Login lub e-mail Hasło   

Kompleks witamin z grupy B

Do tej grupy należy zasadniczo dziewięć bardzo ważnych związków. Wszystkie one są rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie mogą być magazynowane w organizmie.
Wyświetlenia: 218.731 Zamieszczono 20/04/2008

 

 

Do tej grupy należy zasadniczo dziewięć bardzo ważnych związków. Wszystkie one są rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie mogą być magazynowane w organizmie. Wyjątkowo tylko witamina B12 może być odkładana w formie pewnych zapasów.

Witaminy z tej grupy są niezwykle ważne dla organizmu. Wchodzą w skład enzymów lub je aktywizują. Z tego względu mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, są bazą wszystkich procesów odbywających się w organizmie. Dlatego często mówi się, że praktycznie są  „na wszystko”.Wpływają w zasadniczy sposób na ogólne zdrowie organizmu.Jeśli organizm otrzymuje na bieżąco wystraczającą ich ilość, to może obejść się bez białka zwierzęcego, co jest szczególnie ważne przy alergiach. Gdy zaś witamin z tej grupy brakuje, pozostałe witaminy tracą w dużej części zdolność swojego dobroczynnego oddziaływania.

Witaminy z grupy B są zużywane przez organizm bezpośrednio w zależności od zapotrzebowania. Każda „nie skonsumowana” nadwyżka zostaje wydalona z potem, moczem lub kałem.

Organizm może przyswoić w jednorazowej dawce maksymalnie 300ug naturalnej witaminy B. Tymczasem wśród oferowanych na rynku witamin syntetycznych są i takie, które w dawce zawierają nawet 2,5 mg (np. biotyna). Zrozumiałe, że nadmiar musi zostać unieszkodliwiony przez wątrobę. 

Niedobory witamin z grupy B powodują poważne skutki. Okazuje się, że nawet takie dolegliwości jak chromanie przestankowe („choroba wystaw sklepowych”) jest spowodowane niedoborami witamin z grupy B. Niedobory powodują zmiany w naczyniach krwionośnych, co z czasem skutkuje bólem już po przejściu niewielkiej nawet odległości. Dlatego osoba cierpiąca przystaje na chwilę co kilkadziesiąt metrów.

Również wymioty ciężarnych, „…traktowane jako aksjomat przez tych, którzy w ciąży nigdy nie byli i nie będą.” (jak mówi dr n.med.Brygida Adamek) są spowodowane niedoborami witamin z grupy B.

Należy podkreślić fakt olbrzymiego zapotrzebowania na te witaminy przez jeden z najważniejszych organów naszego organizmu – wątrobę. 

Wszystkie one są ze sobą ściśle powiązane i wspólnie tworzą jeden zespół, w którym żaden element nie może działać bez drugiego, a każdy polega na pozostałych. Dlatego błędem jest mówienie o ewentualnych niedoborach takiej czy innej witaminy z grupy B – niedobór zawsze dotyczy większej ich liczby. Z tego względu wskazane jest, aby witaminy B były przyjmowane zawsze jako kompleks.

Niedobory witamin tej grupy prowadzą przede wszystkim do zaburzeń działania układu nerwowego, samopoczucia, zaburzeń poziomu cholesterolu oraz do wzrostu poziomu homocysteiny – jednego z aminokwasów. Jest on uznawany obecnie przez naukę jako niezależny czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Okazuje się, że obniżenie poziomu homocysteiny obniża ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Witaminy B zawarte są głównie w kaszy jęczmiennej i gryczanej, podrobach, mięsie, ciemnym chlebie (ale prawdziwym ciemnym, nie koloryzowanym!), migdałach, orzechach nasionach, jajach, kalafiorach, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu.

Trzeba pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje przy spożywaniu nadmiaru słodyczy, ciast i innych węglowodanów w postaci makaronów i białego pieczywa. Skutecznie niszczy witaminy B alkohol, kawa i czarna herbata. Pamiętajmy, że słodycze modyfikują i uszkadzają tzw. „dobrą” florę bakteryjną w jelitach, co prowadzi do upośledzenia produkcji witamin z grupy B przez tę florę. Niszczy je również gaz metan powstający podczas gnicia białka w jelitach. 

Generalnie należy zwiększyć ilość zażywanych witamin z grupy B (najlepiej przyjmować naturalne kompleksy tych witamin) we wszystkich obciążających sytuacjach – po urazach, zabiegach operacyjnych, podczas ciąży lub karmienia piersią, kiedy przyjmujemy leki lub środki zwalczające nadkwasotę czy zgagę. Pamiętajmy o jednym: kompleksy syntetyczne witamin z grupy B mogą spowodować tycie.

Kiedy będziemy mieli do czynienia z suplementem w postaci „B Complex”, to wiedzmy, że jest to zestaw, który powinien  składać  się z tiaminy (B1), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i pirydoksyny (B6).

 

Witamina B1 - tiamina.

Chroni przed wieloma bardzo dotkliwymi dolegliwościami, jak np.:

·    zapalenie wielonerwowe,

·    porażenie nerwów obwodowych,

·    zatrucia alkoholem,

·    nerwice,

·    migreny,

·    ból oczu,

·    zaburzenia czucia (np. mrowienie skóry, drętwienie rąk),

·    zaburzenia  koncentracji i pogorszenie pamięci,

·    pląsawica,

·    wspomaganie gojenia się ran,

·    lumbago, ischias i zespoły bólowe kręgosłupa („korzonkowe”)

·    niedowład mięśni przewodu pokarmowego,

·    bóle żołądka i zatwardzenia,

·    czyraczność,

·    ból po zabiegach stomatologicznych,

·    nadczynność tarczycy,

·    tężyczka,

·    osłabienie mięśni,

·    tadykardia ( przyspieszona czynność serca),

·    zakwaszenia całego organizmu i mięśni.

 

Przy braku witaminy B1 każdy ból w organizmie, nawet wywołany zwykłym uderzeniem, ból zęba, bóle anginowe odczuwa się znacznie mocniej. 

Bardzo ważna dla systemu nerwowego oraz przy przemianie węglowodanów. Gdy brakuje jej w organizmie zachodzi niekompletne przyswajanie węglowodanów i gromadzenie w organizmie ich wymiany pośredniej – kwasu mlekowego i pirogronowego. Potrzebna do produkcji energii dla całego organizmu, ale przede wszystkim zabezpiecza zaopatrzenie komórek o intensywnej przemianie materii i energii (mózg i pozostały układ nerwowy). Dlatego jest podstawowym czynnikiem zapewniającym zdolność koncentracji oraz sprawność umysłową. Poprawia sprawność myślenia.

Witamina B1 niejako „produkuje” optymistów. Dlaczego? Ponieważ chroni przed zredukowaniem inny niezbędny składnik  cholinę, która pobudza pracę układu nerwowego i utrzymuje aktywność komórek mózgowych. Pomaga w ten sposób w uzyskaniu dobrego samopoczucia, usuwaniu nerwowości, zmęczenia, irytacji oraz zachowania dobrej pamięci przez wiele lat.

Prowadzi do dobrego apetytu, trawienia i regulacji układu pokarmowego. Organizm nie może jej magazynować, więc zapasy tiaminy należy codziennie uzupełniać. Zatrzymywana jest w komórkach jedynie wówczas, kiedy zostanie wbudowana w cząsteczkę enzymu. 

Łatwo ulega rozkładowi wskutek działania wysokiej temperatury. Kawa niszczy ją w organizmie w 50%. Nie jest to wpływ kofeiny zawartej w kawie, ale zakwaszenia organizmu po wypiciu kawy. Niszczą również witaminę B1: dializa nerek, antybiotyki, stres, alkohol, proszek do pieczenia, niektóre konserwanty, obróbka cieplna żywności.

 

Witamina B2 - ryboflawina. 

Bardzo często występuje z witaminą B1, rozpuszczalna w wodzie, odporna na działanie wysokiej temperatury, wrażliwa na światło. Niszczą ją antybiotyki oraz wszelkie pigułki uspokajające.

Ostre niedobory witaminy B2 wywołują na ogół te same objawy chorobowe, jak przy braku witaminy B1, a ponadto:

·    suche zapalenie skóry,

·    zajady,

·    łamliwe paznokcie,

·    matowe lub tłuste włosy,

·    zmniejszenie ostrości wzroku,

·    zmniejszenie odporności przy chorobach zakaźnych,

·    niedokrwistość,

·    zwolniona regenerację krwi,

·    dychawicę oskrzelową,

·    nerwice,

·    zaćmę soczewkową (kataraktę),

·    pęcherzycę,

·    łuszczycę,

·    stany zapalne języka,

·    zapalenie spojówek (pieczenie i swędzenie oczu),

·    nadwrażliwość na jasne światło.

 

Witamina B2 uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowego pH organizmu oraz jest niezbędna w tworzeniu się czerwonego barwnika krwi, procesie widzenia oraz ochronie skóry i gojeniu się ran. Ułatwia uzyskiwanie energii z  tłuszczów. Przy obfitym w tłuszcze pożywieniu zapotrzebowanie na witaminę B2 gwałtownie wzrasta. W organizmie człowieka może być syntetyzowana przez mikroflorę jelita.

Jest witaminą pięknych włosów i paznokci, gładkiej skóry i dobrej kondycji. Wspomaga procesy wzrostu i rozrodu.

Szczególnie polecana dla kobiet w ciąży, karmiących piersią, przyjmujących tabletki antykoncepcyjne. Niezbędna w stresie, przy leczeniu antybiotykami i lekami antydepresyjnymi, w schorzeniach układu pokarmowego. 

Redukują ją w organizmie alkohol, stres, kawa, proszek do pieczenia, doustne środki antykoncepcyjne, niektóre konserwanty, obróbka cieplna żywności.

 

Witamina B3 (PP) - niacyna (kwas nikotynowy, nikotynamid).

Odporna na działanie wysokiej temperatury. Stosowana w zwalczaniu pelagry (rumień lombardzki). Ostry niedobór niacyny powoduje:

·    zapalenie wielonerwowe,

·    krwawienie z dziąseł

·    kurcze naczyniowe kończyn,

·    skurcz oskrzeli i  astmę,

·    zwiększenie poziomu cukru we krwi,

·    alergie astmatyczne,

·    migreny lub inne bóle głowy,

·    pogorszenie pamięci,

·    zdenerwowanie, napięcia nerwowe, depresję, drażliwość,

·    choroby skóry (egzemy, zapalenia, trądzik) i przewodu pokarmowego (biegunki),

·    stwardnienie rozsiane - najgroźniejsze schorzenie,

·    bezsenność,

·    osłabienie.

 

Witamina B3 jest znana ze swych właściwości obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Badania naukowe dowiodły, że 1,5 g dziennie niacyny o przedłużonym działaniu powoduje obniżenie się poziomu cholesterolu o 20-30%.

Niacyna powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co objawia się zaczerwienieniem skóry - przy wysokich dawkach. W takim przypadku mogą wystąpić również objawy swędzenia i pieczenia skóry, ale nie jest to efekt szkodliwy (nie ma nic wspólnego z uczuleniem!). Zwykle takie efekty zanikają po ok. 20-30 minutach.

Niacyna ma działanie orzeźwiające. Jest składnikiem wielu enzymów – aktywuje ich około 200, szczególnie tych, które uczestniczą w procesach przemiany materii i kierują pozyskiwaniem i wykorzystaniem energii. Bez niacyny niemożliwe są synteza i rozpad tłuszczów, białek i węglowodanów.

Z tego względu wpływa na pracę organów trawienia: normalizuje czynności ruchowe i wydzielnicze żołądka (ważne dla osób z zaburzeniami czynności wydzielniczej i zwiotczeniem żołądka), polepsza skład soków trzustki (ważne dla cukrzyków), normalizuje czynność wątroby (gromadzenie glikogenu, antytoksyczną, tworzenie pigmentów).

Jest niezbędna dla układu nerwowego oraz skóry (wspaniały wewnętrzny kosmetyk!). Wspomaga procesy odtruwania organizmu i uczestniczy w reakcjach oddychania komórkowego. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz reguluje krążenie krwi (obniża podwyższone ciśnienie tętnicze). Łagodzi migrenowe bóle głowy i często im zapobiega.  

 

Witamina B5 - kwas pantotenowy (pantenol).

Witamina wszechobecna, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, rozkłada się w temp. 100° C. Ostre niedobory zdarzają się niezwykle rzadko. Gdy występują ich skutkiem są:

·    bóle kończyn (zwłaszcza bolesność pięt, uczucie pieczenia stóp),

·    kurcze i drżenie mięśni,

·    owrzodzenia skóry,

·    czyraki,

·    odleżyny,

·    bóle jamy brzusznej,

·    zaburzenia snu,

·    bóle głowy, skłonność do przeziębień i nieżytu nosa,

·    łysienie i siwizna,

·    męczenie przy niewielkich wysiłkach,

·    zgrzytanie zębami, niepokój i napięcie nerwowe,

·    nudności lub wymioty.

 

Witamina B5 wspomaga budowę wewnętrznych tkanek organizmu oraz uczestniczy w procesach jego odtruwania. Uczestniczy w produkcji energii i kontroli przemiany tłuszczów.

Jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Wspomaga produkcję hormonów antystresowych.

Zmniejsza toksyczność antybiotyków. Obniża podwyższone poziomy cholesterolu i trójglicerydów.

Wspomaga procesy gojenia ran, chroni przed stanami zapalnymi skóry.

Zwiększa również wykorzystanie choliny i PABA (kwasu para-aminobenzoesowego).

 

Witamina B6 - pirydoksyna.

Rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, odporna na działanie wysokiej temperatury, wrażliwa na światło.

 W wyniku niedoborów witaminy B6 powstają:

·    stany zapalne skóry, rąk, stóp, uszu, wokół oczu i ust.,

·    zanik mięśni,

·    parkinsonizm (drżenie kończyn lub głowy),

·    schorzenia układu nerwowego,

·    drętwienie rąk,

·    depresja, nerwowość, drażliwość,

·    łojotok,

·    mdłości, niepowstrzymane wymioty ciężarnych,

·    niedokrwistość złośliwą i zwykłą,

·    ziarnicę,

·    brak energii,

·    łuszczącą się skórę.

 

Witamina B6 jest ważna w procesie przemiany substancji żelazowych oraz dla systemu nerwowego.

Aktywuje ponad 200 enzymów. Uczestniczy w procesie tworzenia barwnika krwi - hemoglobiny, trawieniu i przyswajaniu białek,  funkcjonowaniu  mózgu i produkcji hormonów. Z jej udziałem produkowana jest w organizmie lecytyna – ważny składnik nerwów i błon komórkowych.

Wspomaga kontrolowanie reakcji uczuleniowych. Jest naturalnym czynnikiem antydepresyjnym i moczopędnym. Bardzo ważna dla zachowywania równowagi hormonów płciowych, dlatego stosuje się ją w PMS (zespole napięcia przedmiesiączkowego) oraz menopauzie. Witamina B6 usprawnia w neuronach procesy związane z wykorzystaniem energii z węglowodanów, pomaga w syntezie wielu neuroprzekażników.

Wraz z kwasem foliowym obniża produkcję homocysteiny – aminokwasu sprzyjającego ryzyku powstawania zawału serca oraz wspomaga przemianę tryptofanu (niezbędnego aminokwasu) w niacynę.Zabezpiecza syntezę kwasów nukleinowych przeciwdziałając w ten sposób procesom przyśpieszonego starzenia się (zwłaszcza, kiedy łączymy witaminę B6 z oligoprocyanidinami – OPC). Zwiększa również przemianę kwasu moczowego zapobiegając w ten sposób tworzeniu się kamieni nerkowych.

Czynniki redukujące substancję w organizmie: alkohol, papierosy, doustne środki antykoncepcyjne, przetworzone pokarmy, dieta wysokobiałkowa.

Warto wiedzieć, że w przypadku choroby Parkinsona leczonej preparatami L-dopaminy nie należy zażywać witaminy B6.

W przypadku osób chorych na cukrzycę może ona obniżać zapotrzebowanie na insulinę.

 

Witamina B12 - kobalamina.

Czynnik antyanemiczny biorący udział w procesach wytwarzania krwi w organizmie.

 Niedobór witaminy B12 prowadzi do:

·    zahamowania powstawania czerwonych i białych  krwinek,

·    uszkodzenia układu nerwowego,

·    drażliwości, niepokoju i napięcia nerwowego,

·    nadwrażliwości mięśni i bólów mięśniowych,

·    zaburzeń wzrostu i niedomagań wątroby,

·    miażdżycy wieńcowej,

·    nadwrażliwości na ciepło i zimno,

·    cukrzycy,

·    osłabienia włosów,

·    wyprysków i zapaleń skóry,

·    zaparć.

 

Mimo, że potrzebujemy tej witaminy w minimalnych ilościach, to jednak jej działanie jest znaczące.   Dość często hipowitaminoza jest wynikiem zaburzeń we wchłanianiu z jelita krętego witaminy B12 przez organizm, ponieważ wymaga ona nośnika – tzw. czynnika wewnątrzpochodnego – wytwarzanego przez śluzówkę żołądka i zapewniającego jej transport z jelit do krwi. Z tego względu chorobom żołądka (np. nieżyt) mogą towarzyszyć niedobory witaminy i w konsekwencji niedokrwistość. Znacznie rzadziej powoduje ją niedostatek tej witaminy w pożywieniu.

Witamina B12 wraz z kwasem foliowym jest konieczna podczas tworzenia krwi (zapobiega niedokrwistości złośliwej) oraz we wszystkich innych procesach wzrostowych i podziałach komórkowych. Towarzyszy partii energii  magazynowanej przez  mięśnie. Wspomaga transport tlenu przez krew. Niesłychanie ważna do budowy DNA i RNA – kwasów: dezoksyrybonukleinowego, będącego nośnikiem informacji genetycznej i rybonukleinowego, odpowiedzialnego za syntezę związków zakodowanych w DNA. A przecież DNA i RNA – to podstawy naszego istnienia i funkcjonowania.

W komórkach nerwowych chroni strukturę osłonek białkowo-mielinowych (szczególnie ważne przy stwardnieniu rozsianym!). Jej obecność potęguje milion razy działanie kobaltu.

Podobnie jak inne witaminy z grupy B zapobiega powstawaniu homocysteiny. Wspomaga prawidłową gospodarkę tłuszczowo-białkowo-węglowodanową. Szczególnie polecana dla palaczy.

Stanowi ochronę przed nowotworami. Jednak uwaga - w przypadku chorób nowotworowych układu krwiotwórczego witamina B12 będzie silniej przyswajana przez komórki nowotworowe, a słabiej przez organizm, więc witaminę B12 można polecać chorym na nowotwór dopiero po dokładnym zdiagnozowaniu (przecież nie wszystkie nowotwory są nowotworami krwi).

W przypadku chorób żołądka lub w stanach po jego resekcji witamina B12 powinna być podawana w postaci zastrzyków.

Problemy z przyswajaniem tej witaminy mogą mieć osoby w podeszłym wieku.

 

Witamina B7 - biotyna  (witamina H).

Rozpuszczalna w wodzie. Niedobory są przyczyną:

·    nadczynności tarczycy,

·    białaczki,

·    depresji i ataków paniki,

·    nadwrażliwości mięśni lub bólów mięśniowych,

·    zaburzeniami chodu,

·    łojotoku,

·    chorób skóry (sucha skóra, wypryski, zapalenia),

·    słabych, przedwcześnie siwiejących i wypadających włosów,

·    nudności, słabego apetytu.

 

Biotyna uczestniczy w procesach przemiany materii. Z tego względu jest zawsze niezbędna tam, gdzie energia jest uwalniana ze składników pokarmowych i przetwarzana w energię możliwą do wykorzystania przez organizm.

Jest więc odpowiedzialna za gospodarkę białkowo-tłuszczową (synteza i rozpad białek, przemiany związków tłuszczowych, transport składników do komórek skóry, włosów i paznokci). Wspomaga wykorzystywanie przez organizm niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Dostawa witaminy  H jest niezbędna przy leczeniu gruźlicy, zaburzeń trawiennych, niedokrwistości, łuszczycy i astmy oraz podczas stosowania antybiotyków. Szczególnie ważna u dzieci!

Syntezę biotyny w organizmie hamują złe nawyki żywieniowe (słodycze, białe pieczywo, kawa), picie alkoholu, palenie papierosów.

 

Witamina B9, czyli kwas foliowy, folacyna (inaczej witamina M).

Jedna z najmniej znanych, ale bardzo ważnych witamin z grupy B. Są to w zasadzie cztery związki otrzymane pierwotnie z liści szpinaku w latach 40-tych XX wieku przez amerykańskich uczonych. Wspólna nazwa tych związków pochodzi od łacińskiej nazwy liścia – folium.

Jest to witamina wrażliwa na wysoką temperaturę i utlenianie. Niedobór może powodować:

·    niedokrwistość,

·    upośledzenia umysłowe u niemowląt (również deformacja płodu),

·    poronienia,

·    egzemy,

·    niepokój,  napięcia nerwowe, depresję,

·    przedwczesne siwienie i wypadanie włosów,

·    słaby apetyt,

·    bóle brzucha i biegunki.

 

Bardzo ważna dla przyswajania białek, podziałów oraz tworzenia komórek  szczególnie w przypadku białych i czerwonych ciałek krwi. U płodu warunkuje rozwój nerwów i  mózgu.

Kwas foliowy bierze udział w bardzo ważnych przemianach metabolicznych decydujących o zdrowiu ludzkiego organizmu, szczególnie w prawidłowym rozwoju płodu w łonie matki. Uczestniczy w syntezie białek ustrojowych, nukleotydów pirymidowych, w przemianach aminokwasów i w innych procesach metabolicznych warunkujących rozmnażanie się komórek ciała.

Folacyna jest jednym z podstawowych czynników biorących udział w podziałach komórkowych. Jest również niezbędna – razem z witaminą B12 w procesie tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym).

Deficyt kwasu foliowego powoduje upośledzenie wytwarzania czerwonych i białych ciałek krwi.

Niedostateczna ilość kwasu foliowego w diecie kobiet w ciąży może być przyczyną wystąpienia bardzo groźnych wad cewy nerwowej u noworodków (WCN) tworzącej się do 12 tygodnia rozwoju płodu. Najczęstszą wadą cewy nerwowej u noworodków jest bezmózgowie i przepuklina mózgowo-rdzeniowa grożąca paraliżem dolnej części ciała i upośledzeniem umysłowym. Dlatego suplementacja kwasem foliowym w połączeniu z witaminą B6 jest nieodzowna już na etapie planowania ciąży!

Witamina ta zapobiega miażdżycy, depresjom. Stosuje się ją w terapii antynowotworowej. Wspomaga również wytwarzanie naturalnego pokarmu w trakcie karmienia piersią. Chroni przed pasożytami przewodu pokarmowego i zatruciami pokarmowymi. Obniża poziom homocysteiny redukując w ten sposób ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Badania amerykańskie wskazują, że wysoka zawartość kwasu foliowego we krwi gwarantuje, że zostaje znacznie zmniejszone ryzyko chorób serca i arteriosklerozy, jak również raka okrężnicy, a w przypadku kobiet – raka szyjki macicy.

Na niedobory kwasu foliowego narażone są przede wszystkim kobiety w ciąży – zwłaszcza te, które przed okresem zajścia w ciążę stosowały przez wiele lat pigułki antykoncepcyjne. Braki tej witaminy  mogą być również spowodowane stanami zapalnymi jelit i piciem alkoholu w znacznych ilościach, co powoduje problemy z prawidłowym jej wchłanianiem z przewodu pokarmowego.

Folacyna jest niezbędna podczas leczenia hormonalnego, stosowania sulfonamidów (sulfonamidy blokują przyswajanie kwasu foliowego w jelitach, więc należy podawać podczas ich stosowania zwiększone dawki witaminy B11), leków nasennych i aspiryny.

 

PABA – kwas para-aminobenzoesowy

PABA podobnie jak inne witaminy z grupy B jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Zasadnicza właściwość tej substancji – to wspomaganie przemiany materii (bierze udział w przemianie białek). Zwiększa przyswajanie, a więc i skuteczność działania witaminy B5 (kwasu pantotenowego).

Podstawowa rola:

·      utrzymywanie delikatnej i zdrowej skóry,

·      opóźnianie procesu tworzenia się zmarszczek,

·      uśmierzanie bólu po oparzeniach.

Cholina (d. witamina B4)

Zaliczana do grupy witamin B. Składnik lecytyny. Ma silne własności zasadowe. Jest niezbędnym czynnikiem w metabolizmie tłuszczów (lipidów) i cholesterolu. Przypuszcza się, że cholina ma zdolność do emulgowania cholesterolu, co zapobiega jego odkładaniu się na powierzchni ścianek naczyń krwionośnych. Bierze udział w przesyłaniu impulsów do mózgu, wspomaga komórki wątroby zapobiegajac jej stłuszczeniu i marskości.

Występuje w żółci, wątrobie, nadnerczach, mózgu, ścianach przewodów pokarmowych.

Jest jedną z niewielu substancji, która łatwo pokonuje barierę krew-mózg, dzięki czemu doskonale ochrania tkankę mózgową przed negatywnym działaniem toksycznych składników pożywienia.

Zalicza się ją (podobnie jak inozytol) do tzw. substancji lipotropowych, tj. takich, które przyśpieszają spalanie tłuszczów ustrojowych i wspomagają ich metabolizm.

Cholina wnika bezpośrednio do komórek mózgu, stanowiąc ich materiał budulcowy. Dzięki temu poprawia i wzmacnia pamięć, co jest szczególnie ważne w podeszłym wieku. Wspomaga również procesy przekazywania impulsów nerwowych.Wzmacnia pracę wątroby wspomagając usuwanie toksyn i leków z organizmu.

W lecznictwie stosowana przy leczeniu otyłości, zaburzeń układu krążenia, atonii pęcherza moczowego i jelit, nadmierenego napiecia mięśniowego.

Spośród dostępnych związków choliny najlepiej jest tolerowany i przyswajany naturalny, roślinny wodorowinian. Prawidłowe jej wchłanianie  zapewnia odpowiedni poziom witaminy B12, kwasu foliowego oraz L-karnityny.

 

Inozytol

Substancja rozpowszechniona w świecie roślin i zwierząt. Zaliczana jest do grupy witamin B i nazywana czynnikiem wzrostu zwierząt i mikroorganizmów.

Zwykle występuje w postaci fosforanów inozytolu. W największych ilościach inozytol występuje w nasionach oleistych, strączkowych, orzeszkach ziemnych, soi i zbożach, w których dominuje heksafosforan, zwany również kwasem fitynowym lub w soli magnezowo-wapniowej kwasu fitynowego (fityny).

W organizmie zwierząt i ludzi występuje w mięśniu sercowym,  krwi, nerkach, mózgu, mięśniach.

Stosowany jest w schorzeniach wątroby dla zapobiegania jej otłuszczaniu oraz w postępujących zanikach mięśni.

Inozytol obniża poziom cholesterolu, wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów, działa uspokajająco.

Podobnie jak cholina zalicza się go do środków lipotropowych (jak wspomnieliśmy wcześniej – przyśpieszają one spalanie tłuszczów ustrojowych i wspomagają ich metabolizm).

Jest w pewnym sensie również antyoksydantem.W przeciwieństwie do typowych przeciwutleniaczy nie jest zaliczany do antyoksydantów podstawowych, natomiast jego związki stanowią grupę przeciwutleniaczy pomocniczych (synergentów), które bezpośrednio nie przerywają łańcuchowej reakcji utleniania, ale mogą wzmacniać skuteczność działania przeciwutleniaczy głównych.

 

Związkom fitynowym do niedawna przypisywano jedynie negatywne właściwości z powodu tworzenia kompleksów z odżywczymi składnikami żywności (związki mineralne, białka, skrobia), wskutek czego zmniejszeniu ulega przyswajalność ważnych z żywieniowego punktu widzenia substancji.

Jednak od kilku lat ukazują się informacje na temat korzystnych właściwości zdrowotnych fosforanów inozytolu. Należy do nich m. in. zdolność hamowania rozwoju raka jelita grubego.

Mechanizm ochronnego działania związków fitynowych na organizm człowieka nie został dotychczas wyjaśniony.

 

Artykuły autora są fragmentami jego książek z cyklu „BARWY TWOJEGO ZDROWIA”:

  1. „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu” Cz.1. i Cz.2. (wydane)
  2. „Sekrety wody” (wydana)
  3. „Tajemnice suplementacji odżywiania” (w przygotowaniu do wydania).

Więcej na temat książek – na stronie autora.

 

Chorwacja, Grecja, Włochy, Bułgaria, Czarnogóra - wypoczynek i impreza w dobrym
towarzystwie. Ostatnia szansa na słońce w tym roku. Sprawdź ofertę!
turystykastudencka.pl
Chcesz pokazać jakiś tekst znajomym? Po prostu wklej go
i przekaż im otrzymany link.
justpaste.it

Podobne artykuły


32
komentarze: 18 | wyświetlenia: 143472
106
komentarze: 48 | wyświetlenia: 145945
25
komentarze: 17 | wyświetlenia: 23107
68
komentarze: 59 | wyświetlenia: 11920
38
komentarze: 8 | wyświetlenia: 41834
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 80462
23
komentarze: 6 | wyświetlenia: 9985
37
komentarze: 11 | wyświetlenia: 16871
37
komentarze: 9 | wyświetlenia: 26301
42
komentarze: 98 | wyświetlenia: 38733
29
komentarze: 8 | wyświetlenia: 71555
29
komentarze: 40 | wyświetlenia: 3425
 
Autor
Artykuł
Dodatkowe informacje

Powiązane tematy





"... gaz metan powstający podczas gnicia białka w jelitach ..."?

To chyba nie dokońca prawda - produktami, które powodują mocne "gazowanie" są np: groch, fasola czy kapusta; a one nie mają wiele białka.

Pozdrawiam.

  mar_ta25,  21/04/2008

I tu Marku się z Tobą nie zgodzę , dlatego , iż czarna fasola bądź groch są to rośliny bogate w białko .
W 100g grochu jest 21g białka dla porównania w 100g piersi z kurczaka jest 22g białka.
Co do kapusty to się zgadzam :)

  jajeczko,  21/04/2008

Marku - no to pruk hej :D

Jajeczko - a fe... W takim towarzystwie wiaterki puszczać? Nie godzi się, oj, nie godzi...:))

No i problem dla mnie z głowy - wyjaśnień udzieliła Marta :)). A co "mocnego gazowania" - strączkowe już mają to do siebie, kapusta również - choć niekoniecznie z powodu zawartości białka, to oczywiste.

Dlatego powinno moczyć ziarna strączkowych nawet przez kilkanaście godzin w wodzie przed planowanym gotowaniem i używać dużo ziół wspomagających trawienie (np. kminek, majeranek itp.). O tym również piszę w książce, której fragmenty publikuję.

  mar_ta25,  21/04/2008

Aaaach Januszu zapomniałam o punktach ...... no i gotowe :)

Wielkie dzięki za punkty, Mar_to :)) ! Największa przyjemność dla piszącego - to świadomość, że spotyka się to z zainteresowaniem czytelników. Błyskawicznie reagujecie, no, no... :)). Pozdrawiam serdecznie.

Januszu, a Twoja największa wartość w tym, że odpowiadasz na komentarze!
Dodam 80 na 8-dziesiąty artykuł ;-)

Na powyższe komentarze dopiszę po sprawdzeni tabel wartości odżywczych :-)

:)) - Marku, ostrożności trochę, bo znów pojawią się podejrzenia, które zresztą mam w niskim poważaniu, że TWA (Towarzystwo Wzajemnej Adoracji) działa... taka tajemnicza sekta...

Dzięki serdeczne za punkty, a właściwie za sam gest, za komentarz - to po prostu bardzo sympatyczne i budujące. Nie sposób tego nie docenić.

Januszu: TWA działa wtedy, gdy ktoś komuś zatwierdza wszystko na 5 lub neguje na 1.
Ja nawet nie przeczytałem (oceniłem) wszystkich Twoich artykułów - to gdzie tu TWA ;-)

P.S. a punkciki, które mam to se mogę dzielić jako TWA ML :-))

Cześć, Marku! "Nocny" w dodatku... :)). Dzięki za komentarze sympatyczne i ocenkę. Grunt, że jesteś i czytasz...

  moniks,  01/03/2009

Koniecznie muszę sobie ten artykuł wydrukować.
Dziękuje!

Do: Melisa.
I ja dziękuję! . Miłego dnia :)

Wykorzystam wiadomości w codziennej diecie - pozdrawiam

Do: Kocanka.
Bardzo dziękuję. Również serdecznie pozdrawiam! :)

A gdzie "B17"? Panie Januszu - gdzie witamina B17 ???
Otóż jest jeszcze jedna witamina z grupy "B", a odkrył ją w latach 50-tych dr Krebbs - szczerze polecam lekturę o niej (niestety, nie tę "oficjalną"), a wnioski wyciągnie każdy sam…
Dla chorych na raka to coś nieodzownego!
:-)
JW

  kolecja  (www),  10/02/2012

Bardzo wartościowy artykuł. Zdanie "Dlatego suplementacja kwasem foliowym w połączeniu z witaminą B6 jest nieodzowna już na etapie planowania ciąży!" dodając że suplementacja suplementami naturalnymi a nie sztucznymi, aptecznymi powinna być przekazywana kobietom zamiast papki o samym kwasie foliowym.

świetny artykuł dużo ciekawych informacji :) Oddaję mój głosik i dodaję do zakładek .Mam zamiar przejść kurację witaminkami B .Po przeczytaniu widzę że mam wiele objawów niedoboru tej witaminy i możliwie to jest przyczyną .

@koliberka:
Dziękuję! :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska