Login lub e-mail Hasło   

Nowy supernapój - sok z buraka ćwikłowego!

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.aif.ru/health/article/28595
Uratuje od nadciśnienia i zastąpi napoje energetyzujące.
Wyświetlenia: 42.292 Zamieszczono 14/11/2009

(Artykuł na http://www.aif.ru/health/article/28595 - z rosyjskiego tłumaczył: Pinopa)

Brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Przy słowie "superprodukt" wyobrażamy sobie mieszankę jakichś egzotycznych owoców, które rosną wyłącznie w jednej wiosce w Indonezji, oraz mięsa zwierzęcia, które jest hodowane na zboczu jednej jedynej afrykańskiej góry. Rzeczywistość jest znacznie bardziej prosta - superpożytecznymi mogą być najbardziej zwykłe produkty, jednak z tego powodu, że przyzwyczailiśmy się do nich, widząc je na swoich stołach na codzień, nie przyjdzie nam do głowy zastanawiać się nad ich własnościami. Na szczęście, robią to za nas uczeni: brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Według badaczy z Uniwersytetu w Exeter sok z buraka ćwikłowego może, po pierwsze, wystąpić w roli napoju energetyzującego. Doświadczenia wykazały, że zwiększa on o około 16% wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłuższej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia. Przyczyniają się do tego sole istniejące w buraku ćwikłowym, które obniżają procesy utleniające w organizmie, zwiększając tym samym zdolność oszczędnego wydatkowania energii.

Jak zapewniają uczeni, taki efekt nie może być osiągnięty żadnymi innymi znanymi ludzkości środkami. Uważają oni, że ich odkrycie wezmą pod uwagę nie tylko zwykli ludzie, ale także profesjonalni sportowcy: sok z buraka ćwikłowego jest faktycznie nowym - dozwolonym - rodzajem dopingu. Na dodatek sok będzie pożyteczny dla ludzi cierpiących na zakłocenia procesów metabolicznych, zakłocenia w pracy układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie.

W trakcie badań uczeni przeprowadzili badania z grupą mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. W ciągu sześciu dni dostawali oni sok z buraka ćwikłowego (500 ml dziennie), a następnie przeprowadzili z nimi serię testów fizycznych. W następnym etapie zamiast soku uczestnicy dostawali przez taki sam okres placebo, a potem testy zostały powtórzone.

Zgodnie z oczekiwaniami uzyskane przez uczestników badań wskaźniki po "buraczanym" teście były znacznie wyższe. Badani mogli dłużej i szybciej jeździć na rowerze, nie męczyli się, a po próbie obciążeniowej mieli lepsze samopoczucie. Na razie medycy nie poznali dokładnie mechanizmu działania soku na nasze samopoczucie, ale planują dalej prowadzić badania w tym kierunku.

Jednocześnie badacze również stwierdzili, że pod wpływem soku z buraka ćwikłowego badane osoby nie miały żadnych problemów z nadciśnieniem krwi. Nawet podczas fizycznych obciążeń ciśnienie krwi pozostawało w granicach normy.

Te dane potwierdzają wyniki wcześniejszych badań, ktore wskazywały, że sok z buraka ćwikłowego ma zdolność regulowania cisnienia krwi. Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyraźne obniżenie cisnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie ciśnienia osiąga swój szczyt i trwa około 24 godziny.

To może być bardzo dobrą nowiną dla miliardów nadciśnieniowców, którzy walczą z nadciśnieniem za pomocą regularnego przyjmowania tabletek. Według statystyki około 25% ludności całej planety cierpi z powodu tej dolegliwości, a do 2025 roku ich liczba zbliży się do 30%. Tymczasem nadciśnienie jest uważane za przyczynę około 50% wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego i prawie 75% zawałów serca.

- Myślę, że picie soku z buraka ćwiklowego pomoże zarówno w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, jak również pomoże rozwiązywać już istniejące problemy, pomoże obniżyć procent nadciśnieniowców na świecie - cytuje prof. Ahluwalię "Science Daily".

Porada na czasie
W odróżnieniu od tradycyjnej, narodowa medycyna dawno wykorzystuje sok z buraka ćwikłowego dla bardzo różnorodnych celów, w tym także i dla leczenia nadciśnienia. Na przykład, znany uzdrowiciel Genadij Małachow zaleca stosowanie następującej recepty na podwyższone ciśnienie:
- starty na tarce korzeń chrzanu należy zalać zimną wodą i pozostawić na noc,
- rano do chrzanu należy dodać pół szklanki soku marchwi i pół szklanki soku z buraka ćwikłowego,
- można dodać sok z połówki cytryny i miodu do smaku - miod dobrze wiąże ze sobą zmieszane składniki.
Mieszankę należy spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej na 30-40 minut przed jedzeniem.

Chcesz pokazać jakiś tekst znajomym? Po prostu wklej go
i przekaż im otrzymany link.
justpaste.it

Podobne artykuły


32
komentarze: 18 | wyświetlenia: 144851
34
komentarze: 34 | wyświetlenia: 14228
30
komentarze: 13 | wyświetlenia: 12512
25
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1882
28
komentarze: 13 | wyświetlenia: 2443
30
komentarze: 59 | wyświetlenia: 1155
22
komentarze: 17 | wyświetlenia: 1879
27
komentarze: 49 | wyświetlenia: 1840
57
komentarze: 65 | wyświetlenia: 14404
50
komentarze: 31 | wyświetlenia: 131699
38
komentarze: 8 | wyświetlenia: 42229
143
komentarze: 107 | wyświetlenia: 47856
44
komentarze: 20 | wyświetlenia: 9410
86
komentarze: 28 | wyświetlenia: 109637
 
Autor
Dodał do zasobów: Bogdan Szenkaryk
Artykuł



  ulmed,  14/11/2009

Sami nie wiecie, co posiadacie. Chwała naukowcom, bo burak odparty nauką jest cenniejszy. Można powiedzieć bezcenny. Bo jakże tu cenić produkt za 80 groszy. Bez żartów.
Ta mikstura z chrzanem przyda się w najbliższym czasie, polecam.
Polecam, po znajomości, mój 'drink zdrowotny' z art. 'Gorączka gorączka, gorączka'. Buraki z 'drinkiem' mogą być parasolem przed ' świńskimi' i nie tylk ...  wyświetl więcej

Zakisiłem buraki w słoju 2.5l dałem chyba 8 ząbków czasnku i wszystko zapleśniało :(( od razu mówię że buraki były z pewnego źródła bez "sztucznego dopingu".Co jest nie tak?

  Suki,  14/11/2009

Panie Tadeuszu, trzeba dodać skórkę razowego czarnego chleba, przykryć garnek (najlepiej kamienny) lnianą lub bawełniana ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 4-5 dni. Wyjdzie piękny zakwas (mnie wychodził:), wspaniały na zimowy barszcz, nie trzeba czekać do świąt :)). Tak przygotowywały barszcz nasze babki i prababki - bardzo zdrowe różne inne kwaszonki też. Smacznego zyczę!

Też mi się fajnie zakisił,wypiłem chyba dwie szklaneczki,po paru dniach pojawił się biały nalot i czuć było pleśń.Buraczki były z pewnego źródła, bez "chemicznych polepszaczy", chleba nie dałem bo słyszałem, że szybciej się kisi ale gorzej przechowuje.Następnym razem spróbuję z chlebem.Dzięki

To uczeni, znowu odkryli to, co już znane jest od dawna. Tylko szkoda, że dzieci nie słuchają swoich babci i prababci, które zalecały picie soku z buraków... -:)

Uprawiam kolarstwo górskie i kiedyś obiło mi się o uszy, że sok z buraka może mieć właściwości podobne tym opisanym w artykule. Przyznam nie próbowałem..W kolarstwie zawodowym lansuje się wszelkiego rodzaju napoje izotoniczne i energetyczne, produkowane przez firmy produkujące odżywki, więc wątpie, czy zwykły sok buraczany w bidonie podczas etapu przeszedły.
Myśle, że samo odkrycie jest baz ...  wyświetl więcej

Czy świeży (nie kiszony) sok powinien być z surowych, czy z gotowanych buraków?

w gotowanych to raczej soku już nie ma

No tak, to jest jak jedzenie czosnku - po prostu pomaga. Ja jednak wolę leczyć się specjalną miksturą mojej babci, a jej składniki to pigwa i spirytus. 40ml leczy wszystkie przeziębienia.

  ulmed,  18/11/2009

W sprawie kiszonych produktów. Takie ukiszone buraki, albo sok trzeba wlać do butelki, do pełna i zakręcić. Dostęp tlenu musi być odcięty, Jeśli kiszenie było w słoiku to, do kiszonki (np.kapusty) dodać wody z solą ten produkt musi być pokryty solanką. Przy kiszeniu dużo 'soku' wycieka i trzeba czasem zajrzeć do zapasów.
Swoją drogą jak wiele dróg prowadzi do celu.

Dzięki ulmed,słabo przyswoiłem artykuł o buraczkach a przecież tam było zalać słoiki do pełna.Za to teraz będę bardziej o tym pamiętał :-)

  zby,  25/11/2009

Chcialbym poinformowac zainteresowanych, sokiem buraczanym, ze taki sok powinno sie uzyskiwac z burakow, ktore nie byly uprawiane w tzw. uprawie intensywnej tzn. z nawozami sztucznymi. Buraki, marchew i inne korzenne maja duza zdolnosc do wchlaniani nitratow. Nitraty , nitryty jako tzw. karcogeny sa miedzyi nnymi odpowiedzialne za powstawanie komorek rakowych.
Nalezy uznac, ze wszystkie dorodne i duze buraki czy marchewki maja na pewno duza koncentracje nitratow.

Lubimy surowy sok, ale buraki w różnej postaci są w naszym jadłospisie dwa razy w tygodniu.

  zby,  26/11/2009

W poprzedniej opini popelnilem blad nazywajac po niemiecku azotany i azotyny - nitratami i nitrytami. Przepraszam.
Mam uwage do autora - tlumacza w/w artykulu. Otoz z artykulu nie wynika czy chodzi o sok z burakow kiszonych, to powinno byc uscislone Ja odnioslem wrazenie , ze chodzi tu po prostu o sok z burakow uzyskany np. z sokowirowki.
W Niemczech reklamowany jest napoj zlozony po ...  wyświetl więcej

Jeśli w artykule nie pisze, że idzie o sok z buraków kiszonych, to na pewno nie o nim mowa. Kiszone buraki, kiszone ogórki i inne kiszonki, które spożywają Słowianie, na Zachodzie nie są znane. ...A badania, z których wyniki stały się podstawą do napisania artykułu przez rosyjskiego autora, były przeprowadzone w Anglii.

Bardzo wiele mówi się o soku z buraków i ich możliwościach. Dobry za wpis.

Tu jest artykuł na temat buraków: http://interia360.pl/artykul/b(...)a,58459
i jeszcze taki: http://imslim.blog.pl/nieznane(...)buraka/
Sok z buraków robię sam w sokowirówce. Czasem kupuję coś takiego, jak tu ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska