Login lub e-mail Hasło   

Zapuszkowane smaki

Zakup puszki, np. z Pasztetem Podlaskim nie byłby dziś tak prosty i popularny, gdyby nie rewolucyjny wynalazek Nikolasa Apperta. Dzięki niemu, od XVIII wieku konserwowanie żywno...
Wyświetlenia: 1.064 Zamieszczono 28/10/2009

Zakup puszki, np. z Pasztetem Podlaskim nie byłby dziś tak prosty i popularny, gdyby nie rewolucyjny wynalazek Nikolasa Apperta. Dzięki niemu, od XVIII wieku konserwowanie żywności w metalowych puszkach, jest jednym z najczęściej stosowanych sposobów przechowywania żywności.

Apertyzacja zamiast pasteryzacji

Francuski wynalazca Nikolas Appert odkrył 60 lat przed Ludwikiem Pasteurem metodę sterylizacji żywności w wysokiej temperaturze. Do prac nad tą metodą zachęcił go konkurs ogłoszony przez Napoleona Bonaparte, który szukał sposobu długotrwałego przechowywania żywności podczas kampanii wojennych. Appert spędził nad badaniami 14 lat. Badania zakończyły się sukcesem i w 1810 roku otrzymał nagrodę 12 000 franków za swoje odkrycie. To on również, w 1802 r. założył pierwszą fabrykę konserw przemysłowych. Niestety, jako prawdziwy pasjonat, nie dbał o patenty, czy choćby trzymanie tajników konserwowania żywności w tajemnicy. Dlatego dziś znana jest głównie metoda pasteryzacji, a o apertyzacji mało, kto słyszał.

Trwałość = Wygoda

Kilkaset lat temu gospodyniom domowym nie przyszło nawet na myśl, że aby zjeść kawałek pasztetu nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, pieczołowicie mieląc mięsa, podroby i warzywa. Nie podejrzewały nawet, że przyszłe pokolenia, będą mogły po prostu pójść do sklepu i kupić porcję pasztetu w ulubionym smaku, w wygodnej metalowej puszce i sięgnąć po nią wówczas, gdy przyjdzie im ochota. Wspomniany już Pasztet Podlaski można przechowywać w szczelnie zamkniętej, sterylizowanej puszce nawet przez dwa lata. Nie tracąc przy tym nic z jego walorów smakowych. Może właśnie dlatego znika on z polskich półek co sekundę.

Podobne artykuły


10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1377
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 904
9
komentarze: 172 | wyświetlenia: 185
6
komentarze: 55 | wyświetlenia: 1734
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 430
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 784
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141538
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 238379
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 110328
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 121961
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Słyszałem już o tym, ale historia jest na pewno ciekawa :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska