JustPaste.it

Jaszczurki

Jaszczurki mają wydłużony kształt ciała i przeważnie dobrze rozwinięte nogi. W grupie tej znamy jednak szereg gatunków beznogich (np. padalec) lub o zmarniałych, szczątkowych odnóżach. Ogon większości jaszczurek jest kruchy, łatwo łamliwy i ma zdolność regenerowania.

Ciało wszystkich jaszczurek pokryte jest łuskami i tarczkami rogowymi, które spoczywają często na podkładkach kostnych (padalec). Łuski brzuszne jaszczurek są często nieco większe od grzbietowych i bocznych, jednak nigdy nie występują u nich tarczki brzuszne. Czaszka omawianych gadów ma trwale złączone ze sobą kości szczęk, co pozwala im na zjadanie pokarmu o niewielkich rozmiarach.

 

0190240297c77b6b54c0b08e1d143a56.jpg

Zęby jaszczurek europejskich są niewielkie, drobne, nie mogą więc nimi zadawać głębszych ran. Poza nielicznymi wyjątkami jaszczurki są zwierzętami niejadowitymi, żywiącymi się stawonogami i innymi drobnymi zwierzętami lądowymi - rzadziej pokarmem roślinnym. Są to przeważnie zwierzęta zwinne, aktywne. Wspinają się dobrze po stromych powierzchniach, grzebią nory, dobrze pływają, lecz w większości wyraźnie unikają wody.

 

 

Jaszczurki są jajorodne lub jajożyworodne.