JustPaste.it

Wegetariańskie pyszności - tarta cytrynowa

Często zdarza się słyszeć, że na wegetarianizmie nie ma co jeść, nie wiadomo co ugotować na obiad - nieco to dziwi, zwłaszcza gdy popatrzy się na zawartość półek w dowolnym sklepie spożywczym. Praktycznie nie ma tam mięsa. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów diety wegetariańskiej.

Do rondelka włożyć żółtka, 160 g słodziku i skórkę otartą z cytryny, wlać sok z cytryny (ewentualnie dolać ocet jabłkowy, 1 łyżka, ale tą część przepisu można spokojnie pominąć) - i włożyć masło. Ciągle mieszajac, podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez 7 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu. Zesawić z ognia i przez gęste sitko przecedzić do miski. Przykryć przezroczystą folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

W ciągu tej godziny, można zażyć świeżego powietrza na słońcu. Witamina D dobrze wpływa na stan naszej cery, a bardzo często zapomina się o niej. Organizm ludzki nie jest dostosowany do przyjmowania jej z pokarmu, jest to jedynie źródło awaryjne. Podstawa to spacery na świeżym powietrzu, których ciągle brakuje współczesnemu człowiekowi. A szkoda.

Do żaroodpornej miseczki wsypać agar. Zalać wodą, wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzewać, aż agar się rozpusci. W klasycznej wersji przepisu występuje tutaj żelatyna, której obecnie chyba nikt rozsądny nie używa, ze względu na chorobę wściekłych krów.

Śmietankę wlać do miski, posypać pozostałymi 3 łyżkami słodziku i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania połączyć ze stopniowo wlewanym agarem.

Masę cytrynową wyjąć z lodówki, w 3 porcjach dodać bitą śmietanę i dokładnie wymieszać. Napełnić upieczony spód. Tartę wstawić do lodówki na 3 godziny, aby nadzienie stężało.

Smaczne kulinaria gotowe. Warto zwrócić uwagę na fakt, że przepisy wegetariańskie są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe - wegetarianie żyją przeciętnie kilkanaście lat dłużej.