt posiadamy też sole o uziarnieniu większym tzw 2s i 5s czyli ziarenka 2mm i 5 mm i takie sole produkowane są też na zamówienie i niestety z uwagi na proces produkcji jest ona trochę droższa

Dodatkowo przepisy Państwa Polskiego wymagają na producentach zwłaszcza takich jak my czyli dużych zakładów dodatkowego jodowania soli

Nasza sól kamienna w składzie chemicznym posiada naturalny jod a my musimy go dodatkowo wzbogacać . ten wymóg dotyczy soli spożywczej do bezpośredniego spożycia w opakowaniu do 1kg musi być jodowana.

My w tym roku obeszliśmy ten przepis wypuszczając na rynek sól w opakowaniu 1,1kg czyli o 100gram więcej niż wymaga przepis.

W tym opakowaniu otrzymacie Państwo właśnie naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną z okresu cechsztyńskiego wydobywaną z głębokości 700m NIE WZBOGACANĄ NIE CZYSZCZONĄ , NIE UZDATNIANĄ , BEZ ANTYZBRYLACZA

Kolor jej uzależniony jest bezpośrednio od złoża czyli koloru ściany solnej.

W praktyce wygląda to tak, że generalnie sieci handlowe wymagają produktów ładnych białych miękkich bo one ładnie prezentują się na półkach sklepowych

I w ten sposób w Polsce na 1 kg soli kamiennej sprzedaje się 10 kg soli warzonej (płukanej)

Jeśli więc istnieje lobby ludzi zainteresowanych naturalną solą musi być akcja skierowana do pośredników aby „CHCIELI” sprzedawać zdrowe produkty. My jako producenci nie jesteśmy w stanie przebić się na rynku .

Jest to przykre dla nas jak i dla konsumentów.

Przemysł wymaga soli białej bo jest z nią mniej problemów czysty NaCl to brak części nierozpuszczalnych czyli tych właśnie mikroelementów które zapychają filtry

Sól kamienna o składzie 96-97% NaCl powoduje że zastosowanie powiedzmy 100kg soli do zalewy śledziowej da różną słoność wyrobu a przy produkcji setek tysięcy produktów nie można sobie pozwolić, żeby produkt dziś był mniej bardziej słony od produktu z wczoraj a to niestety ryzyko naturalnej soli kamiennej.

Tak jak wspomniałem cieszy nas inicjatywa zarówno Państwa jak i znanych Kucharzy namawiających do stosowania soli kamiennej a nie warzonej.

Niestety te głosy gdzieś zanikają lub pojawiają się na forach internetowych ale w prasie czy telewizji giną.

Światowa gospodarka opiera się na soli warzonej produkowanej przez zachodnie koncerny.

Podobna sytuacja występuje w szerzonym ostatnio micie o soli morskiej

Każda sól w naturze musiała powstać z morza

Nasza dla przykładu powstała z odparowania morza w epoce cechsztynu czyli 250mln lat temu

Proszę porównać skład morza w tamtym okresie z morzem np. Martwym

Ile ścieków, ile odpadów, detergentów śmieci ropy i innych wylewanych jest do obecnych mórz

Ile kurortów zasila ściekami chemicznymi wody Morza Martwego gdzie odpady odprowadzane są z pływających po nich statków.

Taka woda poddawana jest procesowi odparowania i mamy sól morską zdrową super

A gdzie zanieczyszczenia gdzie chemia, gdzie detergenty

Ale sól morska jest najlepsza słyszę często ….. a gdy tłumaczę że nasza sól kamienna też pochodzi z morza czystego naturalnego bez zanieczyszczeń cywilizacyjnych gdzie mikroelementy ukształtowały się przez miliony lat do nikogo to nie dociera i to jest przykre

Zamiast naturalnej soli kamiennej za 0,45zł kupują sól morską za 8-9zł za 1 kg

Gdzie logika gdzie zdrowie?

Pozdrawiam więc gorąco

Sól Kamienna Kłodawska

Dar natury sprzed 250 ml lat powstały w okresie Cechsztyńskim (Górny Perm, Paleozoik) w wyniku zalewania obszarów od Szkocji, przez Morze Północne, Półwysep Jutlandzki, Pomorze Polskie aż po Góry Świętokrzyskie wodami morskimi. Panował w tamtym czasie klimat suchy i gorący analogiczny do obecnego klimatu zwrotnikowego. W wyniku intensywnego parowania tworzyły się baseny ewaporacyjne, czyli baseny, w których osadzały się skały solne powstałe z odparowania słonych wód morskich w płytkich zbiornikach wodnych. Miąższość tych osadów sięgała kilku tysięcy metrów w ten sposób powstały jedne z największych formacji solonośnych w historii Ziemi z głównym udziałem soli kamiennych i magnezowo-potasowych. Jedna z największych struktur wysadu o długości 26 km szerokości 2 km ciągnie się od Izbicy Kujawskiej do Łęczycy z centrum w Kłodawie.

Sól Cechsztyńska (Kłodawska, kamienna) jest minerałem o wysokim stopniu czystości 97, 0 % czystego chlorku sodowego ( NaCl) zawierającym najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie odgrywają one roli energotwórczej, ale to właśnie one sterują procesami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają też znaczną rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest, więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w kłodawskiej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka.

Eksploatacja złoża odbywa się tradycyjną głębinową metodą górniczą polegająca na suchym urabianiu calizny, co pozwala zachować wszystkie naturalne pierwiastki i mikroelementy zawarte w złożu. Następnie sól jest kruszona i przesiewana na różne frakcje. Końcowym procesem jest konfekcjonowanie soli do odpowiednich opakowań zgodnie z przeznaczeniem .

W tym linku oficjalny sklep Kopalni soli Kłodawa: http://sklep.sol-klodawa.com.pl/

Brak automatycznego tekstu alternatywnego.

 

Obraz może zawierać: jedzenie

 

Autor: facebook