Przedsiębiorca twierdzi, że wynalazł maszynę, która w ciągu kilku minut zamienia butelkę taniego sikacza w wino z dobrego rocznika.
Wynalazca Casey Jones mówi o gadżecie za 350 £ wykorzystującym technologię ultradźwiękową do uzyskania skutków starzenia alkoholu przez dziesiątki lat przez zderzania cząsteczek wewnątrz butelki.
Ultradźwiękowemu Postarzaczowi Wina, który wygląda jak zwykły kubełek do lodu, zajmuje 30 minut pracy i zawsze zyskuje uznanie angielskich producentów wina.
Jones, 53, Możesz włożyć do tej maszyny pospolity sikacz po 3,99 funtów za butelkę i przekształcić go w butelkę najlepszego rocznika, która kosztuje setki.
To działa na każdy alkohol, który smakuje jak starszy, nawet butelka berbeluchy może smakować jak 8‑letnie Single Malt.
Zmiany chemiczne polepszają wygląd i bukiet trunku, alkohol jest łatwiejszy do wydalenia przez nerki i dzięki temu kac praktycznie się nie przytrafia.
Próbowałem na soku pomarańczowym po tym, jak widziałem podobne urządzenie w Stanach Zjednoczonych. Nie tylko poprawia smak, ale też rozjaśnia.
Dodaje, Co rok widzę tysiące wynalazków, niektóre z nich są trochę szalone, ale na każdą tonę węgla trafia się diament.
Spośród wszystkich wynalazków, z którymi się zetknąłem, ten zdumiał mnie najbardziej z powodu wpływu, jaki wywiera na alkohol.
Andre Jones (niespokrewniony), mistrz winiarski, który rocznie produkuje 40000 butelek wina w rodzinnym Buzzard Valley Vineyard, w pobliżu Tamworth, Staffs, powiedział, że był pod wrażeniem tego gadżetu.
Casey wziął jedną z naszych butelek i przywiózł ją do nas z powrotem, aby spróbować po tym, jak była w jego maszynie. Byłem zdumiony, że ją zdecydowanie postarzył.
Oczywiście, nie można zmienić odmiany winogron, ale to znaczy, że stosunkowo słabe odmiany mogą być doprowadzone do smaku z o wiele wyższej półki.
Chciałbym wypróbować na niektórych gatunkach śródziemnomorskich jak Rioja czy Shiraz.
To może mieć zastosowanie w tych restauracjach, które kupują wina do £ 10000 za sztukę.
Przypuszczam, że jest technicznie możliwe, żeby kupić dobre dwu czy trzyletnie wino i postarzyć je, żeby smakowało jak wino dwudziestoletnie.
Wino jest najlepsze około pięciu lat od wyprodukowania, to może ułatwić domowym winiarzom uzyskiwanie smaku starego wina.
Niemniej jednak ostrzega restauracje i bary przed próbą sprzedaży tańszego wina, jako droższego tylko dlatego, że zostało przepuszczone przez maszynę.
Muszę powiedzieć klientom, to nie była całkiem prawdziwa sprawa, powiedział.
Źródło: Nick Britten