Login lub e-mail Hasło   

Omega-3 w postaci estrów -naturalny prekursor Niezbędnych Kwasów Tłuszczowych

Omega-3 w postaci estrów, Niezbędny prekursor Kwasów Tłuszczowych dla zdrowia z oleju lnianego .do 10 razy lepiej przyswajalny od olei i kapsułek.
Wyświetlenia: 6.575 Zamieszczono 14/12/2009

 

Czym są estry  etylowe NNKT omega3 ?  
 Jak rozróżnić kwasy omega 3?
Czym się różnią estry omega 3 od olei .
 Kwas eikozapentaenowy - EPA ,  Kwas dekozakeksaenowy - DHA  czy są niezbędne ?
 Czy nasz organizm może  produkować  EPA ,DHA?


Len uprawiany jest w Europie i Azji od około

8000 lat. Ostatnio,  ze względu na dużą zawartość niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego (NNKT) omega 3, jego konsumpcja bardzo wzrosła.  Wykazano bowiem, że w pożywieniu bardzo istotna jest odpowiednia proporcja omega 3  do omega 6, a współczesna dieta w krajach uprzemysłowionych zawiera zbyt małe ilości NNKT omega 3.

Koncentrat omega 3 – Witamina F

 Witamina F jest wspaniałym pomocnikiem i „przyjacielem” skóry, paznokci i włosów. Nie tylko wzbogaca je podstawowymi kwasami tłuszczowymi, ale także jest wspaniałym preparatem dla tych, którzy dbają o linię.

4ml   to dawka która równoważy  do 80 kapsułek in

nych preparatów (dawka dzienna).
4razy   
jest lepsza przyswajalność od olei i kapsułek .
100%  naturalny



Korzystniejszy efekt farmakokinetyczny osiąga się przez stoso

wanie nien

asyconych kwasów omega-3 w postaci estrów etylowych, ze względu na ich dłuższą absorpcję wynikającą z oddziaływania na wiązanie estrowe tylko jednego enzymu – lipazy estrów karboksylowych.


Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej dotyczącymi etykietowani

a żywności, informacja na etykiecie powinna ułatwiać porównanie zawartości Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych (WNKT), a  także podawać ich zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej.
WNKT dzielą się na dwie grupy kwasów tłuszczowych: omega 3 i omega 6. Dla człowieka niezbędny jest jeden kwas z grupy omega 3 - kwas alfa linolenowy (ALA) (Rys.1).
Oznacza to, że musi być on dostarczony wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć.

 

Rys.1 Kwas alfa linolenowy (ALA) - niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega 3.
(zgodnie z regulaminem rysunki na życzenie mogę udostępnić)

Inne długołańcuchowe kwasy z grupy omega 3, w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), nie są niezbędne i mogą być wytworzone w komórkach człowieka z kwasu ALA przez odpowiednie enzymy (elongazy i desaturazy).  Dlatego też, jak wykazały ostatnie badania, zrównoważona dieta powinna zawierać znacznie więcej ALA niż innych długołańcuchowych kwasów z grupy omega 3.  Taka dieta zapobiega objawom niedoborów wpływających na udowodnione zależności pomiędzy spożyciem danego kwasu omega 3 a rozwojem u

kładu nerwowego i/lub prawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego.
Zgodnie z opinią naukową Panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji Europejskiej, a dotyczącej wartości referencyjnych spożycia do celów etykietowania dla wielonie

nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6

(Dziennik EFSA (2009) 1176, 1-11), zalecane dzienne spożycie ALA w krajach europejskich wynosi  2 g, a długołańcuchowych kwasów omega 3 (DHA i EPA) jedynie 0,25 g.

Organizm ludzki jest zdolny po dostarczeniu ALA n-3 przetworzyć według potrzeb na długołańcuchowych kwasów omega 3 (DHA i EPA) w takiej ilości jakiej potrzebuje.


Jednocześnie zwraca się uwagę na możliwość występowania związków antyżywieniowych, np. metali ciężkich, w produktach pochodzących z ryb (Mozaffarian i Rimm, 2009 Fish intake, contaminants, and human health, JAMA, 296:1885-1899).
Len również nie jest wolny od związków antyżywieniowych. Nas

iona lnu mogą zawierać  znaczne ilości glikozydów cyjanogennych, takich jak linamaryna, linustatyna, lotaustralina i neolinustatyna (Varga i Diosady 1994 Simultaneous extraction of oil and antinutritional compounds from flaxseed, J. Am. Oil Chem. Soc., 71: 603-607), które ograniczają zastosowanie lnu jako pożywienia w pełni bezpiecznego,  gdyż uwalniają w przewodzie pokarmowym cyjanowodór (kwas pruski).  
Nasiona lnu, w zależności od odmiany, warunków klimatycznych, zabiegów agrotechnicznych oraz czasu i warunków przechowywania, bardzo różnią się składem.  Nie wszystkie odmiany lnu zawierają dużą ilość korzystnego dla zdrowia kwasu ALA. Natomiast odmiany o dużej zawartości ALA, ze względu na jeg

o dużą podatność na utlenianie, w trakcie zbyt długiego lub niewłaściwego przechowywania akumulują szkodliwe produkty peroksydacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Łukaszewicz i wsp., 2004 Susceptibility of lipids from different flax cultivars to peroxidation and its lowering by added antioxidants, Food Chemistry, 88: 225-231).


Opatentowana (P-356916) technologia produkcji koncentratu LeenLife E pozwala uniknąć zagrożeń związanych z zanieczyszczeniami i degradacją nieoczyszczonego oleju lnianeg

o.


Dzięki innowacyjności produkcji koncentratu LeenLife E otrzymuje się wolne od zanieczyszczeń, odporniejsze na utlenianie oraz lepiej przyswajalne kwasy tłuszczowe w formie estrów etylowych.


 W procesie produkcji usuwany jest obciążający wątrobę glicerol oraz związki a

ntyżywieniowe

Koncentrat LeenLife E posiada świadectwo badań z Collegium Medicum w Krakowie potwierdzające, że nie wykryto w nim glikozydów cyjanogennych. Nowoczesna, zgodna z zasadami dobryc

h praktyk produkcyjnych (GMP) technologia pozwoliła na uzyskanie produktu czystego mikrobiologicznie, odpornego na utlenianie, polimeryzację i izomeryzację kwasów omega 3 i 6.
   
Rys. 2. Łatwo przyswajalna cząsteczka estru etylowego ALA zawartego w koncentracie  Leenlife E (po lewej) i trzykrotnie większa cząsteczka trójglicerydu występującego w oleju (po prawej).     (zgodnie z regulaminem rysunki na życzenie mogę udostępnić)


Unikatowa formuła chemiczna nutraceutyku w postaci estrów etylowych zapewnia otrzymanie produktu nie tylko o wyjątkowej czystości, lecz także o znacznie lepszej przyswajalności, która wynika z mniejszych rozmiarów cząsteczek ALA w LeenLife E.

Badania wykazały niższe stężenie trójglicerydów w

e krwi osób zażywających LeenLife E w 3 i 4 h po podaniu produktu, niż u osób z grupy kontrolnej otrzymującej zimno tłoczony, nieoczyszczony olej lniany.
 Świadczy to o łatwiejszym wychwycie przez tkanki obwodowe trójglicerydów powstałych z formy chemicznej kwasów tłuszczowych obecnej w koncentracie LeenLife E w porówna

niu do trójglicerydów zawartych w oleju lnianym.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1501
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1137
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 847
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1107
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 706
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 401
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 544
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1171
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 515
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 931
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 670
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 686
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1532
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 735
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Ciekawy temat i za jego podjecie plus. Jednak dla przecietnego czytelnika artykuł jak sądzę jest mało zrozumiały... Poza tym trochę to jakby reklama konkretnych produktów, chyba że się mylę...?

Krótko kwasy tłuszczowe omega 3 bardzo szybko się utleniają więc jeżeli olej i kapsułki mają dostęp do powietrza (tlenu) to trudno stwierdzić po pół roku co zażywamy tym bardziej że na opakowaniach piszę się jaka jest zawartość omega w ( np. w 1000mg kapsułce nie podając pełnego składu ale to temat na inną dyskusję) i to wszystko.
Estry kwasów omega3 z oleju lnianego przed utlenianiem chron ...  wyświetl więcej

Dla mnie po dokładnym przeczytaniu jest to zrozumiałe i było zrozumiałe od początku. Mam pewne pojęcie w tej tematyce jak i ogólnej tematyce o żywności i żywieniu. Chodzi mi wyłącznie o to, że ktoś kto takiej podstawowej wiedzy nie ma, nie zrozumie co autor miał na myśli. Dziękuje jednak za wyjaśnienie.

Słyszałem już ponad rok temu, że zaczyna się odchodzić od nazwy omega-3 i 6, gdyż są to nazwy niepoprawne. Czy słyszał Pan coś o tym?

Jeszcze jedno pytanie :)
Czy można zastosować ten nutraceutyk jako dodatek do żywności, aby podnieść wartość żywieniową żywności, czy jest to tylko suplement diety? Tzn czy różne zabiegi technologiczne w produkcji żywności takie jak np. silne ogrzewanie nie powodują utraty jego unikalnych właściwości?
Bardzo mnie to interesuje i z góry dziękuje za odpowiedź

Powinno się wyrażać Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega 3 lub omega3,6,9 w skrócie popularnie mówi się "omega 3 lub omega 369"

Jak najbardziej to podstawowy NNKT który trzeba spożywać wyłącznie z pożywieniem dlatego że organizm absorbuje go nie przez układ trawienny ale bezpośrednio przez błonę komórkową ( spożywanie estrów bez pokarmu powoduje ich spalenie jako pokarm -znaczna część estrów będzie wyrzucona wraz z dwutlenkiem węgla-a szkoda estrów!)
linia technologiczna przeprowadzająca określone etapy
produ ...  wyświetl więcej

Stosowałem estryomega 3 w prozaicznego powodu - chciałem mniej jeść .Stosowałem preparat wraz z sokiem poidorowym ranno nadczo i nie miałem łaknienia.Od momentu stosowania mam jakiś lepszy chumor.
Mam pytanie czy to ma wpływ na bdowę mięśni bo chodzę na siłownie.

Nienasycone Niezbędne Kwasy Tłuszczowe omega 3,6,9 to budulec każdej komórki więc jak najbardziej.

  M. K.,  12/01/2010

Witam. Stosuje ten koncentrat ponad 2 miesiące i efekty są dużo większe niż się spodziewałem. Stosując razem z dietą bez węglowodanów schudłem ponad 6 kg bez efektu jo-jo i dalej waga ciała spada w sposób systematyczny.Przed podjęciem diety i stosowaniem koncentratu VitaminFkoncept 3-6-9 miałem bardzo wysoki poziom cholesterolu(> 300 ) i złego cholesterolu > 120. Po dwóch miesiącach poziom c ...  wyświetl więcej

Mam pytanie w jakiej dawce Pan to stosował i czy stosuje Pan ten Koncentrat nadal. z góry dziękuje za odpowiedz .

  bond007,  11/01/2013

Hej

Odgrzebuję temat, bo ostatnio interesowałem się sporo tą tematyką. Znalezłem właśnie ten preparat LeenLife i drugi - OmegaRegen, który ostatecznie kupiłem i stosuję. Myślę, że ogólnie suplementacja za pomocą estrów kwasów tłuszczowych omega-3 jest dużo skuteczniejsza i po prostu efektywniejsza niż standardowe DHA i EPA (tutaj znajdziecie skład tego preparatu:

...  wyświetl więcej

@bond007:
Stosuje estry wraz z rodziną ponad dwa lata i widzę efekty :
1.większa odporność
2.polepszenie samopoczucia
3.ciśnienie wzorcowe.

pozdrawiam



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska