Login lub e-mail Hasło   

Alkohol - szkło

Rodzajów kieliszków i szklanek jest co najmniej tyle, ile rodzajów alkoholi. W czym podawać ulubiony trunek, żeby wyglądał i przede wszystkim smakował dobrze? To każdy facet powinien wiedzieć.
Wyświetlenia: 12.963 Zamieszczono 07/04/2007
Rodzajów kieliszków i szklanek jest co najmniej tyle, ile rodzajów alkoholi. W czym podawać ulubiony trunek, żeby wyglądał i przede wszystkim smakował dobrze? To każdy facet powinien wiedzieć.

Do wódek



Stosuje się zarówno kieliszki na nóżce jak i bez o pojemności 30-60 ml. W kieliszkach z nóżką podajemy wódki czyste i gatunkowe, w kieliszkach bez nóżki tylko czyste. Wódki czyste podaje się zamrożone (zamrożone mogą również być też kieliszki), natomiast wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy tak, by do rąbka pozostało 3-5 mm.

Do szampana i win musujących



Stosuje się kieliszki zwane fletami. Mają pojemność 150-180 ml, są smukłe, z reguły zwężające się ku górze. Trzymamy za nóżkę, by dłonią nie rozgrzać trunku. Kieliszki napełniamy do 3/4 wysokości. Szampan powinien stać w wiaderku z lodem.

Do win czerwonych



Stosujemy kieliszek z dużą, zwężającą się ku górze czaszą o pojemności 150-250 ml i dość krótkiej nóżce. Do burgunda stosujemy kieliszek z pękatą czaszą o pojemności 100-150 ml i długą nóżką. W kieliszkach do wina czerwonego możemy podać wino białe. Napełniamy je do 3/4 kieliszka.

Do win deserowych i aperitif'u



Stosuje się kieliszki przypominające kieliszki do wina czerwonego, ale mniejsze. Czasza ma pojemność około 100 ml. Aperitif pijemy przed posiłkiem, natomiast wina deserowe (sherry, wermut, porto) po posiłku. Kieliszki trzymamy za nóżkę. Podajemy w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem sherry, które schładzamy podobnie jak wina białe).


Napełniamy nie więcej niż do połowy kieliszka.

Do koniaków i brandy



Stosuje się kieliszki z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml. Kieliszek trzymamy za czaszę. Do kieliszka wlewamy jedynie około 20-40 ml.

Do whisky („old fashioned”, rocks-glass)



Stosuje się szklanki w kształcie walca o grubym dnie i pojemności 150-220 ml. Szklanki te można również stosować do drinków, fantazyjnych koktajli oraz wszystkich alkoholi nalewanych na kostki lodu.

Do likierów



Stosuje się kieliszki zbliżone kształtem do kieliszków do wódki na nóżce, z tym że są znacznie smuklejsze. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 60 ml. Trzymamy je za nóżkę. Napełnimy do połowy kieliszka.

Do short drinków (sporządzane z samych alkoholi)



Stosuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce o pojemności czaszy do 150 ml. Napełniamy je tak, by do krawędzi zostało nie mniej niż pół centymetra.

Do long drinków (alkoholi rozcieńczanych)



Stosuje się smukłe, duże szklanki o pojemności od 150 do 350 ml. Napełnia się je do około 2 cm przed rąbkiem.

Do hot drinków (gorący alkohol)



Stosuje się szklanki z uszkiem o pojemności od 200 do 250 ml. Niekiedy maja oddzielną podstawkę. Do fantazyjnych napojów alkoholowych stosuje się: kieliszki ze smukłą, wysoką czaszą rozszerzającą się ku górze, szklanki do whisky, oraz inne naczynia o urozmaiconym kształcie.

Źródło: all4men.pl  

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1445
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1103
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 806
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1060
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 372
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 651
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1126
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 478
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 861
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 456
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1010
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 666
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 601
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 727
 
Autor
Dodał do zasobów: all4men.pl
Artykuł

Powiązane tematy





Przyznam się - nie spodziewałem się, że potrzeba aż tyle różnych szkieł...

Przydatne informacje. Czytałem jednak, że whisky należy pić bez żadnych dodatków, a temperatura trunku powinna być pokojowa. Także lód też odpada. Dlaczego? Tu o smak chodzi. Smak whisky, a nie dodatków. Pozdrawiam.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska