Wypiek ten nie jest zwykłym wypiekiem jaki do tej pory zwykłeś jeść. Oto recepta na smaczne ciasto, które upieczemy ze zwykle dostępnych składników w 5 minut.
Wypiek ten nie jest zwykłym wypiekiem jaki do tej pory zwykłeś jeść. Z tego powodu postanowiłam dodać ten przepis jako artykuł.
Oto recepta na smaczne ciasto, które upieczemy ze zwykle dostępnych składników w... 5 minut.
Idealna pozycja dla leniuchów, którzy głodnieją w przerwie reklamowej.
Czego potrzebujemy
- 4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
- 6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
- 2 łyżeczki stołowe kakao
- 1 jajko
- 4 łyżeczki stołowe mleka
- 3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
- 0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
- kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)
Przygotowanie
1. Mąkę, cukier i kakao mieszamy razem w naczyniu.
2. Wbijamy jajko (żółtko i białko), mleko i olej i znowu mieszamy.
3. Wsadzamy do mikrofali na 3-4 minuty, ustawiając ją na max. 1000W.
4. Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie(!) i jemy. Smacznego!
Dodatkowe pomysły
- wysmaruj kubek margaryną, ciasto nie przylegnie do ścianek
- wersja extra: dodaj bakalie oraz kroplę aromatu rumowego
W czasie tworzenia tego przepisu wzorowałam się na stronie: www.dizzy-dee.com/recipe/chocolate-cake-in-5-minutes z której również pochodzą zdjęcia. No i oczywiście na swoich, 5 dniowych doświadczeniach :).