Login lub e-mail Hasło   

Jedzmy jajka w całosci

Zdrowe skorupki od jajek
Wyświetlenia: 1.629 Zamieszczono 02/08/2009

  Przez długi okres czasu skorupki jaj były uważane za niezdrowe a nawet szkodliwe. Tymczasem naukowcy z Niemiec i Węgier doszli do wniosku że skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni  którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów. Smacznego

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1597
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 917
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1199
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1182
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 462
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 585
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 766
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 762
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1032
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1601
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 508
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1122
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 996
 
Autor
Dodał do zasobów: bangor
Artykuł

Powiązane tematy





Czy jadł ktoś kiedyś skorupki?
Jak smakują?

  lilith123  (www),  03/08/2009

Jak się dobrze zmieli i dorzuci np. do twarożka z zieleniną to praktycznie nie wyczuwa się smaku. Same mają lekki ,ale trudny do opisania smak:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska