JustPaste.it

Zdrowie, odżywianie, suplementacja - leksykon podstawowych pojęć

Lista pojęć związanych ze zdrowym odżywianiem. Jeżeli zainteresowałeś się tym tematem, warto znać pojęcia które czytasz.

Lista pojęć związanych ze zdrowym odżywianiem. Jeżeli zainteresowałeś się tym tematem, warto znać pojęcia które czytasz.

 

LEKSYKON POJĘĆ

 

A.

Acetylocholina – neurohormon pełniący rolę przekaźnika pobudzającego tzw. receptory cholinergiczne; obniża ciśnienie krwi, rozkurcza naczynia krwionośne, zwiększa wydzielanie gruczołów, pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego itd.; szybko ulega rozkładowi do choliny i kwasu octowego pod wpływem enzymów zwanych cholisterazami.

Adaptogen – substancja wytwarzająca odporność na stres przez wzmocnienie układu odpornościowego, nerwowego, układu wydzielania wewnętrznego i powodująca odpowiednie przystosowanie się organizmu do trudnych warunków bytowania organizmu; po znormalizowaniu czynności organizmu ulega eliminacji lub staje się składnikiem organizmu nie dając efektów niepożądanych.

Adenina – jeden z najważniejszych związków purynowych, składnik kwasów nukleinowych.

Adrenalina – podstawowy hormon rdzenia nadnerczy; b. szerokie spektrum działania - regulacja ciśnienia krwi, kurczenie obwodowych naczyń krwionośnych, zwiększanie ciśnienia krwi, nasilanie rozpadu glikogenu wątrobowego i mięśniowego, przyśpieszanie czynności serca, poprawa ukrwienia, rozszerzanie oskrzeli, zmniejszanie wydzielania gruczołowego, rozszerzanie źrenic itd.

Aeroby – tlenowce.

Agar – wielocukier (polisacharyd), węglowodan otrzymywany z wodorostów morskich.

Aglutyniny – przeciwciała mające m.in.zdolność zlepiania (aglutynacji) komórek.

Agranulocytoza – ostra choroba o ciężkim przebiegu, charakteryzująca się zmniejszeniem ilości krwinek białych (leukocytów) i całkowitym lub prawie całkowitym zniknięciu granulocytów z krwi obwodowej.

Agranulocyty – leukocyty, krwinki białe.

Agrypnia – bezsenność.

Akseroftol – witamina A.

Aktyna – białko kurczliwe mięśni.

Alanina – aminokwas występujący w przyrodzie w odmianach α i β (β-alanina jest jedynym β-aminokwasem występującym w organizmie człowieka).

Albuminy – białka proste, główny ilościowo składnik osocza krwi.

Albuminuria – białkomocz.

Alkaloidy – zawierające azot produkty przemiany materii niektórych roślin zielnych (bardzo ważne substancje czynne).

Aldosteron – hormon sterydowy kory nadnerczy.

Alergeny – substancje uczulające organizm.

Alergia – nadwrażliwość, uczulenie.

Aleukemia – postać białaczki.

Alkaloza – zasadowica.

Amigdalina - inaczej: amygdalina, letril, laetrile - witamina B17.

Aminokwasy – związki organiczne z grupą karboksylową i aminową w cząsteczce; reagując ze sobą tworzą peptydy, a kolejne przyłączanie następnych aminokwasów prowadzi do powstania polipeptydów i białek.

Amylazy (diastazy)  – enzymy katalizujące przemianę skrobi i glikogenu na maltozę.

Anabolizm – część przemiany materii w organizmie prowadząca do biosyntezy jego własnych, wielkocząsteczkowych składników - białek, kwasów nukleinowych, tłuszczów, węglowodanów; polega na ciągłym odnawianiu tych związków (patrz: katabolizm).

Anaeroby – beztlenowce.

Androgeny – męskie hormony płciowe (testosteron, androsteron, dehydroandrosteron).

Anemia – niedokrwistość.

Anestezja – znieczulenie.

Aneuryna – witamina B1.

Angina pectoris – dusznica bolesna.

Angiochirurgia – dział chirurgii zajmujący się leczeniem operacyjnym naczyń krwionośnych i limfatycznych.

Anoksja – niedotlenienie.

Antidotum – odtrutka.

Antocyjany – czerwone i i niebieskie barwniki kwiatów i owoców, substancje czynne o własnościach leczniczych.

Antybiotyki – substancje wytwarzane przez mikroorganizmy, hamujące w niskich stężeniach wzrost mikroorganizmów chorobowych.

Antygeny – czynniki natury ożywionej (np. bakterie) i nieożywionej, które po wniknięciu do organizmu kręgowców pobudzają jego odpowiedź immunologiczną (reakcję odpornościową).

Antyoksydacyjne działanie – zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników.

Antystreptolizyny (ASO) – przeciwciała przeciwko toksynie paciorkowcowej zwanej streptolizyną.

Apoptoza – zaprogramowana śmierć komórki po wykonaniu jej zadań.

Astma – dychawica oskrzelowa.

ATP – kwas adenozynotrójfosforowy, podstawowe źródło energii komórki, nukleotyd uczestniczący w syntezie kwasów nukleinowych w przemianach węglowodanów i tłuszczów.

Autoimmunologiczna (autoimmunizacyjna) choroba – choroba wywołana nieprawidłową (nadmierną) reakcją układu odpornościowego na zagrożenie i zaatakowaniem własnych tkanek, co prowadzi do zaburzeń i zmian chorobowych.

Autoliza – proces enzymatyczny rozpuszczania (trawienia) komórek i tkanek obcych dla ustroju pod wpływem ciał odpornościowych (autolizyn); także proces niszczenia uszkodzonych komórek i tkanek własnych pod wpływem enzymów wewnątrzkomórkowych, uwolnionych z obumierających komórkek.

Autyzm – zaburzenie rozwojowe objawiające się przede wszystkim kłopotami w obszarze rozumowania, kontaktów socjalnych i porozumiewania się, komunikowaniem się grupie i wspólnych czynnościach.

Awitaminozy – choroby spowodowane niedoborem witamin w diecie.

Azuleny – barwniki roślinne należące do grupy seskwiterpenów; są intensywnie barwne (niebieskie do fioletowych).

 

B.

Bakterie – mikroby, organizmy jednokomórkowe.

Bakteriofagi (fagi) – wirusy atakujące bakterie.

Bariera krew-mózg – umowne pojęcie określające mechanizm regulujący poziom przemiany materii i skład jonowy płynów tkankowych w obrębie mózgu.

Benzoesany – sole lub estry kwasu benzoesowego (używane jako antyseptyki i środki konserwujące produkty żywnościowe).

Beztlenowce (anaeroby) – organizmy żyjące i i rozwijające się w środowisku pozbawionym tlenu atmosferycznego (niektóre pierwotniaki, robaki, bakterie – tężec, jad kiełbasiany).

Białaczka – leukemia, niejednorodna grupa chorób nowotworowych układu krwiotwórczego.

Białka – podstawowe wielkocząsteczkowe składniki wszystkich organizmów żywych, zbudowane z aminokwasów; niezbędne składniki żywności, ważne substancje lecznicze (np. insulina, hormony).

Białkomocz – albuminuria, występowanie białka w moczu.

Bielnik białyCandida albicans, grzyb powodujący tzw. kandydozę układu pokarmowego.

Bilirubina – jeden z głównych barwników żółciowych.

Biostymina – wyciąg z aloesu.

Biotyna – witamina H (z grupy witamin B).

Bliznowce (keloidy) – niezłośliwy nowotwór łącznotkankowy, odmiana twardego włókniaka, twór guzowaty, czerwonosiny lub matowobiały; powstaje w obrębie blizn.

Bufory – roztwory, których pH nie zmienia się lub ulega nieznacznym zmianom podczas dodawania do nich kwasów lub zasad.

Bulimia – żarłoczność.

 

C.

 

Candida albicans - bielnik biały, drobnoustrój gram-dodatni należący do grupy drożdżaków.

Cefalosporyny – rodzaj antybiotyków.

Celuloza - główny składnik tkanek roślinnych, polisacharyd (rodzaj włókna).

Chityna – polisacharyd (wielocukier) szkieletowy, główny składnik pancerzy skorupiaków i owadów.

Chłonka – limfa.

Chlorek sodu – sól kuchenna (NaCl).

Cholesterol – podstawowy steryd (sterol) syntetyzowany w organizmie człowieka; występuje we krwi, żółci, mózgu, rdzeniu kręgowym, główny składnik kamieni żółciowych; przyjmowany w licznych pokarmach; jest tzw. prekursorem hormonów sterydowych i kwasów żółciowych.

Cholina – azotowa zasada organiczna, wchodzi w skład lecytyny, występuje w żółci, wątrobie, nadnerczach, mózgu, ściankach przewodu pokarmowego, niezbędna w przemianie lipidów (tłuszczowców); ważną jej pochodną jest neurohormon acetylocholina.

Cholinergiczny układ – część układu nerwowego, w którym na zakończeniach włókien nerwowych wydzielana jest acetylocholina.

Chondrocyty – komórki tkanki chrzęstnej.

Chondroityny siarczan – mukopolisacharyd, który w połączeniu z białkiem (mukopeptyd) jest głównym składnikiem chrząstek krtani, przegrody nosowej, aorty, ścięgien i innych tkanek łącznych.

Cukry, cukrowce – sacharydy, czyste węglowodany łatwo przyswajalne przez organizm; dają „puste” kalorie, tzn. pozbawione są innych składników odżywczych; cukier gronowy – glukoza, cukier mleczny – laktoza, cukier owocowy – fruktoza, cukier buraczany lub trzcinowy – sacharoza, cukier słodowy – maltoza, cukier drzewny – ksyloza.

Cukromocz (glikozuria) - obecność cukru w moczu.

Cukrzyca – zespół zaburzeń przemiany węglowodanowej spowodowany niedoborem insuliny; charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi i towarzyszącymi zaburzeniami przemiany tłuszczowo-białkowej.

Cykl Krebsa – cykl cytrynianowy – końcowe ogniwo przemian węglowodanów, tłuszczów i bezazotowych produktów degradacji aminokwasów; przebiega w każdej komórce.

Cysteina – aminokwas endogenny zawierajacy siarkę, będący składnikiem białek (występuje przede wszystkim w tkankach zrogowaciałych – pióra, włosy).

Cytochromy – enzymy z klasy oksyreduktaz przenoszące elektrony w procesie utleniania biologicznego.

Cytolizyny – cytotoksyny – ciała immunologiczne skierowane przeciwko komórkom ustroju, mają zdolność rozpuszczania komórek.

Cytostatyki – leki przeciwnowotworowe.

Cytryniany – sole trójzasadowego kwasu cytrynowego.

Cytoplazma – galaretowata substancja stanowiąca zawartość komórki.

Częstoskurcz – tachykardia – przyśpieszenie czynności serca (zwykle powyżej 120/min.).

 

D.

 

Detoksykacja – odtruwanie.

Dehydratyzacja – technologia próżniowego suszenia surowców roślinnych (lub innych) w naturalnej temperaturze bez podgrzewania w czasie 4 sekund; proces dehydratyzacji zapewnia pełne wykorzystanie składników i najwyższy skutek działania danego produktu.

Dehydrogenazy – enzymy katalizujące reakcje przenoszenia wodoru w organizmie żywym; grupą czynną dehygrogenazy jest glutation.

Denaturacja białek – proces prowadzący do zmiany własności białek pod wpływem podwyższonej temperatury („ścinanie się”), kwasów, zasad, rozpuszczalników.

Dezoksyryboza – cukier wchodzący w skład m.in. DNA.

Dezynfekcja – odkażanie.

Diabetyk – człowiek chory na cukrzycę.

Dieta – określony sposób żywienia.

Diureza – wydalanie moczu.

DNA – kwas dezoksyrybonukleinowy, podstawowy nośnik informacji genetycznej w komórce.

Dopamina – jedna z amin katecholowych, pełni funkcję przekaźnika w synapsach (zakończeniach nerwowych).

Drożdżaki – grzyby rozmnażające się przez pączkowanie.

Drżączka poraźna – choroba Parkinsona.

Dusznica bolesnaangina pectoris, dławica piersiowa – zespół chorobowy cechujący się napadowymi bólami zamostkowymi; jest jednym z objawów choroby wieńcowej.

Dwunastnica – początkowy odcinek jelita cienkiego, długości 25-30 cm, zagięty w kształcie litery C lub podkowy; w dwunastnicy zaczyna się proces wchłaniania pokarmów i kontunuowanie ich trawienia.

Dychawica oskrzelowa – astma – każda postać duszności wydechowej, której towarzyszy świszczący oddech; choroba o podłożu alergicznym, charakteryzująca się napadową dusznością.

Dysbakterioza – zaburzenia biocenozy mikroflory w organizmie dotyczące najczęściej dróg oddechowych i układu pokarmowego; objawia się swoistym stanem zapalnym błon śluzowych, skazą krwotoczną, niestrawnością, biegunkami; skutkiem dysbakteriozy jest rozplenienie się kandydozy (Candida albicans); dysbakterioza powstaje w następstwie infekcji, interwencji chirurgicznych lub wskutek stosowania antybiotyków.

Dysocjacja – rozpad cząsteczek rodnika, jonu lub związku cząsteczek na dwie lub kilka części prostszych.

Dysleksja – zaburzenia objawiające się kłopotami  kłopoty pisaniem i czytaniem.

Dystrakcja – zaburzenia objawiające się trudnościami w skupieniu uwagi, roztargnieniem, rozproszeniem, dekoncentracją.

 

E.

 

Egzogenny – pochodzący z zewnątrz lub wytworzony poza ustrojem.

Ekstakt – wyciąg.

Endogenny – pochodzący z wewnątrz lub powstały wewnątrz organizmu.

Enzymy – fermenty, biokatalizatory, zaczyny – białkowe katalizatory przemian chemicznych w organizmach żywych.

Estrogeny – żeńskie hormony płciowe (estradiol, estron, estriol); wpływają na dojrzewanie płciowe, regulują procesy cyklu miesiączkowego, ciąży i przekwitania, regulują gospodarkę lipidami, zmniejszają poziom cholesterolu.

 

F.

 

Fagocytoza – pochłanianie i niszczenie bakterii, pierwotniaków oraz innych komórek przez komórki zwane fagocytami.

Fenole – związki aromatyczne, są słabymi kwasami.

Fenyloalanina – aminokwas egzogenny występujący w białkach.

Fermentacja – beztlenowy, enzymatyczny rozkład węglowodanów i innych związków bezazotowych.

Ferrytyna – białko (z grupy metaloproteid) występujące w błonie śluzowej żołądka i jelita cienkiego.

Fibryna – substancja białkowa powodująca zestalenie się krwi w procesie krzepnięcia.

Fibrynogen – powstający w wątrobie czynnik krzepnięcia krwi; jest to rozpuszczalne, włókienkowate białko występujące w osoczu krwi.

Filochinon – witamina K.

Fitoncydy – lotne substancje wydzielane przez różne gatunki roślin.

Fitoterapia – ziołolecznictwo.

Fizjatria – przyrodolecznictwo.

Fosfatazy – enzymy z grupy hydrolaz.

Fosfatydy – fosfolipidy, fosfoglicerydy – związki należące do tłuszczowców zawierające grupy fosforowe; podstawową ich rolą jest wytwarzanie błon biologicznych.

Fosfoproteidy – białka zawierające grupy fosforowe.

Fosforylacja – reakcja chemiczna zachodząca w organizmach żywych i prowadząca do wytworzenia związku bogatego w energię.

Fotosynteza – wytwarzanie węglowodanów z dwutlenku węgla CO2 i wody H2O za pośrednictwem chlorofilu; w roślinach zielonych źródłem energii dla fotosyntezy jest energia słoneczna.

Fruktoza – lewuloza – cukier prosty, zwany owocowym, łatwo przyswajalny przez tkanki.

 

G.

 

Garbniki – połączenia kwasów galusowych z glukozą; związki czynne roślin.

Gastryna – hormon tkankowy wydzielany przez śluzówkę żołądka pod wpływem jej drażnienia przez pokarm.

Glej – tkanka glejowa, inaczej łączna – pełni funkcje podporowe, odżywcze, odgraniczające i regeneracyjne.

Glicyna – aminokwas bardzo rozpowszechniony w przyrodzie.

Glikemia – zjawisko pojawienia się cukru we krwi.

Glikogen – skrobia zwierzęca, główny zapasowy węglowodan organizmów zwierzęcych; występuje w wątrobie i mięśniach.

Glikoliza – enzymatyczny rozpad cukrów prostych w organizmach żywych.

Globuliny – grupa białek występująca we wszystkich organizmach.

Glukagon – hormon wydzielany w trzustce, zwiększa stężenie glukozy we krwi i wydzielanie insuliny (jednocześnie hamuje jej działanie).

Glukoza – cukier gronowy – podstawowy węglowodan krwi, jeden z najważniejszych związków w przemianie węglowodanów.

Glutamina – aminokwas endogenny występujacy w białkach.

Glutation – bardzo ważny biologicznie peptyd, bierze udział jako koenzym w niektórych reakcjach oksyredukcyjnych; silny antyoksydant wewnątrzkomórkowy.

Grzybice – mikozy – choroby zakażeniowe wywołane miejscowym lub ogólnym zakażeniem grzybami chorobotwórczymi (promienica, histoplazmoza, kropidlakowica, kandydoza).

Guma arabska – polisacharyd roślinny, stężały sok wyciekający z nacięć i pęknięć pni oraz gałęzi drzewa akacjowego Acacia senegal; w jej skład dwchodzi arabinoza, galaktoza, kwas uronowy, potas, wapń, magnez; wykorzystywana do produkcji tabletek, przyrządzania kleików.

Gumy roślinne – gęste wydzieliny z uszkodzonych pędów, gałęzi i pni wielu roślin; na powietrzu gęstnieją tworząc szkliste masy; szczególnie bogate w gumy są rośliny motylkowe, drzewa owocowe (wiśnie, śliwy, migdałowce, akacja senegalska).

Guz – tumor – nadmiar tkankowy dający się wykryć klinicznie.

 

H.

 

Hem – barwnik pirolowy; rola biologiczna polega na zdolności do odwracalnego przyłączania cząsteczek tlenu w płucach i odłączania ich w tkankach.

Hematokrytowy wskaźnik – objętość zbitych krwinek czerwonych w 100ml pełnej krwi.

Hematuria – krwiomocz.

Hemoglobina – czerwony barwnik krwi znajdujący się w krwinkach czerwonych; bierze udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek; jest białkiem złożonym.

Hemoliza – proces pękania erytrocytów (czerwonych ciałek krwi), połączony z wydobywaniem się hemoglobiny poza obręb komórki (m.in. na skutek działania enzymów uszkadzających błony erytrocytów).

Heparyna – fizjologiczny czynnik hamujący proces krzepnięcia krwi w układzie naczyniowym.

Hiperglikemia – podwyższenie stężenia glukozy we krwi powyżej normy fizjologicznej, tj. powyżej 80-120 mg/100ml.

Hiperwitaminoza – zespół objawów spowodowany nadmiarem witamin w ustroju.

Histamina – hormon tkankowy (neurohormon) wytwarzany w organizmie; rozszerza naczynia włosowate i zwiększa ich przepuszczalność, kurczy mięśnie gładkie, pobudza wydzielanie niektórych gruczołów (m.in. wydzielanie soku żołądkowego).

Histiocyty – komórki tkanki łącznej.

Histony – proste białka zasadowe zawierające duże ilości aminokwasów zasadowych; występują w chromosomach.

Holistyczna terapia – skierowana na człowieka jako całość, a nie pojedyncze zespoły objawów chorobowych. Holistyczne podejście do procesów leczenia ujmuje ciało jako dynamiczny system energetyczny podlegający ciągłym zmianom. Człowieka postrzega się wraz z wszelkimi jego cechami fizycznymi, psychicznymi i duchowymi, na które oddziaływują i które dopełniają czynniki środowiskowe i społeczne.Choroby nie traktuje się jako zespołu zewnętrznych objawów, lecz poszukuje się jej przyczyn znacznie głębiej.

Holizm – filozoficzna teoria rozwoju mówiąca, że całość jest celem, do którego dostosowują się części; całości nie da się sprowadzić do sumy części.

Homeostaza – proces utrzymywania stanu równowagi w żywym organizmie.

Hormony – substancje chemiczne wytwarzane w organizmie, regulujące czynność narządów wewnętrznych przez pobudzanie lub hamowanie procesów biochemicznych zachodzących w tkankach.

Hydrolazy – jedna z klas enzymów; należą do nich m.in. wszystkie enzymy trawienne.

Hydroliza – rozpad związków przy udziale wody, katalizowany przez enzymy z klasy hydrolaz.

 

I.

  

Idiosynkrazja – uczulenie na określony alrgen, z którym ustrój dotychczas się nie zetknął.

Immunogeneza – proces wytwarzania przez organizm odporności humoralnej (natychmiastowej) w postaci przeciwciał i komórkowej w postaci komórek odpornościowych (immunocytów – np. limfocytów).

IG (Ig) – immunoglobuliny – białka syntetyzowane u kręgowców po stymulacji antygenem; znanych jest pięć klas immunoglobulin: IgG, IgA, IgM, IgD i IgE.

Immunologia – nauka o odporności organizmów na działanie czynników chorobotwórczych (antygenów).

Immunosupresja – hamowanie procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych.

Indol – produkt bakteryjnego rozkładu aminokwasu tryptofanu przez bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym; wraz ze skatolem (metylowa pochodna indolu) jest przyczyną przykrej woni kału.

Infekcja – zakażenie.

Inhibitory – związki chemiczne hamujące przebieg procesów metabolicznych; miejscami ich działania są enzymy lub inne białka.

Insulina – hormon wytwarzany w trzustce.

Inulina – węglowodan zaliczany do grupy oligosacharydów – cukrów złożonych z niewielkiej liczby cząsteczek. Jest błonnikiem pokarmowym doskonałym jako pożywka dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. W organizmie ok. 40% jej masy przekształca się w biomasę bakterii, dalsze 40% przekształca się w kwasy tłuszczowe ochraniające śluzówkę jelita, zaś pozostała część zamienia się w kwas mlekowy przeciwdziałający rozwojowi drożdżaków i bakterii gnilnych. Występuje w obfitości w takich roślinach jak topinambur i cykoria. Szczególnie polecana do spożywania przez cukrzyków cukrzyków osoby odchudzające się.

Interferony – białkowe składniki komórek zwierzęcych (ludzkich), które uwalniają się lub syntetyzuja pod wpływem różnych stymulatorów i które przekazują innym komórkom zdolność hamowania namnażania (replikacji) wirusów; zwiększają aktywność układu odpornościowego.

Izotoniczne roztwory – roztwory o ciśnieniu osmotycznym równym ciśnieniu osmotycznemu płynów ustrojowych człowieka; ciśnienie osmotyczne roztworów izotonicznych wynosi ok. 3,1 atm. i odpowiada ciśnieniu osmotycznemu 0,14-molowego roztworu chlorku sodu (soli kuchennej).

 

J.

 

Jady bakteryjne – toksyny bakteryjne, substancje chemiczne wytwarzane przez bakterie.

 

K.

Kalcytonina – hormon wydzielany przez tarczycę.

Kancerogeny – czynniki rakotwórcze.

Kapilary – włosowate naczynia krwionośne.

Karoten – prowitamina A (prekursor witaminy A).

Karotenoidy – naturalne barwniki, żółtoczerwone węglowodory występujące w świecie roślinnym i zwierzęcym; nadają substancjom żółtą barwę, występują w jajach, maśle, marchwi itp.

Katabolizm – część przemiany materii prowadząca do rozpadu białek, węglowodanów, tłuszczów, kwasów nukleinowych (patrz: anabolizm).

Katalaza – jeden z najbardziej aktywnych enzymów należący do klasy oksyreduktaz; biologiczna rola katalazy polega na rozkładzie nadtlenku wodoru H2O2 - silnej trucizny komórkowej; katalaza występuje w każdej komórce u wszystkich organizmów z wyjątkiem bakterii beztlenowych; aktywność katalazy obniża się w przebiegu chorób nowotworowych.

Kataliza – zjawisko przyśpieszenia przebiegu reakcji pod wpływem katalizatorów, które nie zużywają się podczas reakcji (nie uczestniczą w reakcji); w organizmach żywych kataliza zachodzi pod wpływem enzymów.

Katalizatory – substancje, które przez obniżenie energii aktywacji (chemicznej) zmieniają szybkość przebiegu reakcji; katalizatory ujemne – inhibitory – zmniejszają szybkość zachodzenia reakcji, katalizatory dodatnie – zwiększają szybkość zachodzenia reakcji; w organizmach żywych katalizatorami są woda i produkty jej dysocjacji oraz enzymy.

Katepsyny – wewnątrzkomórkowe enzymy proteolityczne o optymalnym pH ok. 5,0; biorą udział m.in. w autolizie komórki.

Kazeina – sernik, białko z grupy fosfoproteidów, główny składnik białkowy mleka, w którym występuje w postaci rozpuszczalnego kazeinogenu, utrzymującego tłuszcze mleka w postaci zemulgowanej; kazeinogen pod wpływem kwasów lub enzymu renniny ulega przekształceniu w nierozpuszczalną kazeinę.

Keratyna – białko włókniste, zawiera dużą ilość siarki; występuje w skórze, we włosach, paznokciach, wełnie, rogach, piórach.

Kinazy – fosfotransferazy – enzymy należące do klasy transferaz; katalizują m.in. reakcję fosforylacji białek i w ten sposób regulują ich aktywność biologiczną.

Klirens nerkowy (clearance – j. ang.) – wskaźnik osocza, wartość charakteryzująca zdolność nerek do usuwania substancji z krwi.

Koenzymy – niebiałkowe składniki enzymów; najczęściej ich rola polega na przenoszeniu pewnych grup atomów z jednej cząsteczki na drugą lub wewnątrz tej samej cząsteczki; inne koenzymy przenoszą atomy wodoru lub elektrony (np. koenzym Q10); wiele koenzymów pozostaje w ścisłym związku z witaminami; rola biologiczna witamin polega na tym, że są częścią składową koenzymów.

Kolagen – białko o strukturze włókienkowej, będące głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej.

Komórki tuczne (heparynocyty) – owalne lub kuliste komórki występujące w komórce łącznej przewodu pokarmowego, skóry właściwej, a także ośrodkowego układu nerwowego.

Kompleksy immunologiczne – produkty reakcji łączenia się antygenu z przeciwciałem.

Kortykosterydy – hormony sterydowe wydzielane przez korę nadnerczy.

Kortyzol, hydrokortyzon – sterydowy hormon kory nadnerczy.

Kosmki jelitowe – walcowate uwypuklenia błony śluzowej jelita dochodzące do 1 mm wysokości; ułożone bardzo gęsto obok siebie (ok. 30 na 1 mm2), znacznie zwiększają powierzchnię chłonną jelita; ich rolą jest przede wszystkim zasysanie płynnych składników treści pokarmowej w jelitach.

Kreatynina – bezwodnik kreatyny, jest jednym z głównych związków azotowych wydalanych z moczem (obok mocznika).

Krew – płynna tkanka krążąca w układzie naczyń krwionośnych.

Krezole – związki aromatyczne, pochodne fenoli, działają silnie aseptycznie.

Krwinki białe – leukocyty – jądrzaste komórki krwi.

Krwinki czerwone – erytrocyty – bezjądrzaste komórki krwi.

Krwinki czerwone jądrzaste – erytroblasty – komórki macierzyste erytrocytów, obecne w szpiku kostnym; dojrzały erytrocyt nie ma jądra.

Krwinki płytkowe – płytki krwi, trombocyty, płytki Bizzozero – składniki krwi o nieokreślonym kształcie, powstają w szpiku kostnym; biorą udział m.in. w tzw. płytkowym mechanizmie krzepnięcia krwi.

Krwiomocz – hematuria – obecność krwi w moczu.

Kseroftalmia – nadmierna suchość spojówki („piasek w oczach”) i wysychanie rogówki oka w następstwie dużego niedoboru witaminy A.

Kwas adenozynotrójfosforowy - ATP.

Kwas cytrynowy – jeden z metabolitów cyklu Krebsa; w organizmie występuje w postaci cytrynianów (soli); bierze udział w gospodarce wapniowej.

Kwas dezoksyrybonukleinowy – DNA.

Kwas hialuronowy – podstawowy mukopolisacharyd tkanki łącznej, ciałka szklistego i powierzchni chrząstek stawowych; wiąże duże ilości wody (warunkuje prawidłowe uwodnienie substancji międzykomórkowych tkanki łącznej); stanowi naturalną barierę chroniącą tkanki przed inwazją bakteryjną.

Kwasica – wzrost stężenia jonów wodorowych w płynach ustrojowych spowodowany zwiększeniem zawartości kwasów lub utratą zasad.

Kwas mlekowy – końcowy produkt beztlenowej glikolizy; powstaje przez redukcję kwasu pirogronowego, która zachodzi na dużą skalę podczas intensywnej pracy mięśni, przy niedostatecznym zaopatrzeniu organizmu w tlen; zjawisku temu towarzyszy uczucie zmęczenia i bóle mięśni.

Kwas PABA – pabacyt – składnik kwasu foliowego.

Kwasy nukleinowe – związki wielkocząsteczkowe odgrywające podstawową rolę w funkcjonowaniu każdej komórki.

Kwas rybonukleinowy – RNA, kwas nukleinowy, bierze udział w biosyntezie białka, obecny w rybosomach.

Kwasy tłuszczowe – kwasy organiczne powstające przez hydrolizę tłuszczów.

 

L.

 

Laktaza – enzym z klasy hydrolaz rozkładający laktozę do glukozy i galaktozy; występuje w jelicie cienkim u niemowląt, u ludzi dorosłych nie występuje.

Laktoza – cukier mleczny występujący w mleku; podstawowy węglowodan przyjmowany przez niemowlęta z mlekiem matki i całkowicie pokrywający ich zapotrzebowanie na węglowodany.

Lektyny – białka znajdujące się we krwi i w pokarmach, mające własności agglutynyjace, tj. sklejajace; lektyny pokarmowe mogą sklejać komórki krwi.

Leukemia – białaczka.

Leukocytoza – zwiększona liczba leukocytów w 1 μl krwi (norma 4000-7000/ μl).

Leukopenia – zmniejszenie się liczby leukocytów we krwi obwodowej poniżej 4000/ μl.

Letril - inaczej: laetrile, amigdalina, amygdalina - witamina B17.

Liazy – czwarta klasa enzymów; katalizują reakcje rozkładu substratu bez udziału wody.

Limfa – chłonka – jeden z płynów ustrojowych zawierający limfocyty; nadmierne gromadzenie się limfy występuje przy zastoju żylnym i powoduje zwiększenie napięcia tkanek aż do stanu obrzęku.

Limfocyty – typ krwinek białych występujących we krwi i limfie; odgrywają dużą rolę w reakcjach immunologicznych.

Liofilizacja – odwadnianie (suszenie) uprzednio zamrożonych produktów poprzez sublimację w próżni kryształków lodu.

Lipazy – enzymy z klasy hydrolaz rozkładające tłuszcze; występują w sokach: trzustkowym, jelitowym oraz żółci.

Lipidy – tłuszcze lub organiczne związki tłuszczopodobne występujące w naturalnych tłuszczach i olejach (woski, fosfatydy, cerebryzydy, sterydy, karotenowce, lipoproteidy); odgrywają ogromną rolę w procesach odżywiania i rozmnażania komórek.

Lipoproteidy – białka złożone, w skład których wchodzą również tłuszcze; biorą udział w przenoszeniu związków nierozpuszczalnych w wodzie (np. witamin A, D, E, K).

Lizosomy – kuliste organelle komórkowe zawierające hydrolazy – enzymy rozkładające związki wielkocząsteczkowe; inaczej – skupiska enzymów.

Lizozym – muramidaza – enzym znajdujący się u człowieka w osoczu krwi, w ślinie, łzach, śluzie nosa, mleku kobiecym, tkankach; rozpuszcza wrażliwe bakterie żywe i martwe, w warunkach tlenowych i beztlenowych.

Lizyna – aminokwas występujący w białkach.

 

M.

 

Makrofagi – duże krwinki obdarzone zdolnością fagocytozy („pożerania” komórek).

Mannan – polisacharyd, występuje w postaci kompleksu z glukomannanem i białkiem.

Mannoza – monosacharyd obecny w mannanie.

Mediatory – przekaźniki, przenośniki, sustancje w postaci neurohormonów uwalniane na synapsach, pośredniczące w przekazywaniu impulsów nerwowych

-mero – część (j.gr.), np. oligomery. 

Metabolizm – procesy przemiany materii.

Metale ciężkie – grupa metali o gęstości większej niż 4,5g/cm3; bardziej znane to: arsen, cyna, cynk, kobalt, ołów, miedź rad, żelazo, złoto, rtęć, kadm, tor, uran; najważniejsze znaczenie toksykologiczne (negatywny wpływ na zdrowie) mają: rtęć, ołów, kobalt, kadm; po wchłonięciu metale ciężkie blokują aktywność enzymów, powodują uszkodzenia nerek, wątroby, ścian naczyń krwionośnych, krwinek i układu krwiotwórczego, układu nerwowego; niektóre działają rakotwórczo; powodują odczyny alergiczne.

Metaloproteidy – białka złożone zawierające metale; należą do nich również enzymy – ferrytyna, ceruloplazmina, anhydraza węglanowa.

Methemoglobina – utleniona postać hemoglobiny, nie mająca zdolności do przenoszenia tlenu i brania udziału w procesach oddechowych.

Metionina – aminokwas egzogenny zawierający siarkę.

Mewalonowy kwas – związek pośredni w szlakach syntezy lipidów, prekursor koenzymu.

Miażdżyca – choroba zwyrodnieniowa tętnic, prowadzi do zwężenia lub zamknięcia światła naczyń.

Migrena – zespół chorobowy, którego głównym objawem są napadowe, powracające bóle głowy.

Mineralokortykosteroidy – hormony wytwarzane w korze nadnerczy; regulują gospodarkę wodną i mineralną ustroju.

Mitochondria – podłużne organelle komórkowe wystepujące zwykle po kilkaset w komórce; ich rolą jest dostarczanie komórce energii zmagazynowanej w ATP.

Mitoza – podział komórki.

Molekuła – cząsteczka.

Monosacharydy – jednocukry.

Mucyny – główne białkowe składniki śliny powodujące jej lepkość; występują również w śluzówce żołądka, jelit, w żółci; chronią błony śluzowe oraż ścianki żołądka i jelit przed działaniem enzymów trawiennych.

Mukopolisacharydy – rodzaj polisacharydów (najważniejsze: siarczan chondroityny, heparyna, kwas hialuronowy).

 

N.

Neurohormony – hormony wytwarzane przez komórki nerwowe (m.in. wazopresyna, oksytocyna).

Neuron – komórka nerwowa, podstawowa jednostka morfologiczna i czynnościowa układu nerwowego.

Nieżyt – zapalenie błon śluzowych (nosa, oskrzeli, żełądka itp.).

Nukleony – cząsteczki elementarne (protony, neutrony).

 

O.

 

Obstrukcja – zaparcie.

-oligo – mało (j.gr.),np. oligomery. 

Osmoza – zjawisko polegające na przenikaniu rozpuszczalnika (np. wodę) przez przegrodę półprzepuszczalną (błona, membrana), która  nie przepuszcza substancji rozpuszczonej w rozpuszczalniku (np. soli rozpuszczonej w wodzie).

Osteoblasty – komórki kościotwórcze

Osteoklasty – komórki kościogubne.

Osteopenia – zmniejszenie się masy kości w wyniku słabnięcia procesów odbudowy kości (zwykle po 50 r. ż.).

Osteoporoza – utrata masy kości (zrzeszotowienie) objawiająca się zmniejszeniem gęstości utkania kostnego, ścieńczeniem korowej warstwy kości, zatarciem ich struktury beleczkowej; skutkuje silnymi bólami i kalectwem na skutek zapadania się kręgów, ich zmiażdżenia i wykrzywiania kręgosłupa (tzw. „garb wdowi”).

Organelle komórkowe -  elementy cytoplazmy komórek zwierzęcych i roślinnych, zróżnicowane strukturalnie i czynnościowo.

Otyłość – nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej podskórnej i okołonarządowej w całym ustroju.

 

P.

Pasteryzacja – rodzaj dezynfekcji płynów: niszczenie żywotnych form drodnoustrojów chorobotwórczych przez krótkotrwałe ogrzewanie płynu (np. mleka) do temp. 62-950C i następnie szybkie schładzanie.

Patogen – czynnik chorobotwórczy (np. chemiczny, fizyczny, biologiczny – np.wirusy, bakterie, grzyby), wywołujący określoną chorobę.

Pelagra – rumień lombardzki – przewlekła choroba spowodowana brakiem witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny).

Pentozy – pięciowęglowe cukry proste; najważniejszy to ryboza oraz dezoksyryboza.

Pepsyna – enzym trawienny rozkładający białka; wydzielany przez błonę śluzową żołądka w formie nieczynnego proenzymu pepsynogenu, który staje się aktywny w kwaśnym środowisku soku żołądkowego.

Peptydazy – enzymy z klasy hydrolaz, rozkładają wiązania peptydowe w białkach.

Peptydy – związki powstające w wyniku połączenia ze sobą kilku lub nawt kilkudziesięciu aminokwasów charakterystycznymi wiązaniami peptydowymi (przykłady: glutation, insulina, glukagon).

Peroksydacja lipidów – przyłączenie tlenu do tłuszczów (utlenienie tłuszczów), co skutkuje uszkodzeniem cząsteczek tłuszczów.

Peroksydazy – enzymy z klasy oksyreduktaz; wraz z katalazą chronią organizm przed nagromadzeniem się nadtlenku wodoru H2O2 (trucizny komórkowej).

Perystaltyka – ruchy robaczkowe, rodzaj ruchu jelitowego.

Pinocytoza – proces wchłaniania przez komórki rozpuszczonych w wodzie substancji prze wpuklenie błony komórkowej do wnętrza komórki, a następnie tworzenie i odrywanie się wypełnionych płynem pęcherzyków.

Placebo – środek pozbawiony działania leczniczego, o postaci identycznej z lekiem; stosowany przy badaniu działania klinicznego nowego leku.

Plamka żółta – miejsce na siatkówce oka, w obrębie tylnego bieguna gałki ocznej; jest miejscem najbardziej ostrego i precyzyjnego widzenia.

Podpuszczka – rennina (patrz dalej).

Polimery – szczególny rodzaj stanu materii. Polimery są makrocząsteczkami, w których powtarza się pewna określona grupa atomów zwana merem. Substratem wyjściowym do powstania polimeru jest jakiś związek mikrocząsteczkowy zwany merem.

Polisacharydy – wielocukry (poliozy, glikany) – rodzaj węglowodanów.

Pompa jonowa – mechanizm czynnego transportowania jonów przez błonę komórkową (pompy: jodowa, sodowo-potasowa, wapniowa).

Porfiryny – barwniki pirolowe, zasady organiczne mające wbudowany atom metalu: żelaza – hem, magnezu – chlorofil, kobaltu – witamina B12 (kobalamina).

Prostaglandyny – hormony tkankowe, pochodne nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Proteiny – białka.

Proteoglikany – związki cukrów i białek.

Proteoliza – rozkład białek pod wpływem enzymów proteolitycznych (proteaz) na peptydy i aminokwasy; proteoliza zachodzi w każdej komórce i jest pierwszym etapem katabolizmu białek.

Prowitaminy – związki, z których w organizmie powstają witaminy; organizm nie potrafi syntetyzować prowitamin i musi otrzymywać je w pokarmach; najważniejsze prowitaminy – karoteny α, β i γ (prowitaminy witaminy A) oraz pochodne cholesterolu (prowitamina witaminy D).

Przeciwciała – niweczniki, białka typu immunoglobulin, wytwarzane prze komórki plazmatyczne (śledziony, węzłów chłonnych, szpiku kostnego) i limfocyty.

Przekaźniki – mediatory, biologicznie czynne substancje pośredniczące w przekazywaniu pobudzenia w synapsie; należą do nich acetylocholina, aminy katecholowe, serotonina, niektóre aminkokwasy.

Przemiana materii – metabolizm – wszystkie procesy syntezy (anabolizm) i rozpadu (katabolizm) odbywające się w żywym ustroju, zapewniające wzrost ustroju, wytwarzanie ciepła do utrzymania temperatury ciała oraz dostarczanie energii wszystkim procesom życiowym.

Puryna – zasada organiczna, której pochodnymi są adenina i guanina; końcowym produktem metabolizmu puryny jest kwas moczowy.

 

 

R.

Rennina – podpuszczka, chymozyna – enzym trawienny wydzielany przez śluzówkę żoładka cieląt i innych zwierząt; przekształca kazeinogen mleka w nierozpuszczalna kazeinę.

Replikacja – proces odtwarzania materiału genetycznego DNA komórki.

Rodniki wolne rodniki -  atomy lub grupy atomów z przynajmniej jednym niesparowanym elektronem, obojętne elektrycznie lub naładowane; odgrywają decydującą rolę w przebiegu wielu reakcji chemicznych, m.in. w procesach zachodzących w organizmach żywych.

Rozedma płucnieodwracalny stan zwiększonej objętości przestrzeni powietrznych płuc, z zanikiem elementów sprężystych, pękaniem przegród międzypęcherzykowych i zmniejszaniem liczby naczyń włosowatych płuc; bardzo ciężka choroba.

Równowaga kwasowo-zasadowa – równowaga w ustroju między kwasami i zasadami, tj. związkami zdolnymi do przekazania jonu wodorowego zasadzie i związkami zdolnymi do przyjęcia tego jonu.

Rybosomy – organelle komórkowe będące miejscem syntezy białek komórki.

 

S.

Sacharaza – enzym z klasy hydrolaz rozkładający cukier sacharozę na glukozę i fruktozę.

Sacharoza – dwucukier (trzcinowy, buraczany), w skład którego wchodzi glukoza i fruktoza.

Sekretyna – hormon tkankowy wydzielany przez śluzówkę dwunastnicy pod wpływem zetknięcia się z nią kwaśnej treści pokarmowej żołądka.

Serotonina – hormon tkankowy, bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi, w procesach krzepniecia krwi i czynnościach ośrodkowego układu nerwowego (zwłaszcza w procesach psychicznych), „hormon szczęścia”.

Skatol – pochodna metylowa indolu.

Soki trawienne – substancje wydzielane przez gruczoły trawienne do przewodu pokarmowego, w ich skład wchodzą; ślina, sok żołądkowy, trzustkowy, żółć i sok jelitowy. 

Sterole – alkohole steroidowe rozpowszechnione w świecie zwierzęcym (zoosterole – np. cholesterol) i roślinnym (fitosterole).

Sterydy – związki organiczne zaliczane do tłuszczów; należą do sterydów: cholesterol, hormony kory nadnerczy, hormony płciowe, kwasy żółciowe, grupa witamin D oraz inne związki.

Stigmasterol – sterol roślinny występujący obficie w oleju sojowym i innych olejach roślinnych, w  burakach, selerach itp. roślinach; odgrywa dużą rolę w metabolizmie fosforanów.

Stres oksydacyjny – każde działanie zwiększające moc procesów oksydacyjnych (utleniania) w organizmie lub zmniejszające możliwości obrony substancji organizmu przed działaniami utleniającymi.

Suplementacja - wzbogacanie codziennego pożywienia o niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu witaminy, minerały i inne składniki niedostępne w dzisiejszym jadłospisie.

 

Supresja – tłumienie.

Synapsa – styk między komórkami nerwowymi w ośrodkowym układzie nerwowym i w zwojach nerwowych (zakończenie komórek nerwowych).

Synergizm – efekt synergetyczny (synergiczny) – zjawisko wzajemnego wzmocnienia działania dwóch lub więcej substancji wtedy, kiedy występują razem w danym środowisku.

 

T.

Tauryna – kwas aminosulfonylowy – związek występujący w żółci w połączeniu z kwasem cholowym jako kwas taurocholowy.

Terpeny – szeroko rozpowszechnione w przyrodzie czynne związki naturalne.

Tlenoterapia – leczenie tlenem.

Tlenowce – aeroby, drobnoustroje rozwijające się jedynie przy pełnym dostępie tlenu atmosferycznego; wytwarzają m.in. nadtlenek wodoru H2O2 – silną truciznę komórkową.

Tłuszczowce – lipidy.

Trombina – enzym przyśpieszający krzepnięcie krwi przez przekształcenie globuliny krwi fibrynogenu w nierozpuszczalną fibrynę (włóknik).

Trypsyna – enzym trawienny powstający w jelicie cienkim.

Tyrozyna – aminokwas stanowiący ok. 3% wszystkich aminokwasów w białkach; prekursor ważnych dla organizmu związków: koenzymu, adrenaliny, tyroksyny.

 

U.

Układ immunologiczny - układ odpornościowy – skomplikowany układ  złożony z narządów, naczyń chłonnych, błon śluzowych, komórek odpornościowych, enzymów, białek,  wolnych rodników biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.

Utleniacz – oksydant – związek, który dąży do oksydacji (utlenienia) innych cząsteczek poprzez odebranie im elektronów.

Utlenienie – oksydacja - odebranie elektronu od atomu lub czasteczki; reakcja chemiczna, w której tlen reaguje z inną substancją powodując jej przemianę chemiczną.

Uwodornienie (uwodorowanie) – proces chemiczny mający na celu nadanie płynnym olejom postaci stałej i polegający na bombardowaniu cząsteczek tłuszczu płynnego atomami wodoru; proces ten degraduje wartość odżywczą oleju i powoduje powstanie kwasów tłuszczowych nie występujących w przyrodzie i zwykle szkodliwych dla organizmu („transtłuszcze”).

 

W.

Wazopresyna – neurohormon produkowany w komórkach nerwowych jąder nadwzrokowych i przykomorowych podwzgórza.

Węglowodany – cukrowce, cukry, sacharydy - liczne substancje organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu, pochodzenia roślinnego, które stanowią w pożywieniu główne źródło energii.

Węzły limfatyczne – ograniczone skupiska tkanki limfatycznej, wielkości i kształtu ziarna fasoli, otoczone torebką łącznotkankową; umiejscowione na przebiegu naczyń limfatycznych w całym organizmie; są miejscem powtawania limfocytów, które zabiera limfa; spełniają rolę filtrów dla limfy wychwytując bakterie i toksyny; stanowią barierę ochronną dla ustroju; obserwuje się ich powiększenie w przypadku stanów zapalnych.

Wirus – czynnik chorobotwórczy zaliczany do najmniejszych drobnoustrojów lub cząsteczek złożonych, które mogą wzrastać i namnażać się w żywych komórkach roślin, zwierząt i ludzi.

Witamina – substancja organiczna niezbędna w niewielkich ilościach dla zdrowia i życia; większość witamin musi być przyjęta wraz z pożywieniem ze względu na niemożność ich wytwarzania przez organizm.

Wymiatacz wolnych rodników – antyoksydant – substancja zdolna do reagownia i neutralizowania wolnych rodników; w procesie tym sama zwykle ulega utlenieniu (oksydacji).

 

Z.

 

Zapalenie – reakcje zaburzenia równowagi (homeostazy) w obrębie tkanek zmienionych przez ich uszkodzenie na skutek działania różnych czynników; zwykle prowadzi do usunięcia lub zniszczenia szkodliwego czynnika.

 

d06ff99fe8e619305863d27e769e466c.jpg

Artykuły autora są fragmentami jego książek z cyklu „BARWY TWOJEGO ZDROWIA”:

  1. „Biomagnetyzm: cudowna moc w życiu” Cz.1. i Cz.2. (wydane)
  2. „Sekrety wody” (wydana)
  3. „Tajemnice suplementacji odżywiania” (w przygotowaniu do wydania).

Więcej na temat książek – na stronie autora.