Login lub e-mail Hasło   

Co jedli Polacy 100 lat temu?

Z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, warto poznać korzenie polskiej kuchni, jej swoiste cechy i charakterystyczne potrawy.
Wyświetlenia: 134 Zamieszczono 26/09/2018

Na przestrzeni dziejów wpływ na polską kuchnię miały najróżniejsze mniejszości narodowe i etniczne zamieszkujące nasze tereny. Możemy odnaleźć w niej wpływy niemieckie, rosyjskie, tatarskie czy żydowskie. Znaczący wkład na kształtowanie się polskiej kuchni miała dostępność produktów oraz zamożność Polaków. Kuchnię polską charakteryzuje też bardzo duży regionalizm, wynikający z okresu rozbiorowego.

- W tym roku obchodzimy 100. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Oprócz oficjalnych form świętowania, do których jesteśmy przyzwyczajeni, chcielibyśmy wprowadzić zwyczaj radosnego obchodzenia tego dnia przy stole, który od zawsze kojarzy się z polską gościnnością oraz rodzinnym świętowaniem. Biesiadowanie przy polskich daniach to jedna z naszych narodowych i pięknych tradycji, warto przypomnieć sobie, co jedzono 100 lat temu - mówi Mariusz Stasiak-Apelski, właściciel Restauracji AVANGARDA Warszawa.

Kultura jedzenia w znaczniej mierze w dawnej Polsce zależała od przynależności stanowej i statusu materialnego. Zróżnicowanie w jakości i ilości pożywienia uwidaczniało się także w zestawieniu miasta z wsią oraz między regionami.

Bigos przywędrował do nas z Litwy w XV wieku wraz z królem Władysławem Jagiełło. Tradycyjny jednogarnkowiec, gotowany jest współcześnie przede wszystkim w okresie zimowym lub na specjalne okazje. W zależności od dodatków wyróżniamy cztery rodzaje bigosu: litewski z kwaśnymi, winnymi jabłkami; hultajski ze zdecydowaną przewagą siekanego mięsa i słoniny; węgierski z ostrą papryką i dużą ilością śmietany oraz myśliwski – najbardziej polski, z dziczyzny: sarniny lub zająca oraz z jagodami jałowca.

Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa, znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następny rok. Uważa się, że pierogi z Chin trafiły do Europy za sprawą Marco Polo, jednak rzymskie źródła odnotowują przepis na pierogi w książce kucharskiej „O sztuce kulinarnej” – z V w. n.e. Najprawdopodobniej pierogi, jako potrawa z cienkiego, rozwałkowanego ciasta w kształcie kwadratu lub koła, wypełnionego nadzieniem, powstawały w różnych częściach świata niezależnie od siebie. Do Polski pierogi trafiły podobno za sprawą Jacka Odrowąża – zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na pierogi właśnie z Rusi. Legenda głosi, że przejeżdżając przez Podkarpacie Odrowąż, mając do dyspozycji jedynie mąkę, kapustę i grzyby, połączył wszystko w jedno, dając początek pierogom.

- Nadal pierogi, żur, śledzie w śmietanie, bigos, galareta mięsna, golonka jak również gołąbki to jedne z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej, które kochają Polacy i obcokrajowcy potwierdza Robert Ciskowski, szef kuchni restauracji AVANGARDA Warszawa, która stawia na polską kuchnię w avangardowym wydaniu.

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 1770
17
komentarze: 50 | wyświetlenia: 1706
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1121
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 961
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1045
13
komentarze: 16 | wyświetlenia: 967
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1032
12
komentarze: 53 | wyświetlenia: 682
12
komentarze: 8 | wyświetlenia: 877
11
komentarze: 37 | wyświetlenia: 410
11
komentarze: 92 | wyświetlenia: 570
11
komentarze: 34 | wyświetlenia: 877
11
komentarze: 70 | wyświetlenia: 571
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  barkarz  (www),  29/09/2018

Przeczytałem, przyznaję jednak, żem tytuł zasugerował mi inną treść.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska