Login lub e-mail Hasło   

Obiad jedzony pałeczkami

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://artelis.pl/art-59,17,95,Kulinaria(...)mi.html
Nie dziwi mnie wcale, że jeden ze sławnych podróżników określił Chiny mianem cywilizacji dla smakoszy. Wykwintność potraw i sposób ich podawania nawet w najmniejszych restauracy...
Wyświetlenia: 1.412 Zamieszczono 17/10/2006
Nie dziwi mnie wcale, że jeden ze sławnych podróżników określił Chiny mianem cywilizacji dla smakoszy. Wykwintność potraw i sposób ich podawania nawet w najmniejszych restauracyjkach to kulinarna magia i czary. Bogactwo zapachów i smaków sprawia, że kuchnia ta pozostanie dla mnie najlepszą choć nienajłatwiejszą kuchnią na świecie.

Zamawiamy skromne krewetki z podobną do pora jarzyną "YouCai" - jaka szkoda, że niedostępna w polsce. Trepang z młodymi pędami bambusa i maleńką cebulką. Nie próbujcie jeść Trepang pałeczkami - jak chińczycy to robią? Podniesienie potrawy i przeniesienie jej do własnego półmiska kończy się zazwyczaj wylądowaniem jej na obrusie. Chińczycy w kuchni używają dwóch rodzajów Trepang. Trepang to nic innego jak rodzaj morskiego żyjątka "szkarłupni" i najbardziej znanymi w chinach są: "Meihuashen - kwiat śliwy" i "Guangshen - świetlisty". Niewielkie kolczaste żyjątko wyglądem przypomina niewielkiego ogórka o ciemnym kolorze i po wyłowieniu z wody jest suszone, ale przed przygotowaniem koniecznie trzeba go namoczyć. Nieraz przyjaciele pytali mnie o jedzenie pałeczkami, które są stosowane przy posiłkach w całej Azji wschodniej. Próbowaliśmy uczyć chińczyków jeść pałeczkami schabowego kotleta, choćby dlatego, że należy do rarytasów typowych dla polskiej kuchni. Pałeczki w Chinach wykonuje się przeważnie z drewna bambusowego lub kości zwierzęcej, albo z laki, która powstaje z żywicy drzewa Qishu. Słynne w całych Chinach są pałeczki z Fozhou prowincja Fujian ze swoją wspaniałą kuchnią fukieńską. Słynie z ze smakowitych ryb i produkcji soli tak istotnej we wszystkich kuchniach świata. Potrawa z Fuzhou najlepiej smakuje z solą z Fuzhou i kiedy je się ją pałeczkami z Fuzhou. I kto w takich okolicznościach pomyślałby jeszcze o widelcu. Chińczyk nie wyobraża sobie kroić ryby nożem, a pałeczki najlepiej odpowiadają formie chińskich potraw.

Podobne artykuły


30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 24972
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 82835
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9472
24
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8018
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13637
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4892
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 43943
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5871
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 3151
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 5786
33
komentarze: 8 | wyświetlenia: 2137
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 5807
 
Autor
Dodał do zasobów: artelis.pl
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska