Login lub e-mail Hasło   

Kawa i jej gatunki

Czy próbowałeś już wszystkich gatunków kawy?
Wyświetlenia: 20.019 Zamieszczono 10/05/2009

gatunki kawy

Coffea Rousta - kawa robusta (coffea conephora)

Odkryto ją w 1860r w Ugandzie a następnie w Kongu. Naturalie rośnie w środowisku wilgotnym i gorącym, jest najbardziej odpornym na choroby i szkodniki gatunkiem. Ziarno z tych krzewów jest mniejsze, w róznych kolorach zależnie od gatunku.

Ze względu na dużo gorszą jakość w smaku używana głównie jako dodatek do innych łagodniejszych kaw. Gatunek uprawiany jest w : Afryce Zachodniej, Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii (tam wtystępuje pod nazwą Conilon). Owoce tego krzewu dojrzewają w ciągu od 9 do 11 miesięcy jednak sam krzew owocuje dużo wcześniej niż Coffea Arabica bo już po 2 -3 latach.

Coffea Arabica - kawa arabska

Gatunek ten pochodzi z Etiopii. Uprawiany jest w: Jemenie, Indiach, Indonezji, w basenie Morza Karaibskiego, w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Afryce. Coffea arabica to krzew górski, daje duże ziarno, z którego można uzyskać dobrej jakości kawę bez innych domieszek.

Owoce tego krzewu dojrzewają w ciągu od 6 do 8 miesięcy.

Coffea Arabusta - hybryda

Krzyżówka Coffea Arabica i Coffea Rousta, wychodowana na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Smakiem przypomina arabice a odpornościa robuste

Coffea Excelsa

Jedna z najstarszych krzyżówek uprawiana w Afryce Równikowej

Kopi Luwak, kawa Luwak

Jeden z najbardziej cenionych przez koneserów gatunków kawy jest zbieranych przez... cywety. Te dzikie zwierzęta, przypominające nieco koty, odwiedzają w nocy indonezyjskie plantacje i spośród owoców, które opadły na ziemię, wybierają te najsmaczniejsze.

Cywety zużywają jagody kawy z wyjątkiem ziaren, które połykają. Soki trawienne zwierząt rozpuszczają część skorupki, pozbawiając ziarna części goryczy. Pracownicy plantacji zbierają następnie odchody cywet i wybierają z nich ziarna, z których powstaje kopi luwak (nazwa ta jest połączeniem słów "kawa" i "cyweta"), bardzo delikatny gatunek kawy, ceniony ponoć przez brytyjską rodzinę królewską.

O tym, jak ceniony jest to napój świadczy jego cena. Funt (0,45 kg) kopi luwak kosztuje 600 dolarów, a w jednym z pięciogwiazdkowych hoteli w Hongkongu za filiżankę tej kawy trzeba zapłacić 30 USD.

Całą historię można by uznać za miejską legendę, gdyby nie fakt, iż postanowił ją sprawdzić Massimo Marcone, jeden ze światowych ekspertów ds. żywności. Badał on kopi luwak w swoim laboratorium na kanadyjskim University of Guelph.

Odkrył, że rzeczywiście soki trawienne cywet pozbawiają ziarna części kofeiny, dzięki czemu nie wpływa ona tak pobudzająco jak inne gatunki kawy. Ponadto enzymy rozkładają też białka, odpowiedzialne za gorzki smak kawy, co powoduje, że Kopi Luwak jest bardzo delikatna.

Marcone wybrał się też osobiście na Sumatrę, gdzie zebrał odchody cywet zawierające ziarna kawy i użył ich do opracowania "wzorca" kopi luwak. Odkrył przy okazji, że miłośnicy tego gatunku kawy mogą łatwo paść ofiarą oszustów. Porównując zebraną przez siebie kawę z odchodów z kawą dostępną w handlu obliczył, że 42% Kopi Luwak znajdujących się na sklepowych półkach jest sfałszowana.

Kawa jest tym cenniejsza, że jej podaż jest bardzo ograniczona. Na światowy rynek trafia rocznie nie więcej niż 500 kilogramów prawdziwej kopi luwak.

Coffea Liberica - kawa liveryjska

Gatunek odkryty na początku XX w. w Gwinei, daje nardzo duże ziarno o słabym smaku i zapachu. Służy głównie jako dopełniacz do droższych mieszanek.

 

Zdjęcie pochodzi z pl.wikipedia.org

 

Bibliografia:

www.kopalniawiedzy.pl

pl.wikipedia.org

Podobne artykuły


131
komentarze: 42 | wyświetlenia: 101261
23
komentarze: 14 | wyświetlenia: 9906
16
komentarze: 3 | wyświetlenia: 10962
40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 16453
39
komentarze: 24 | wyświetlenia: 21272
34
komentarze: 21 | wyświetlenia: 17825
32
komentarze: 27 | wyświetlenia: 5314
32
komentarze: 19 | wyświetlenia: 4451
30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 25045
24
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13092
23
komentarze: 23 | wyświetlenia: 2432
20
komentarze: 8 | wyświetlenia: 22755
20
komentarze: 6 | wyświetlenia: 25720
 
Autor
Artykuł



O tym Kopi Luwak było w filmie "The Bucket List" :)

O może to jakiś guciowy film. Kocham kino, ale ostatnio w kinematografii pustka więc dzięki za kilka tytułów.Efciu Konefciu.

Szkoda że inne kawy tak mało opisane...

Kopi luwak był w galileo na tv4

Kawę arabską o nazwie "Arabica" to też parzy się w specjalny sposób - gotując parę minut 2 łyżeczki kawy na szklankę wody. Wychodzi z tego taki ekstrat że palce lizać. No i starcza jej dosłownie na 2 łyczki i to wystarczy. Ma wspaniały smak i jest mocna i zdrowa! Pychotka! Tajemnicę sporządzania takiej kawy w specjalnych tygielkach mają gospodarze domu. :-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska