Login lub e-mail Hasło   

Jak kwasy tłuszczowe Omega 3 wpływają na nasze zdrowie

Kwasy tłuszczowe Omega 3 Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są: · kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid)...
Wyświetlenia: 166.652 Zamieszczono 24/01/2008

Kwasy tłuszczowe Omega 3 

 

 

Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są:

·      kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w  oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich,

·      kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid),

·      kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid).

Straszne są te nazwy, prawda? Język każdemu się od nich przekręca, ale nie przejmujmy się – nikt nie będzie nas z tego egzaminował. Chodzi nam przede wszystkim o ogólną jedynie orientację i najważniejszy aspekt zagadnienia – odżywiać się w taki sposób, aby być zdrowym. 

Wróćmy jednak do naszych kwasów. Źródłem tych dwóch ostatnich (EPA i DHA) są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) poławiane w zimnych wodach. Ponieważ odgrywają one niebagatelną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, więc  napomkniemy jeszcze o znaczeniu EPA i DHA w tej dziedzinie.

 

Kwasy tłuszczowe Omega 3 pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej. Z tego względu jest niezwykle istotne podawanie ich szczególnie małym dzieciom.

 

Dr Peter Willatts z kolegami z Uniwersytetu w Dundee, Bernard Gesch oraz dr Alex Richardson ze współpracownikami z Oksfordu wykazali, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3 rozwija intelekt małych dzieci.

 Inni naukowcy, m. in. Holendrzy pracujący w katedrze prawa Radboud University w Nijmegen, wykazali wpływ tych kwasów na agresywność i problemy z zachowaniem. Ich praca odbija się echem w badaniu dr Jacqueline Stordy nad problematycznymi nastolatkami z Cotswold.

 

Dr Willatts przedstawił solidne dowody na zalety płynące z podawania dzieciom w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat codziennej dawki kwasów dokozaheksaenowych (ang. DHA) z rodziny omega 3. Wykazał także, że jeśli kwasy tłuszczowe omega 3 są produkowane z alg, którymi żywią się ryby - tak jak w przypadku niektórych produktów – to można je niepostrzeżenie dodawać do dziecięcych butelek i mieszanek dla noworodków. To stosunkowo duże osiągnięcie, biorąc pod uwagę, że dziecko ma 4 do 5 razy więcej brodawek smakowych niż dorośli.” („Zdrowy jak tłusta ryba”, Thomas Stuttaford, „The Times”, 23.11.2007 r.).

 

Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób.Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach.Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego. Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:

 

·   mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),

·      poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,

·      zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,

·      łagodzą zaburzenia ukrwienia,

·  pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na  zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),

·      zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,

·      zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,

·      pomagają zapobiegać zawałom serca,

·      stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,

·      przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,

·   sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,

·     obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,

·      obniżają ryzyko choroby nowotworowej,

·      redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),

·      chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,

·      ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,

·      są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,

·      łagodzą bóle reumatyczne,

·   pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”),

·      wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.   

schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki).

Powiedzmy jeszcze kilka słów na temat regulacji ciśnienia krwi przez kwasy Omega 3.Suplement ten obniża przede wszystkim wartość ciśnienia rozkurczowego (drugiego), a tylko częściowo wartość rozkurczowego (pierwszego). Przy normalnym ciśnieniu Omega 3 nie przejawia żadnej roli regulacyjnej. Z tego względu substancja ta zdecydowanie przewyższa jakością i „inteligencją” beta-blokery, które obniżają wartość ciśnienia nawet wówczas, gdy już doszło do jego znormalizowania. Może to spowodować tzw. hipotonię. 30-40% osób stosujących beta-blokery skarży się na senność, brak energii, zmęczenie, zaś 50% mężczyzn stosujących te leki ma problemy z potencją seksualną.

 

Warto poświęcić jeszcze kilka zdań, by zwrócić uwagę na rolę Omega 3 przy zmianie składu tłuszczów we krwi.Kwasy te mają zdolność do podwyższania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL i  redukcji szkodliwego rodzaju tłuszczów – „złego” cholesterolu LDL i wspomnianych już trójglicerydów. Podwyższony poziom tych ostatnich we krwi zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.Omega 3 skutecznie obniżając poziom trójglicerydów zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń i chorób serca. „Niedobór Omega 3 może być przyczyną tzw. nagłej śmierci sercowej - prof. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.” („Wprost”, 08.02.2004 r., „Ryby atakują” – Z. Wojtasiński, A. Baranowska, P. Górecki).

 

Trójglicerydy we krwi pochodzą oczywiście z pożywienia lub są wytwarzane w organizmie z innych źródeł energetycznych (np. węglowodanów). Energia zawarta w pokarmie i nie zużyta natychmiast jest magazynowana w komórkach tłuszczowych właśnie w postaci trójglicerydów. Za zapewnienie organizmowi niezbędnych dostaw energii między posiłkami odpowiadają hormony regulując uwalnianie trójglicerydów z tkanki tłuszczowej.Trójglicerydy pod wpływem enzymu lipazy są rozkładane w naszym układzie pokarmowym do wolnych kwasów tłuszczowych i pod tą właśnie postacią wchłaniane do organizmu. Niekiedy przemiany te zachodzą nieprawidłowo (zwłaszcza u osób ze skazą enzymów przewodu pokarmowego). Wówczas część trójglicerydów nie zostanie przetworzona w wolne kwasy tłuszczowe i nie przyswojona. Z tego względu warto przyjmować Omega 3 w postaci suplementów wolnych kwasów tłuszczowych charakteryzujących się  dużą biodostępnością.

 

         Wróćmy jednak do leczniczego działania kwasów Omega 3. Literatura fachowa podaje również, że kwasy Omega 3 są już skutecznie wykorzystywane w leczeniu mukowiscydozy, łuszczycy (psoriasis), egzem, leczeniu liszaja rumieniowatego (toczeń) i innych chorobach skóry. Działają one wyjątkowo skutecznie na uszkodzone struktury skórne. Zaopatrzona w niezbędne kwasy tłuszczowe skóra łatwo odbudowuje swoje komórki. Badania niemieckie i francuskie wykazują 50%-owe zmniejszanie się w dość krótkim czasie obszarów zajętych przez łuszczycę.Omega 3 znajdują również zastosowanie w leczeniu chorób nerek,  chorobie Leśniowskiego-Crohna, stwardnienia rozsianego, migrenach, depresjach, osteoporozie. Potrzeba jednak ok. 3-6 miesięcy regularnego stosowania Omega 3, by odniosło to dobroczynne skutki. 

  

Czas najwyższy na bardzo ważne podsumowanie. Mówiąc o prawidłowym zestawieniu kwasów tłuszczowych w naszym pożywieniu należy wiedzieć, że proporcja między Omega 6 i Omega 3 w diecie powinna wynosić 3:1 (ewentualnie 4:1; jako ciekawostkę podam, że typowa dieta śródziemnomorska, polecana obecnie ze względu na walory zdrowotne, charakteryzuje się stosunkiem 4,5:1, a więc blisko ideału).Tymczasem  pożywienie typowego Europejczyka charakteryzuje się stosunkiem 20:1! (niektóre badania mówią nawet o proporcji 30:1). I ten potężnie zachwiany stosunek zawartości obu kwasów w organizmie ma zwykle destrukcyjny wpływ przede wszystkim na przemianę materii. Sam już doskonale wiesz, jak wiele przewlekłych chorób bierze swój początek w nieprawidłowym metabolizmie. Dlatego dziś jest tak bardzo ważne uzupełnianie poziomu Omega 3 w organizmie.

 

         Przypomnijmy, że podstawowym źródłem kwasów Omega 3 są len (polskie złoto) oraz ryby morskie zimnych wód żyjące dziko – przede wszystkim makrele i łososie (lub suplementy z zawartością Omega 3, np. olej z łososia w kapsułkach). 

RYBI TŁUSZCZ

TO NAJLEPSZA PROFILAKTYKA CHORÓB SERCA.

Prof. Zbigniew Religa

Organizmy ryb żyjących w naturalnym środowisku głębokich, zimnych wód muszą wytworzyć dużą zawartość kwasów Omega 3 i innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to niezbędny warunek przeżycia w ich środowisku.Tymczasem w supermarketach i innych sklepach oferują nam łososia hodowlanego żyjącego na morskich farmach w wyższych, cieplejszych strefach morza. Wskutek tego skład oleju zawartego w mięsie ryb może być niewłaściwy z powodu nienaturalnych warunków hodowli. Jaki moze mieć to wpływ na nasze zdrowie?

 

 

Fragment książki z cyklu "Barwy Twojego Zdrowia" - "Tajemnice suplementacji odżywiania".

Autor: Janusz Dąbrowski

Podobne artykuły


107
komentarze: 48 | wyświetlenia: 147786
69
komentarze: 33 | wyświetlenia: 78829
35
komentarze: 28 | wyświetlenia: 54847
39
komentarze: 14 | wyświetlenia: 9756
37
komentarze: 8 | wyświetlenia: 27515
69
komentarze: 22 | wyświetlenia: 8089
37
komentarze: 19 | wyświetlenia: 22051
15
komentarze: 9 | wyświetlenia: 5094
15
komentarze: 8 | wyświetlenia: 15666
16
komentarze: 7 | wyświetlenia: 2313
22
komentarze: 15 | wyświetlenia: 3971
 
Autor
Artykuł
Dodatkowe informacje
Grupy

Powiązane tematy





  racjonalista  (www),  04/04/2008

Tak jest Januszu. Kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla naszego organizmu. Pozwoliłem sobie dodać artykuł do grupy wegetariańskiej.

Dajesz mi powód do satysfakcji - niech to idzie dalej w świat, do ludzi. I to jest właśnie dobrze pojęta współpraca.Dzięki! :)

  mar_ta25,  04/04/2008

A ja właśnie dzisiaj rozmawiałam na temat kwasów Omega 3 z moją mamą,poleciłam jej ten artykuł i była bardzo zadowolona, ja oczywiście też ;)

Ponownie dziękuję, Marto, za docenienie treści i mojej pracy :)).

  mar_ta25,  04/04/2008

Ależ nie ma za co,przyjemność(z czytania) po mojej stronie.
Pozdrawiam

Ciekawe, że wegetarianie radykalni, czyli weganie nie miewają problemów charakterystycznych dla braku czy niedoboru omega 3. Albo w spożywanych roślinach one jednak występują tak jak trzeba, albo coś z teorią jest nie tak. Skoro wiele tysięcy lat żywienia się wegetarian z ich lepszym zdrówkiem i długowiecznością przeczy doświadczalnie konieczności jedzenia rybek i ich tłuszczyku. Muszę zgłębić ten temat, bo tak nie może być, że ci co wolą dietę wegańską nie potrzebują omega 3 :)

Znowu sie zdekonspiruję, jako wielbicielka oleju lnianego. Olej lniany ma więcej omega3 niż ryby :)
Jeśli można, to znowu wesprę się linkiem:
http://www.primanatura.com/czy(...)a-3.htm

Kasiu! Bardzo dobre wiadomości na podanym przez Ciebie linku (m.in. o oleju lnianym). Dzięki!

Fajnie, że i Kasia i Prem znów włożyli kijek do mrowiska ...:) Rzecz jasna, omega 3 należy poszukiwać przede wszystkim w roślinach. Tylko to nasze przyzwyczajenie... Więc trzeba niektórym - choć na początek - ryby zamiast mięsa położyć na talerze - inaczej nigdy nie zmienią jadłospisów :)). Takie tam zmiany ewolucyjne zamiast rewolucji...

W JAKIEJ POSTACI SPOŻYWAĆ RYBKĘ BY WYSZŁO MI TO NA ZDROWIE;)

w jakiej postaci spożywać ryby by nie traciły swoich pozytywnych właściwości i posiadały jeszcze OMEGA-3

jak jest z utratą waściwości OMEGA-3 np podczas smażenia???czy usmażona ryba jest bezwartościowa???
czy tuńczyk, makrela, śłedź, sardynki w puszce w oliwie bądź sosie własnym są dobrym źródłem OMEGA-3???

...  wyświetl więcej

Najlepiej żuć siemię lniane rozmoczywszy lub zmieliwszy przed spożyciem. Nawet po 2 latach leżakowania nie traci na wartości jeśli o potrzebne Omegi chodzi. Tylko mielonego fabrycznie nie kupuj bo już jest do kitu:( Tak 3-4 doby od uszkodzenia łuski ziarenka siemienia lnu jest już ono do kitu w tej istotnej kwestii.

a dokładnie chodzi mi o to,
że kwasy tłuszczowe nienasycone podstawowe czyli kwasy linolowy i linolenowy
jeżeli zostaną podgrzane tak jak oleje uzyskiwane metodą wysokotemperaturową, przechodzą z formy cis-cis, aktywnej biologicznie - a więc zdolne do przechodzenia do struktur komórkowych i do tworzenia np; prostaglandyn /hormonów komórkowych/
- w formę cis-trans, trwalszą i NIEAKTYWNĄ.

Prema ma rację. Siemię lniane jest doskonałe. Sam zresztą zjadam dość często siemię. Po prostu biorę do ust pełną łyżeczkę ziaren i dokładnie, powoli, żuję. Później dokładam następną porcję.

Można się przyzwyczaić - całkiem dobre uzupełnienie diety. :). Co do oleju lnianego - powinien być świeży, przechowywany w odpowiednich warunkach i spożyty w określonym terminie.. I właśnie dlatego jest z tym problem. Nasiona są lepsze.

To jesteś astrologiczną rybą wędzoną, której jeśli wędziła się ostatnio dłużej niż 3 dni, większość kwasów typu omega3 uległa rozkładowi pod wpływem światła, ciepła i powietrza. :)

  myszorka,  03/08/2008

Witam wszystkich uzytkownikow portalu :-)

Szukajac informacji o kwasach omega 3 natrafilam na ten artykul. Po zapoznaniu sie z nim mam kilka pytan do Pana Autora:

Czy wszystkie kwasy z grupy omega 3 sa rownocenne? Czy tez moze ktorys z nich odznacza sie wyjatkowo pozytywnym wplywem na nasze zdrowie? A moze brak jest badan na ten temat?

W artykule wymienia Pan ryby jako jedn

...  wyświetl więcej

Witaj!

Od razu małe sprostowanie: to ilość Omega 6 jest znacznie zawyżona w stosunku do Omega 3. Za mało więc spożywamy Omega 3.

Uważam, że najlepszym źródłem wszelkich substancji pokarmowych są przede wszystkim nieprzetworzone produkty roślinne. To, co stworzyła natura jest najlepsze.

Uważam też, że nie powinnaś za bardzo zastanawiać się, który z rodzajów rodziny Omega 3 j

...  wyświetl więcej

  myszorka,  03/08/2008

Dziekuje za odpowiedz :-) Z proporcja kwasow faktycznie cos krzywo przeczytalam. W ortoreksje mam nadzieje nie popadne, wydaje mi sie, ze jadam w sposob urozmaicony, ale daleko mi do zastanawiania sie co zjesc by sobie wszystkiego dostarczyc, raczej jem to, na co akurat mam chec. A o to, ktory z kwasow omega 3 jest 'najlepszy' (o ile jest, o ile o tym wiemy) pytalam, gdyz od wielu lat nie spozywam ...  wyświetl więcej

I bardzo dobrze, że nie jesz mięsa. Jak widać - można obejść się bez niego. A organizm zwykle podpowiada nam, czego potrzebuje - właśnie dlatego jesz to, na co masz ochotę, Chyba, że rozregulowaliśmy go zupełnie. I fajnie jest, że zadajesz pytania, bo kto pyta - nie błądzi - jak powiada stare porzekadło. I nie ma głupich pytań - jedynie odpowiedzi mogą być głupie. Pozdrawiam raz jeszcze :).

Ot, i klina solidnego mi zabiłeś! :)) Muszę teraz głęboko zastanowić się nad odpowiedzią...

A komenty masz ciekawe - nawet rymowaneczkami piszesz :).

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Dziękuję za artykuł!

Poszukiwałam w internecie informacji o dobrotliwych kwasach Omega 3 i widzę, że chyba dotarłam we właściwe miejsce, żeby zadać swoje pytanie. Możliwe, że jest ono naiwne, ale nie ukrywam, że zastanawia mnie od pewnego czasu no i odpowiedzi na nie nie znam.

Chodzi o tzw.niestałość tychże kwasów - wiem, że np. z siemienia lnian

...  wyświetl więcej

Cześć, Martuszko!
Żadne pytanie nie jest ani naiwne, ani głupie (mówiąc dosadniej). Tylko odpowiedzi mogą być głupie. To gwoli małego wyjaśnienia :).

Teraz do meritum. Problem z tym omega 3 i nie tylko z nimi. Producenci mamią zwykle klientów twierdząc, że ich produkty finalne zawierają " to czy tamto..." Produkt finalny, czyli ten, który kupujemy w sklepie, powstał z surowca, który

...  wyświetl więcej

Dziękuję, Panie Januszu.
A więc siemię lniane... niech i tak będzie :)

Muszę tylko zakupić jakiś przyrząd, który umożliwi mi własnoręczne zmielenie ziarenek (bo z tego, co się orientuję siemię fabrycznie zmielone nie ma w sobie zbyt wiele Omega 3)...

A co do ryb... cóż, jeść je będę nadal (bo lubię), jednak ze świadomością, że niestety nie są tak zdrowe, jak mogłby być...

Dziękuję pięknie!

Miłego dnia :))

Martuszko! Nie musisz mielić siemienia. Zjadaj po prostu całe. Pierwszy raz - to takie dość dziwne uczucie. Później idzie już jak z płatka. Zawartość łyżeczki żuje się dość długo. Możesz też zalać trochę siemienia wodą na kilka godzin - zmięknie i łatwiej będzie się je jadło :).

A rybki ja również bardzo lubię. Grunt - to urozmaicone jedzonko, byle nie w jednym posiłku.

Jeszcze lepszy jest od oleju lnianego jest olej z czarnuszki egipskiej. Więcej informacji na www.czarnuszka.pl w razie co proszę pisać: jareckik@gmail.com

Pozdrawiam i dziękuję za fantastyczny artykuł! :)

  gwiazdka,  18/10/2008

Bardzo dobry artykuł o czarnuszce znajduje się na portalu www.antylicho. pl .

Warto zainteresować się, dużo cennych wiadomości.

Mężczyźni, macie problemy seksualne? - znajdziecie tam coś dla siebie!

  hjk_v01,  31/10/2008

Świetny artykuł - Bardzo rzetelny

Sam biorę Omega 3 od ponad roku, zachęciła mnie wzmianka o pozytywnym oddziaływaniu na system nerwowy i mózg - jakoby 'zażywanie' O3 mogł opolepszać pamięć i 'wspomagać' inteligencję. Zacząłem brać długo przed egzaminami, i zauważyłem skutki - pamięć jest jak by sprawniejsza, bezproblemowa i chłonie porzebne informacje jak gąbka : ) Niestety nie mogę powie

...  wyświetl więcej

Bardzo dziękuję :).

Jeśli chodzi o siemię lniane to od paru tygodni stosuję następującą metodę: tuż przed obiadem mielę w młynku dwie łyżki siemienia i wsypuję do zupy, najczęściej warzywnej, mieszam i zjadam. Ponadto rano zjadam połowę przygotowanej wcześniej na dwa dni pasty wg diety dr Budwig (25dkg sera chudego+dwa jogurty naturalne+8 łyżek oleju lnianego otrzymywanego kurierem bezpośrednio z tłoczni) z musli i r ...  wyświetl więcej

Panie Andrzeju - przede wszystkim dziękuję za wskazanie pomyłki. Niby niewielka, ale faktycznie może wprowadzać pewne nieporozumienie. Oczywiście - ma być "3-6" miesięcy a nie 306 miesięcy.Po prostu błąd podczas niezweryfikowany później.

A Pana przepis jest bardzo interesujący. ja również - podobnie jak i Pan, często zjadam siemię lniane, całe, tylko dokładnie je żuję. Często zjadam miesza

...  wyświetl więcej

A co ze sezamem? Czy sezam nic nie posiada?
Mój dzienny jadłospis składa się tylko z tych rzeczy: jabłka; mieszanka (500g chudego jogurtu + 130g sezamu + miód i sok); rzeżucha; mieszanka (kasza jęczmienna + jogurt + miód i cynamon). Dodam, że sezam kupuję już łuskany, a po zmieleniu na pastę spożywam go przed upływem 24h, więc raczej nic się tam nie utleni. Czy sezam ratuje więc przed brakiem kwasów omega-3?

Szymonie - oczywiście - masz rację. Sezam jest wyjątkowo cenną rośliną (ziarnem). Przede wszystkim jest wyjątkowo bogaty w łatwo przyswajalne białko, zawiera dużą ilość NNKT, cynk, witaminę E, fitosterole obniżające poziom "złego" cholesterolu LDL, lecytynę. Zawiera też doskonałe antyoksydanty - sesamol i sesamolinę działające antynowotworowo. Olej sezamowy jest wykorzystywany zarówno w medycynie ...  wyświetl więcej

Również dziękuję (za potwierdzenie o sezamie). Przyznam że ta mieszanka faktycznie jest dla mnie doskonała, to istna bomba tłuszczowo-białkowa, która spożyta w pracy daje mi uczucie sytości na 5 godz. Pierwszy raz robiłem taką miksturę (gdy przechodziłem na wege) w 2003 roku, tylko że z orzechami ziemnymi, lecz te mi szkodziły (są szkodliwe) i nie były zbyt smaczne, więc sezam okazał się manną z n ...  wyświetl więcej

Uwaga!, niekazdy moze jesc sezam, poniewaz uniektorych osob pojawia się coś takiego jak "skaza białkowa".

A słyszałem że ta skaza występuje tylko w przypadku mleka. Zaś wedle diety wg grupy krwi moja grupa nie może jeść sezamu, bo czuje się po nim źle i słabo, a ze mną tak nie jest. Powinna też jeść mięso, a ja po mięsie czuję w sobie syf i zakwaszenie. Widać nie u każdego jest tak samo. Ale ciekawe jak by smakowało to zachwalane siemię lniane zamiast sezamu, bo jeszcze w życiu tego nie jadłem, chociaż jak na to patrzę to aż mnie odpycha.

Warto wspomnieć, że kwas linolenowy (zawarty głównie w pożywieniu pochodzenia roślinnego) jest konwertowany w organizmie do tych kwasów omega-3, które są zawarte w rybach (EPA i DHA). Konwersja ta utrzymuje się na poziomie kilku procent, w związku z tym trzeba zjeść o wiele więcej produktów z kwasem linolenowym, by uzyskać taką samą ilość omega-3 co w rybach. Oczywiście nie twierdzę, że z tego powodu nie należy jeść siemienia czy oleju lnianego - przeciwnie, różnorodność jest wysoce wskazana.

Do: Magda Wysocka.
Myślę, że jest to wartościowe uzupełnienie treści artykułu.. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam! :).

Pozdrawiam także :)

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega 3 bardzo szybko się utleniają więc jeżeli olej i kapsułki mają dostęp do powietrza (tlenu) to trudno stwierdzić po pół roku a nawet po miesiącu co zażywamy tym bardziej że na opakowaniach piszę się jaka jest zawartość omega w ( np. w 1000mg znajduje się 12% i 16% kwasów nie podając pełnego składu ale to temat na inną dyskusję) .
Jest około 200 ga ...  wyświetl więcej

Do:Krzysztof Kiziuk.
Bardzo dziękuję za obszerny i niezwykle ciekawy, poszerzający wiedzę komentarz. Staram się zazwyczaj śledzić komentarze pod tekstami i reagować na nie - tym razem umknęło mi to :).

  stepto  (www),  22/09/2010

Kwasy Omega -3 rządzą !!!!

  Uroda Wdziek  (www),  22/09/2010

Dzieki za artykuł

Do: stepto i Uroda Wdzięk.
Dziękuję! :)

  airdrop,  26/09/2010

Nasunęło mi się pytanie odnośnie kwasów omega-6. Jemy ich za dużo, niemniej w aptekach można zakupić np. kapsułki z olejem z wiesiołka. Początkowo wzbudziło to moje zdziwienie i bulwersację, jednak niedawno przeczytałem, że :

,,Drobna uwaga odnośnie kwasów omega 6. W zasadzie tak naprawdę problemem nie tyle jest ich nadmiar (który, swoją drogą, jest szkodliwy), co zablokowanie szlaku metab

...  wyświetl więcej

New data from the EPIC-Norfolk Study in the U.K. revealed some surprises about blood levels of DHA in vegans. DHA is one of the long-chain fatty acids found primarily in fish oils. Vegans don’t consume any, but in this study, vegan women (although not men) had the highest levels of plasma DHA of all the groups.

Since DHA can be synthesized from another omega-3 fat, alpha-linolenic acid (AL

...  wyświetl więcej

  deffe,  24/03/2011

Omega-3 podobnie jak tran mają chyba dobry wpływ na nasze zdrowie. Jeśli chodzi o tran to ja go stosuję od bardzo wielu lat regularnie i nie narzekam na zdrowie. Ostatnio myślałam żeby się przerzucić na omegę 3 bo podobno zawiera więcej dobroczynnych witamin niż tran. Poza tym widziałam w aptece za grosze w manufakturze łódzkiej że mają fajną promocję na kapsułki omega-3

Do: deffe.
Kwasy Omega3 są niezbędne dla organizmu. problem tylko w tym - jakie omega3 - z jakiego źródła, w jaki sposób otrzymywane itd. Bo sam napis "ZAWIERA OMEGA3" często niewiele znaczy.
Pozdrawiam! :)

"Organizmy ryb żyjących w naturalnym środowisku głębokich, zimnych wód muszą wytworzyć dużą zawartość kwasów Omega 3 i innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych"

to jest chyba mały błąd merytoryczny ponieważ same ryby nie mają zdolności do syntezy kwasów n-3 lecz wbudowują do tkanek kwasy tłuszczowe z pożywienia, czyli planktonu.

  aniq  (www),  19/08/2012

z tego co wiem omega 3 bardzo szybko (i łatwo) ulegają destrukcji, dlatego od paru miesięcy staram się kupować głównie świeży olej lniany przechowywany w lodówkach (bywają z tym problemy) i takie trany, na których podano datę produkcji (z tym też jest problem) zastanawiam się jeszcze nad olejem z kryla (ponoć jest najlepszy vide http://Produktyomega3.pl), a skoro żyje w zimnych wodach chyba najmniej zanieczyszczony ze wszystkich ryb

@aniq:
Co do rozkładania się pod wpływem temperatury to jeszcze lepsze są inne oleje - np. te produkty http://flcpharma.pl/index.php/(...)rodukty
I ważne jest, że są to właśnie estry kwasów tłuszczowych. Towarzystwa kardiologiczne np. zalecają właśnie tego typu preparaty przy chorobach serca i przy ich profilaktyce.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska