JustPaste.it

witamina C - podstawa do wszelkiego zdrowia

więcej informacji na stronie www.zdrowie-system.pl

więcej informacji na stronie www.zdrowie-system.pl

 

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, więc w ciągu kilku godzin - a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej - wydalana jest z organizmu.

Odpowiednia ilość witaminy C nie tylko złagodzi dolegliwości i skróci czas infekcji, ale zmniejszy również ryzyko jej nawrotu!!

Witamina C:

  • wzmacnia system immunologiczny,
  • wzmaga odporność na choroby zakaźne,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • poprawia sprawność fizyczną,
  • jest aktywatorem wielu enzymów,
  • aktywizuje funkcje układu odpornościowego i chroni przed chorobami wirusowymi oraz nowotworami zwiększa odporność na choroby zakaźne(szczególnie przeziębieniowe),
  • chroni przed skutkami stresu,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym,
  • bierze udział w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek,
  • uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy,
  • chroni przed skutkami stresu,
  • pomaga we wchłanianiu żelaza,
  • wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek,
  • chroni przed szkorbutem,
  • pomocna przy: zaćmie, cukrzycy, astmie, alergii.

Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie

 i dlatego jest mniej stabilna w żywności;

łatwiej ginie podczas gotowania i przetwarzania.

Aby dostarczyć organizmowi wymaganych ilości witaminy C, konieczne jest przyjmowanie preparatóew uzupełniających.

Witaminę C odkrył Węgier, Albert Szent-Gyorgyi. Udało mu się jako pierwszemu wyodrębnić ją z papryki. Za odkrycie to dostał w 1937 r. nagrodę Nobla. Witamina C znajduje się w wielu warzywach i cytrusach, lecz jej najlepszym naturalnym źródłem jest owoc dzikiej róży.

Do celów leczniczych witaminę C pozyskuje się właśnie z owocu dzikiej róży, bo w nim można ją znaleźć razem z bioflawonoidami, które wzmacniają działanie kwasu askorbinowego.

Organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować bioflawonoidów, więc ich źródłem musi być pożywienie. Ta grupa związków często jest stosowana w przypadku urazów w sporcie.

Bioflawonoidy skutecznie łagodzą ból, jak również dolegliwości spowodowane niskim poziomem wapnia w surowicy.

Współdziałając z witaminą C, chronią wewnętrzną strukturę naczyń włosowatych, zapobiega ich pękaniu i tworzeniu się "pajączków" z pękniętych naczyniek na twarzy, na nosie, na nogach. Tym samym wspomaga leczenie żylaków.

Inny noblista, Linus Pauling, sławny biochemik, uważał, że witamina C może być skutecznym środkiem przeciw wielu chorobom: od przeziębienia aż, do nowotworów.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest większe przy:

  • gorączce, chorobach zakaźnych, cukrzycy, nadczynności tarczycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach,
  • stosowaniu pigułek antykoncepcyjnych, sterydów, leków przeciwbólowych i aspiryny,
  • paleniu papierosów, nadużywaniu alkoholu,
  • u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich,
  • u osób prowadzących aktywny tryb życia,
  • podczas intensywnego wzrostu,
  • podczas przewlekłych dializ,
  • przy dużych wysiłkach wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, dlatego sportowcy, szczególnie przed zawodami, powinni przyjmować większą dawkę tej witaminy.

UWAGA!

W naturalnej witaminie C cząsteczki kwasu askorbinowego łączą się ze sobą tworząc, zwielokrotnione, skomplikowane chemicznie cząsteczki, przez co jego działanie jest znacznie dłuższe niż działanie prostego, syntetycznego kwasu askorbinowego.

Witamina C łatwo ulega rozkładowi. Jest wrażliwa na światło, temperaturę i wilgoć. Dlatego preparaty zawierające witaminę C należy przechowywać w odpowiednich warunkach.