Login lub e-mail Hasło   

Kuracja czosnkowa

Przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, zima – te ciągłe zmiany temperatury, aury - powodują, że jesteśmy narażeni na przeziębienia i choroby.
Wyświetlenia: 7.946 Zamieszczono 22/03/2009

Ponieważ jest przedwiośnie, to podaję szybką do sporządzenia uodporniającą miksturę (stosowanie pozytwywnie wypróbowane) za autorką książek o tematyce zdrowego żywienia panią Ireną Gumowską. Nazwała ten specyfik „winkiem czosnkowym”.

Do sporządzenia tego specyfiku potrzebne są następujące składniki:

1.         woda – 1 litr,

2.         cytryna – dojrzałe 3 sztuki,

3.         czosnek – 24 sztuk dużych ząbków,

4.         naczynie szklane - najlepiej, lub garnek o pojemności maksymalnie 1,5 litra.

Po przygotowaniu powyższych składników przystępujemy do sporządzania tego specyfiku:

ad. 1. litr wody wcześniej zagotowujemy i schładzamy do temp. pokojowej,

ad. 2. cytryny po umyciu obieramy, kawałkujemy i wyciskamy sok w przygotowanym naczyniu np. tłuczkiem do ziemniaków,

ad. 3. czosnek obieramy i rozgniatamy wrzucając uzyskaną miazgę do naczynia,

ad. 4. schłodzoną wodą zalewamy wymienione składniki przygotowane w naczyniu i odstawiamy na 24 godz. Po dobie przecedzamy zlewając miksturę do butelek, a następnie wstawiamy do lodówki.

Specyfik przyjmujemy najkorzystniej w trakcie jedzenia, by nie podrażniać żołądka:

- zapobiegawczo przed snem pijemy porcję jednego kieliszka 25 gram.

  Rano nie będzie czuć wypitego czosnku.

Kurację można powtórzyć po około trzech miesiącach,

- w czasie choroby wypijamy porcję kieliszka trzy razy dziennie. Porcja uzależniona od postury.

Będziemy uodpornieni lub łagodniej przechodzili stany zapalne organizmu.

Osoby o tendencji do niskiego ciśnienia muszą być bardzo ostrożne przy spożywaniu tego specyfiku. Dzieciom od trzeciego roku życia podaje się dawki o połowę mniejsze.

Podobne artykuły


110
komentarze: 47 | wyświetlenia: 159624
41
komentarze: 45 | wyświetlenia: 139699
37
komentarze: 33 | wyświetlenia: 352170
29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 369538
43
komentarze: 35 | wyświetlenia: 5040
33
komentarze: 23 | wyświetlenia: 105364
31
komentarze: 19 | wyświetlenia: 9811
33
komentarze: 10 | wyświetlenia: 105530
20
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1148
 
Autor
Artykuł



Ciekawy sposób, tak czosnku jeszcze nie brałam, muszę raz spróbowac dla odmiany. Choćteż przesadzić nie można, po potem "wychodzi"zapach skórą. Ja do mojego czosnku na wieczór biorę rano rutinacee max i taka kombnacja działa w tym roku najlepiej, no i unikam kichającej rodziny :) Sama jestem zdrowa.

Szanowna Mojra3!
Jeżeli spraktykujesz to proszę tu swoje spostrzeżenia opisać - będziemy bardzo - ja i czytający ten tekst wdzięczni za Twoje doświadczenia. Ja uodparniam się co roku jesienią, a więc to jest ten okres. A więc do dzieła.
Pozdrawiam
Sław



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska