Login lub e-mail Hasło   

Probioza, probiotyki, żywność funkcjonalna – mity i fakty

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://zdrowie-i-uroda.artykularnia.pl/m(...)33.html
Grzegorz Dębicki: Probiotyki są żywymi organizmami, które wprowadzone do naszego organizmu przywracają równowagę w ekosystemie jego flory. Probiotyki są żywymi organizmami, kt&o...
Wyświetlenia: 4.206 Zamieszczono 02/04/2007

Grzegorz Dębicki: Probiotyki są żywymi organizmami, które wprowadzone do naszego organizmu przywracają równowagę w ekosystemie jego flory.



Probiotyki są żywymi organizmami, które wprowadzone do naszego organizmu przywracają równowagę w ekosystemie jego flory.

Ich aktywnść można porównać z działalnością bobrów, które budując tamy podnoszą poziom wód gruntowych i w ten sposób stwarzają wielu wyniszczonym gatunkom warunki do życia i rozwoju.

Mianem probiozy określamy wywieranie korzystnego wpływu na ekosystem mikroflory jelitowej. Probiotyk oznacza żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w określonej ilości wywierają korzystne działanie na organizm gospodarza na poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które poza tradycyjnie uznaną wartością odżywczą mają udowodniony korzystny wpływ na dobry stan zdrowia i samopoczucie, są stosowane w zapobieganiu i leczeniu chorób oraz promocji zdrowia.

Przyjazne bakterie

Głównym celem stosowania probiotyków jest przywrócenie równowagi w ekosystemie jelitowym. Mechanizmy działania probiotyków są wielokierunkowe i wciąż do końca poznane.

Poniżej wymieniam potwierdzone badaniami naukowymi przykłady pozytywnego oddziaływanie probiotyków na nasz organizm.

  • Hamowanie rozwoju chorobotwórczych szczepów bakterii i wirusów.
  • Zapobieganie przyleganiu bakterii chorobotwórczych do komórek nabłonka jelitowego.
  • Pobudzanie układu odpornościowego.
  • Udział w trawieniu laktozy.
  • Produkcja substancji stymulujących regenerację nabłonka jelitowego.
  • Unieczynnianie substancji toksycznych.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu.
  • Wytwarzanie witamin z grupy B i witaminy K.

Niewidoczni obrońcy

Znaczenie probiotyków w leczeniu zwłaszcza dolegliwości przewlekłych zlokalizowanych poza przewodem pokarmowym jest przez lekarzy niedoceniane. A szkoda, bo są to podstawowe leki pozwalające przywrócić prawidłową florę jelit. Odtworzona dzięki nim przyjazna armia drobnoustrojów chroni nas przed rozwojem tzw. chorób cywilizacyjnych, między innymi, alergii, miażdżycy, czy nowotworów.

Jako probiotyki najczęściej stosowane są szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz szczep drożdży Saccharomyces boulardii. Ze względu na ich różnorodny, korzystny wpływ na organizm gospodarza wskazania do zastosowania probiotyków są bardzo szerokie i dotyczą nie tylko stanów ostrych zakażeń jelit, ale również dolegliwości przewlekłych wykraczających poza obszar przewodu pokarmowego.

Poniżej przedstawiam listę wskazań do stosowania probiotykoterapii.

  • Leczenie i zapobieganie biegunce poantybiegunowej.
  • Leczenie i zapobieganie biegunce infekcyjnej.
  • Alergia pokarmowa.
  • Stymulacja układu odpornościowego.
  • Zespół jelita nadwrażliwego.
  • Wrzodziejące zapalenie okrężnicy.
  • Odcinkowe, zwężające zapalenie jelita krętego (choroba Leśniowskiego-Crohna).
  • Zapalenie pochwy.
  • Nietolerancja laktozy.
  • Nieswoiste zapalenie jelit.
  • Hipercholesterolenia.
  • Zapobieganie nowotworom.


W leczeniu i zapobiganiu biegunce istotne jest działanie szybkie, skuteczne i najczęściej krótkotrwałe. Terapia obejmuje zwykle okres od kilku do kilkunastu dni. Natomiast w chorobach przewlekłych, jak zaostrzenie jelita nadwrażliwego, czy zapalenia jelit, probiotyki stosowane są długo, z przerwami lub bez, w zależności od rodzaju preparatu, jako leczenie uzupełniające fitoterapię.

Przyjmowanie leku nawet przez kilka do kilkunastu tygodni nie ma istotnego wpływu na regulację poziomu cholesterolu i zapobieganie nowotworom. Skuteczna dobowa dawka probiotyków powinna wynosić co najmniej 10’ komórek. Warto nadmienić, że tylko dwa szczepy probiotyczne mają naukowo udowodnione działanie lecznicze. Są to: Lactobacillus GG oraz Saccharomyces boulardii. W Polsce dostępny jest jedynie Saccharomyces boulardii w preparacie Enterol 250.

Pijmy jogurty

Trwa odwieczna dyskusja, czy fermentowane napoje mleczne, w szczególności jogurty zawierające probiotyczne szczepy bakterii, wykazują skuteczność leczniczą? Opinie fachowców są dość jednoznaczne. Stosowanie jogurtów jest uzasadnione w ramach tzw. żywności funkcjonalnej, natomiast w leczeniu napotyka na wiele ograniczeń. Jeżeli będziemy używać fermentowanych napojów mlecznych regularnie przez kilka dziesiątków lat, to prawdopodobnie zmniejszymy ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej czy miażdżycy tętnic w związku z regulacją poziomu cholesterolu. Prawdopodobnie, gdyż istnieją liczne tego przesłanki i obserwacje, lecz nie ma udokumentowanych, prowadzonych przez wiele lat na dużych grupach ludzi badań naukowych.

Fermentowane napoje mleczne są szczególnie skuteczne w łagodzeniu objawów nietolerancji mleka, a ściślej zawartego w nim cukru – laktozy. Według niektórych doniesień, obniżenie aktywności enzymu laktozy, trawiącego laktozę, dotyczy około 30% ludności naszego kraju. U takich osób fermentowane napoje mleczne są znacznie lepiej przyswajane niż mleko słodkie.

Trudności na jakie napotykamy próbując stosować jogurty leczniczo to:

  • zbyt niska do zapewnienia działania leczniczego zawartość bakterii w jogurtach,
  • spadek ilości kultur bakteryjnych w czasie przechowywania jogurtu,
  • brak standaryzacji fermentowanych napojów mlecznych,
  • nie wszystkie jogurty zawierają kultury bakteryjne,
  • przeżywalność bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka , o ile podawane są one np. w formie napoju, wynosi zaledwie 1% spożytej dawki. Dla uzyskania działania leczniczego należałoby regularnie wypijać od 1 do 1,5 litra jogurtu dziennie.

Podsumowując – możemy stwierdzić, że w przypadku określonej choroby celowe jest zastosowanie probiotyku w formie preparatu leczniczego, natomiast w długotrwałej profilaktyce wystarczające może okazać się stosowanie szczepów probiotycznych zawartych w naturalnym pożywieniu.

Pamiętaj:
Probiotyki może stosować każdy, ponieważ nie powodują one niekorzystnych objawów ubocznych.

Siła reklamy i bezsilność dietetyków

Na powstawanie pewnych przekonań odnośnie żywności funkcjonalnej wpływa wszechobecna reklama. Zdarza się niestety, że promowane produkty nie powinny być tak szeroko stosowane, jak zaleca producent. Przykładem może być reklama jogurtu o wysokiej zawartości cukru sacharozy, który zaleca się dzieciom do regularnego spożywania. Dietetykom opadają ręce, ale ich siła oddziaływania na nawyki żywieniowe społeczeństwa jest, w porównaniu z reklamą, raczej znikoma.

Ponadto reklama wytwarza złudne przekonanie o niezwykłej przewadze i skuteczności jednego elementu żywienia dla uzyskania efektu zdrowotnego. Wiadomo jednak, że tylko całościowe traktowanie problemów odżywiania i higienicznego trybu życia prowadzić może do oczekiwanych wyników.

Omawiając racjonalne zastosowanie żywności funkcjonalnej i probiotyków warto poświęcić nieco czasu niezwykle obecnie modnym, popularnym i masowo stosowanym tzw, dodatkom dietetycznym.

We wszystkich mediach: telewizji, radio, gazetach, czasopismach medycznych i paramedycznych zasypywani jesteśmy informacjami, opisami i reklamami najróżniejszych dodatków dietetycznych, preparatów poprawiających zdrowie i samopoczucie, zawsze charakteryzujących się zbawiennym działaniem i, zdaniem producenta, absolutnie niezbędnych w naszym codziennym jadłospisie. Gdyby połączyć informacje zawarte w ulotkach informacyjnych kilku takich preparatów to okazało by się, że regularne ich zażywanie gwarantuje nam dożycie 200 lat we wspaniałej kondycji fizycznej, psychicznej, seksualnej itp. itd. Niektóre tego typu preparaty mają jakoby skutecznie leczyć nowotwory, cukrzycę, stwardnienie rozsiane, czy chorobę wieńcową. Zawsze jednak w opisie wskazań do stosowania napotykamy magiczne słowo - „wspomagająco”.

Czy rzeczywiście zażywanie wielkiej ilości najróżniejszych parafarmarceutyków jest niezbędne dla zachowania dobrostanu psychofizycznego? Czy nasze posiłki w coraz większym stopniu powinny składać się z tabletek i kapsułek o rzekomych właściwościach panaceum leczacego wszelkie choroby, niedomagania, zgryzoty i smutki? Z całą pewnością nie. Ten, kto proponuje nam takie „tabletkowo – kapsułkowe” śniadanie, nie jest naszym przyjacielem.


Najlepszy „złoty środek”

Prawidłowo zbilansowana, racjonalna dieta w połączeniu z odpowiednią ilością wysiłku fizycznego oraz higienicznym stylem życia nie da się niczym zastąpić. Co więcej prawidłowe odżywianie wymaga pewnego wzbogacenia jedynie w niektórych sytuacjach zależnych np. od okresu życia, aktualnego stanu zdrowia czy pory roku. Uzasadnione może być wtedy dodanie do diety pewnej ilości witamin, mikroelementów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowvch itp. Przełom zimy i wiosny, tradycyjnie uważany za swoisty „przednówek witaminowy”, nie stanowi obecnie takiego problemu jak przed laty ze względu na całoroczną dostępność szerokiej gamy świeżych owoców i warzyw.

Pamiętaj:
Jeżeli planujesz wyjazd i obawiasz się o tzw. biegunki podróżnych, probiotyki złagodzą lub wręcz zniwelują jej objawy

Dlaczego zatem tak chętnie sięgamy po „cudownie wzmacniające” preparaty? Czy jest to wyłącznie wynik wszechobecnej i drapieżnej reklamy? Zapewne wpływ reklamy jest bardzo znaczący, ale nie małą rolę odgrywają też inne czynniki. Naturalne dla każdego człowieka jest dążenie do osiągnięcia i utrzymywania stanu dobrego samopoczucia. Pogorszenie poczucia dobrostanu wyzwala zespół zachowań mających na celu przywrócenie stanu poprzedniego lub spowodowanie jeszcze lepszego samopoczucia. Najlepiej byłoby jeszcze, gdyby wymieniony zespół zachowań wymagał od nas jak najmniejszego wysiłku. A zażycie tabletki, czy kapsułki
jest przecież tak nieskomplikowane. Zażyj tabletkę – będziesz ładniejsza, zażyj tabletkę – będziesz szczuplejszy, zażyj tabletkę – poczujesz się młodziej, zażyj tabletkę – będziesz mądrzejszy... no, to ostatnie to już chyba nie.

Większość preparatów stosowanych jako dodatki dietetyczne jako środki o słabo wyrażonych efektach terapeutycznych, które przy typowym dawkowaniu na ogół nie wywierają niekorzystnych działań ubocznych. Z tego względu psychologiczny aspekt ich stosowania, wynikający z poczucia, że człowiek dba o siebie i już nawet dlatego czuje się lepiej, można by uznać za korzystny. Należy jednak pamiętać, że niektóre witaminy, czy mikroelementy można dość łatwo przedawkować, szczególnie u dzieci i u osób w wieku starszym. Natomiast wytwarzanie w nas przekonania, że „cudowne leki” zastąpią w jakimkolwiek stopniu racjonalny wypoczynek i ruch na świeżym powietrzu (...prowadzisz siedzący i pełen stresów tryb życia? - pomoże Ci nasz świetny preparat!”) jest zwykłym oszustwem. Przy coraz szybszym, napiętym i odhumanizowanym trybie życia łatwo wpaść w taką pułapkę, co wcześniej czy później odbije się na naszym zdrowiu.

Wydaje się, że podobnie jak w większości problemów związanych ze zdrowiem, również w przypadku dodatków dietetycznych, znajduje odkryta przez Chińczyków kilka tysięcy lat temu reguła „złotego środka”. Używane racjonalnie tzn.wtedy, kiedy są potrzebne i w ilościach, mogą istotnie poprawić naszą kondycję psychofizyczną. Stosowanie nadmiernie i bez realnej potrzeby, a zwłaszcza stosowane „zamiast” - zamiast diety, ruchu, relaksu – z pewnością nie spełnią pokładanych w nich nadziei.

Pamiętaj:

Probiotyki stosowane przewlekle łagodzą objawy alergii pokarmowej i zespołu jelita drażliwego.

1. Probiotykoterapia – leczenie, w którym zastosowano probiotyki.
2. Fitoterapia – leczenie z zastosowaniem roślin leczniczych (np. ziołami) lub preparatami wykorzystującymi czynne biologicznie związki chemiczne zawarte w roślinach.

www.k-zdrowie.home.pl



----------

Krzysztof Porczyński zajmuje się od kilku lat suplementacją i naturalnymi produktami poprawiającymi zdrowie. Doświadczył na sobie dobroczynne działanie tych produktów. Więcej można się dowiedzieć na stronie
www.k-zdrowie.home.pl.

----------

Ten artykuł pochodzi z serwisu Artykularnia.pl - źródła darmowych artykułów do przedruku!

Podobne artykuły


158
komentarze: 114 | wyświetlenia: 71529
81
komentarze: 61 | wyświetlenia: 128196
39
komentarze: 33 | wyświetlenia: 222234
37
komentarze: 25 | wyświetlenia: 59967
33
komentarze: 10 | wyświetlenia: 105728
32
komentarze: 8 | wyświetlenia: 77323
29
komentarze: 6 | wyświetlenia: 5426
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 13227
23
komentarze: 19 | wyświetlenia: 8489
22
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3998
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 17093
18
komentarze: 11 | wyświetlenia: 48432
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Bardzo wartościowy artykuł ze względu na jego edukacyjną rolę. Takiej wiedzy nigdy nie za dużo.

Treść artykułu - przejrzysta, logiczne argumentowanie, bardzo konkretne wiadomości. Podoba mi się jego "antyreklamowe" nastawienie, sprzeciw wobec drapieżnych, wprost ogłupiających nas - konsumentów - działań koncernów spożywczych i farmaceutycznych.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska