więcej informacji na stronie www.zdrowie-system.pl
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, więc w ciągu kilku godzin - a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej - wydalana jest z organizmu.
Odpowiednia ilość witaminy C nie tylko złagodzi dolegliwości i skróci czas infekcji, ale zmniejszy również ryzyko jej nawrotu!!
Witamina C:
- wzmacnia system immunologiczny,
- wzmaga odporność na choroby zakaźne,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- poprawia sprawność fizyczną,
- jest aktywatorem wielu enzymów,
- aktywizuje funkcje układu odpornościowego i chroni przed chorobami wirusowymi oraz nowotworami zwiększa odporność na choroby zakaźne(szczególnie przeziębieniowe),
- chroni przed skutkami stresu,
- przyspiesza gojenie się ran,
- odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym,
- bierze udział w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek,
- uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy,
- chroni przed skutkami stresu,
- pomaga we wchłanianiu żelaza,
- wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek,
- chroni przed szkorbutem,
- pomocna przy: zaćmie, cukrzycy, astmie, alergii.
Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie
i dlatego jest mniej stabilna w żywności;
łatwiej ginie podczas gotowania i przetwarzania.
Aby dostarczyć organizmowi wymaganych ilości witaminy C, konieczne jest przyjmowanie preparatóew uzupełniających.
Witaminę C odkrył Węgier, Albert Szent-Gyorgyi. Udało mu się jako pierwszemu wyodrębnić ją z papryki. Za odkrycie to dostał w 1937 r. nagrodę Nobla. Witamina C znajduje się w wielu warzywach i cytrusach, lecz jej najlepszym naturalnym źródłem jest owoc dzikiej róży.
Do celów leczniczych witaminę C pozyskuje się właśnie z owocu dzikiej róży, bo w nim można ją znaleźć razem z bioflawonoidami, które wzmacniają działanie kwasu askorbinowego.
Organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować bioflawonoidów, więc ich źródłem musi być pożywienie. Ta grupa związków często jest stosowana w przypadku urazów w sporcie.
Bioflawonoidy skutecznie łagodzą ból, jak również dolegliwości spowodowane niskim poziomem wapnia w surowicy.
Współdziałając z witaminą C, chronią wewnętrzną strukturę naczyń włosowatych, zapobiega ich pękaniu i tworzeniu się "pajączków" z pękniętych naczyniek na twarzy, na nosie, na nogach. Tym samym wspomaga leczenie żylaków.
Inny noblista, Linus Pauling, sławny biochemik, uważał, że witamina C może być skutecznym środkiem przeciw wielu chorobom: od przeziębienia aż, do nowotworów.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest większe przy:
- gorączce, chorobach zakaźnych, cukrzycy, nadczynności tarczycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach,
- stosowaniu pigułek antykoncepcyjnych, sterydów, leków przeciwbólowych i aspiryny,
- paleniu papierosów, nadużywaniu alkoholu,
- u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich,
- u osób prowadzących aktywny tryb życia,
- podczas intensywnego wzrostu,
- podczas przewlekłych dializ,
- przy dużych wysiłkach wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, dlatego sportowcy, szczególnie przed zawodami, powinni przyjmować większą dawkę tej witaminy.
UWAGA!
W naturalnej witaminie C cząsteczki kwasu askorbinowego łączą się ze sobą tworząc, zwielokrotnione, skomplikowane chemicznie cząsteczki, przez co jego działanie jest znacznie dłuższe niż działanie prostego, syntetycznego kwasu askorbinowego.
Witamina C łatwo ulega rozkładowi. Jest wrażliwa na światło, temperaturę i wilgoć. Dlatego preparaty zawierające witaminę C należy przechowywać w odpowiednich warunkach.