Login lub e-mail Hasło   

Herbaciany cykl - napój Rooibos

Rooibos to napój niezwykły. Świetnie smakuje, a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca. W artykule znajdziesz dodatkowo kilka ciekawostek o nim.
Wyświetlenia: 38.463 Zamieszczono 08/10/2007

Rooibos (czyt. rojbos, rojbusz) to napój niezwykły. Świetnie smakuje a lista jego korzystnych właściwości jest imponująca.

Ciekawostki

  • CzerwonokrzewNazwa Rooibos (Czerwony Krzew) pochodzi od nazwy rośliny, z której jest przyrządzany - czerwonokrzewu.

  • Rooibos to nie herbata, choć często bywa mylnie kojarzony z czerwoną herbatą. Jest to napar ziołowy z liści czerwonokrzewu.

  • Czerwonokrzew rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki. Rooibos uznawany jest napojem narodowym tego kraju.

  • Rooibos został odkryty w 1904 roku przez rosyjskiego imigranta Benjamina Ginsberga w górach Cedar w Afryce niedaleko Kapsztadu. Wkrótce powstały plantacje czerwonokrzewu, a odkrycie jego właściwości leczniczych zwiększyło jego popularność.

  • Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów. Latem zbiera się jego cienkie listki, rozdrabnia (na długość 1-2mm) i poddaje fermentacji.

  • Napar z czerwonokrzewu może zastąpić płynne składniki podczas pieczenia. Ponadto można wykorzystać go w gotowaniu zup, gulaszów i sosów.

  • Napój Rooibos nie zawiera konserwantów i barwników.

 

Korzyści płynące z Rooibos

  • Nie zawiera kofeiny. Może być pity przez dzieci, także przed snem. Nie stanowi też zagrożenia dla osób chorych na nerki i cierpiących na nadciśnienie. Polecany jest przy problemach z zasypianiem i rozdrażnieniem, ze względu na odprężające właściwości.

  • Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Polecany jest na egzemę, pieluszkowe zapalenie skóry i trądzik.

  • Zawiera dużą ilość antyutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników.  Ma to pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia się.

  • Nie zawiera kwasu szczawiowego, więc jest bezpieczny dla osób mających kamienie nerkowe.

  • Ma bardzo pozytywny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy, m. in. dzięki zawartości żelaza, potasu i miedzi. Polecany jest przy biegunkach, zatwardzeniach i bólach brzucha (ma właściwości rozkurczające) oraz kolkach niemowlęcych. Ochrania błonę śluzową, dzięki zawartości kwasów fenolowych.

  • Zawiera wiele minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. żelaza, wapnia, potasu, sodu i miedzi.

  • Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Stymuluje wytwarzanie pokarmu.

  • Dzięki zawartości fluoru, wapna i manganu chroni przed próchnicą i wzmacnia kości.

  • Zawiera witaminę C.

  • Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy - głównego związku odpowiedzialnego za objawy alergii.

  • Wspomaga układ krwionośny i zapobiega miażdżycy. Zapobiega zakrzepom krwi oraz tworzeniu się zwapnień w tętnicach.

  • Polecany jest przy dietach niskokalorycznych ze względu na niską zawartość kalorii.

  • Obniża poziom cukru we krwi.

  • Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia - serotoniny. Polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju, a także na jesienny deszczowy wieczór.

Sposób parzenia

  1. Listki czerwonokrzewu (ok. 1 łyżeczki na 250ml) zalewamy wrzątkiem.

  2. Powinno się ją parzyć 3-5 minut.

  3. Rooibos można parzyć dwukrotnie.

  4. Można zaparzać na wolnym ogniu.

  5. Podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu.

 

Magdalena Prus, Sebastian Karwala

ciekawnik.pl - warto wiedzieć!
[ciekawnik.pl to platforma, której celem jest budowanie natchnionego i bardziej świadomego społeczeństwa wiedzy] 

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 935
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 652
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 885
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 593
14
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1093
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 671
13
komentarze: 1 | wyświetlenia: 649
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 811
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 782
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 740
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 391
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 487
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 530
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 529
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 826
 
Autor
Artykuł



Mój przysmak :) Jak na razie moim ulubionym Rooibos'em jest Kalahari - pyyycha ^^

  rolka,  11/07/2009

Roibosa nie trzeba słodzić i to jest w nim super, że smakuje świetnie i bez cukru:)A jeszcze tyle dobrych właściwości...
Jednym słowem-najlepsza herbata(zaraz!co ja mówię, to napar)na świecie jaką piłem.Polecam każdemu.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska