Według badania, zredukowana forma koenzymu Q10 była lepiej wchłaniania niż standardowa forma ogólnodostępna podczas badań na osobach starszych.
Badanie opublikowane w tym miesiącu w Journal of Functional Foods przeanalizowało biodostępność CoQ10 marki Californian Soft-Gel Technologies Inc (SGTI).
Autorzy badania twierdzą, że produkt tej firmy ma „dużo lepszą” biodostępność w porównaniu z produktem Kanadyjskiej firmy Nutri-Chem. Badanie było przeprowadzone w KGK Synergize clinic in London, ON, Kanada.
SGTI sprzedaje CoQH-CF jako „ulepszony system przenoszenia ubichinolu” (zredukowana forma CoQ10). CF (z ang. crystal-free) oznacza formę nie krystalicznę, ponieważ CoQ10 naturalnie występuje w formie kryształu/proszku.
Problemy z absorpcją
CoQ10 jest silnym antyoksydantem, który odgrywa istotną rolę w produkcji energii w mitochondriach – tzw. „elektrowniach” komórki – poprzez udział w produkcji ATP tzw. „obiegiem energii” organizmu.
Został on zbadany ze względu na rolę jaką pełni w zdrowiu poznawczym, zdrowiu serca oraz zapobieganiu starzenia (forma doustna i miejscowa). Wpływa również korzystnie na chorych na anginę, zawał serca oraz nadciśnienie.
Zastosowanie CoQ10 w suplementach diety, w szczególności w USA, zostało wypromowane poprzez wzrost popularności statyn, które usuwają z organizmu naturalne zasoby CoQ10.
Jednakże, CoQ10 nie jest łatwo wchłaniany przez organizm co przyczyniło się do udoskonalenia jego biodostępności – lub poziomów zbliżonych do tych w krwiobiegu człowieka.
Steve Holtby, prezes i przewodniczący firmy SGTI będącej sponsorem nowych badań powiedział: Największym problemem jest wchłanianie CoQ10, więc zamiast skupiać się na jego biologicznych funkcjach należy pracować nad jego lepszą absorpcją.”
„Odkryliśmy, że użycie d-limonenu (stosowanego w żywności) rozbiło kryształy CoQ10 nie naruszając jego struktury chemicznej, a mniejsze molekuły CoQ10 oznaczają jego lepsze wchłanianie (…) Badanie to pokazuje wyjątkową absorpcję w grupie starszych osób, nasz CoQH-CF ma optymalne korzyści skuteczności płynące z koenzymu Q10 wykazane w długoletnich badaniach skuteczności, mówi Steve Holtby.
Badanie z podwójnie ślepą próbą
Do badanie wybrano 10 zdrowych osób w wieku ponad 60 lat; 8 kobiet i 2 mężczyzn.
Przypadkowo podano im pojedynczą dawkę jednego z dwóch badanych substancji z których każda miała zawierać 100mg CoQ10.
Produkt SGTI był podany w żelowych kapsułkach, natomiast produkt Nutri-Chem w twardych kapsułkach.
Pobrano próbki krwi przed podaniem CoQ10 oraz na pusty żołądek. Następnie podano dawkę testową wraz ze śniadaniem i wodą.
Kolejne próbki krwi pobrano po 2, 4, 5, 6, 8 i 12 godzinach od podania preparatu. Jedzenie podano po 4 i 8 godzinnych próbach. Potem pacjenci opuścili klinikę i wrócili na kolejne badania krwi 24, 48 i 72 godzin później.
„Chociaż schematy krzywej osocza były podobne, według wyników reakcja całkowitej zawartości CoQ10 była 4,3 krotnie (430 %) wyższa po suplementacji CoQH-CF w porównaniu z tradycyjnym preparatem zawierającym CoQ10”, twierdzą badacze.
Ponadto, „zredukowana forma CoQH-CF przewyższała tradycyjną formę preparatu względem biodostępności i sugeruje konieczność rozważenia tego preparatu nie tylko jako suplementu diety, ale również do stosowania w klinikach.”
Źródło: Stephen Daniells