Login lub e-mail Hasło   

Technologia


5
głosuj
Problem: Mamy super skrypt i chcemy żeby wykonywany był tylko i wyłącznie przez formularz znajdujący się na naszej stronie. Rozwiązanie w teorii: Najlepiej jest przy pomocy form... 19/02/2009
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8618 | Mariusz Żurawek w:
2
głosuj
Jak wiadomo serwer HTTP zajmuje się udostępnianiem plików. Gdy klient (zazwyczaj przeglądarka internetowa) poprosi o jakiś dokument, serwer odsyła jego zawartość poprzedz... 26/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 12267 | Mariusz Żurawek w:
15
głosuj
Celem niniejszego artykułu nie będzie wcale wyjaśnienie tajemnic Adobe, a tylko pokazanie światu, jak uzyskać profesjonalnie wyglądające, generowane dynamicznie dokumenty PDF. 26/05/2006
komentarze: 5 | wyświetlenia: 32905 | Mariusz Żurawek w:
3
głosuj
Spis treści 1 Dokumentacja kodu PHP - czyli phpDocumentor 1.1 Dokumentacja kodu źródłowego - o co chodzi? 1.1.1 Pamięć ludzka jest zawodna 1.1.2 Dokumentacja dla innych 1... 24/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 5502 | Mariusz Żurawek w:
1
głosuj
W sumie można się zastanowić, po co zrzucać do arkusza kalkulacyjnego bazę danych. Odpowiedź brzmi - prościej się ją przegląda. Jak to zrobić, czyli jak zrzucić odpowiednie pola... 23/05/2006
komentarze: 3 | wyświetlenia: 8556 | Mariusz Żurawek w:
1
głosuj
Jak opisać łańcuch ? Najprostszą metodą jest wypisanie jego wszystkich znaków po kolei. Do takiego opisu pasuje dokładnie jeden łańcuch :-) Czasami jednak zachodzi potrze... 23/05/2006
komentarze: 2 | wyświetlenia: 7461 | Mariusz Żurawek w:
5
głosuj
Tutorial języka SQL dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z bazami danych. 23/05/2006
komentarze: 2 | wyświetlenia: 41711 | Mariusz Żurawek w:
2
głosuj
1. Wstęp Celem tego artykułu jest przedstawienie coraz większego konkurenta MySQL a mianowicie SQLite. Postaram się w nim przybliżyć zarówno plusy jak i minusy tego rozwi... 23/05/2006
komentarze: 2 | wyświetlenia: 7214 | Mariusz Żurawek w:
2
głosuj
W tym artykule mam zamiar omówić wszystkie najważniejsze pojęcia dotyczące bibliotek DLL - sposobu ich pisania, wykorzystanie, łączenie z programem itp. Zacznijmy więc. Bibliote... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 9423 | coldpeer w:
0
głosuj
Wielu początkującym programistom najwięcej problemu przysparzają wskaźniki. Jest to dość specyficzny element języka programowania, który jest obecny w większości środowisk od De... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 9758 | coldpeer w:
0
głosuj
Artykuł był pisany w oparciu o Delphi 7 Enterprise. Środowisko programistyczne Delphi ma możliwość dostosowania edytora kodu według własnych potrzeb. Dzięki wybraniu z menu Tool... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 6151 | coldpeer w:
0
głosuj
Prowadzimy własną księgę gości, system komentarzy, forum? Jakiś intruz zaczyna ją spamować, floodować, obrażać nas? Czy to oznacza, że bedziemy mieli ciężkie wieczory? :) Nie! Z... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 11681 | coldpeer w:
0
głosuj
<?php function jakiDzien ( ) { $dzien = date ( 'w' ) ; // informujemy, że chodzi nam o dzień tygodnia switch ( $dzien ) { case 0 : return &#... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 3458 | coldpeer w:
0
głosuj
Kod: <?php echo '<table>' ; $c = 0 ; $plik = file ( 'x.txt' ) ; // plik $linie = count ( $plik ) ; for ( $i = 0 ; $i < $linie ; $i ++ 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 2632 | coldpeer w:
0
głosuj
Gdy już zainstalowałeś Delphi, praktycznie możesz je uruchomić. Jednak będzie miało ono jedną wadę. Prawdopodobnie nie będziesz w stanie wprowadzić polskich znaków w różnych oki... 22/05/2006
komentarze: 0 | wyświetlenia: 7085 | coldpeer w:
1
głosuj
Jak zrobić zaokrąglone rogi na naszej formie w Delphi? To proste, należy skorzystać z funkcji SetWindowRgn() . Na początku zmień właściwość formy BorderStyle na bsNone - dzięki... 22/05/2006
komentarze: 1 | wyświetlenia: 4288 | coldpeer w:
5
głosuj
Zapewne wiele osób zastanawia się nad tym, jaki jest sekret zapełniania serwisu internetowego treścią. Recepta wydaje się dość prosta... 15/05/2006
komentarze: 2 | wyświetlenia: 5518 | fantom w:
21
głosuj
Artykuł postał, gdy GG 8 jeszcze nie istniało. Przedstawione tutaj sposoby mogą nie działać w najnowszej wersji programu. 24/03/2009
komentarze: 32 | wyświetlenia: 144887 | Mariusz Żurawek w:
17
głosuj
Uniform Resource Locator 13/05/2006
komentarze: 3 | wyświetlenia: 24477 | Mariusz Żurawek w:
7
głosuj
Jak wiemy dane z pamięci RAM odczytują się kilkukrotnie szybciej niż z dysku (pliku wymiany). Gdy otwieramy nowy program, system operacyjny stara się znaleźć dla niego wolne mie... 13/05/2006
komentarze: 8 | wyświetlenia: 11503 | Mariusz Żurawek w:




© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska